Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/05/2010

Επί «σοσιαλιστικής» διακυβέρνησης εντείνεται η παράδοση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και του ενεργειακού της κλάδου στους ιδιώτες

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) που συστήθηκε με το Ν.3438/2006 έχει στις αρμοδιότητές του τη χάραξη του  μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, οφείλει να υποβάλλει στην κυβέρνηση (αρμόδιο υπουργό) σχετική έκθεση και τις προτάσεις του, ως την 31η Μαρτίου κάθε έτους. Στη συνέχεια η έκθεση  παραδίδεται στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής για να ακολουθήσει συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η Έκθεση  δημοσιεύεται σε ειδική έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Με βάση, όμως, πληροφόρηση από τα  ηλεκτρονικά μέσα (Euro2day και Energypress  της 19.5.10) όχι μόνο δεν κατατέθηκε για το 2010 η σχετική  ετήσια έκθεση από μέρους  του ΣΕΕΣ και της κυβέρνησης, αλλά και το ίδιο το ΣΕΕΣ στην ουσία καταργήθηκε. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι παρά την επανειλημμένη προσπάθεια επικοινωνίας με τον φορέα αυτό(ΣΕΕΣ) ήταν αδύνατη η επικοινωνία.

Βεβαίως και ως σήμερα, ο ενεργειακός σχεδιασμός ήταν υποβαθμισμένος και μόνο περιστασιακά κάποιες εκθέσεις ή ανακοινώσεις έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα, όμως, ο Όμιλος Μυτιληναίου, αξιοποιώντας την αναφερόμενη «σιωπηρή κατάργηση» του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), ανέλαβε την πρωτοβουλία και πριν από έναν μήνα ανέθεσε στο Ινστιτούτο Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), τον ερευνητικό φορέα του ΣΕΒ,  την εκπόνηση ανάλογης μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με ορίζοντα 25ετίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντικότατη και γι αυτό, τόσο  ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Βουλής οφείλουν  να  ενημερώσουν το κοινοβούλιο για τη σχετική εξέλιξη που ακυρώνει νομοθετική υποχρέωση.

Τόσο οι σχετικές εξελίξεις για τον ΣΕΕΣ όσο και η παρέμβαση Μυτιληναίου γεννούν πολλά ερωτηματικά σε σχέση  με την  διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού σε μία εποχή όπου οι διεργασίες και οι εξελίξεις στον κλάδο είναι σημαντικότατες.

Αυτή την περίοδο όπου το ΔΝΤ προβλέπει και πιέζει για  ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων φορέων της Ενέργειας,  όπου συζητούνται ανατιμήσεις των τιμολογίων (πχ ΔΕΗ) κλπ, μεγάλες επενδύσεις(πχ στον Αστακό), πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες κλπ θα έπρεπε υπεύθυνα η κυβέρνηση, μέσω και της έκθεσης του ΣΕΕΣ να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και την  κοινή γνώμη.  

Η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ενδιαφερόμενη από ότι φαίνεται για τον σχεδιασμό και τα υπερκέρδη των ιδιωτών. «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ» η κυβέρνηση διαλύει ή ανέχεται τη διάλυση των φορέων και μηχανισμών.

Όμως μετά την ακολουθούμενη εδώ και μία δεκαετία στο χώρο της Ενέργειας νεοφιλελεύθερη  πολιτική, η τυχόν παράδοση και του ενεργειακού σχεδιασμού στους ιδιώτες, θα επιδεινώσει τα προβλήματα του ενεργειακού κλάδου, θα οδηγήσει σε πλήρη άλωση του και θα ακυρώσει και τα τελευταία ίχνη κοινωνικής (π.χ. τιμολογιακής) πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:

1.    Γιατί ως σήμερα –τέλη Μαΐου- δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός με βάση τα προβλεπόμενα στο Ν.3438/2006  και ποιος ευθύνεται γι αυτό;

2.    Οφείλεται όντως στην κατάργηση του Συμβούλιου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και γιατί συνέβη αυτό;

3.    Πως  προβλέπεται να καλυφθεί το κενό αυτό για τον ενεργειακό σχεδιασμό;

4.    Πως σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι εμφανίζεται συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος (Μυτιληναίου) να αναλαμβάνει ο ίδιος τον ενεργειακό σχεδιασμό ;

5.    Πρόκειται η κυβέρνηση να  καταθέσει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό  το αμέσως επόμενο διάστημα και αν όχι πότε;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης