Στο βωμό του αδηφάγου Προγράμματος Σταθερότητας θυσιάστηκαν και οι εκπαιδευτικές άδειες, που παρέχονταν κάθε χρόνο σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό να τους δοθεί η δυνατότητα να ανανεώσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αποκτώντας αξιόλογα επιστημονικά προσόντα, προς όφελος, τελικά, της ίδιας της εκπαίδευσης.
Με απόφασή της (Α.Π. 61004/Δ1/28-5-2010) η ηγεσία του Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο εξής «επιτρέπεται μόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης», ενώ σταματούν να χορηγούνται πια νέες εκπαιδευτικές άδειες. Με αυτή την απόφαση οι εκπαιδευτικοί που κρίθηκαν ή θα κρίνονται στο μέλλον επιτυχόντες σε ποικίλες εξετάσεις και προγράμματα υποτροφιών ουσιαστικά υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν κάθε περαιτέρω προσπάθεια. Άραγε και αυτό το μέτρο επιβάλλεται από τις δεσμεύσεις της τρόικας ΔΝΤ – ΕΕ- ΕΚΤ;
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ιεραρχεί με αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά κριτήρια τις προτεραιότητές της, με μοναδική επιδίωξη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αγορών και της πλουτοκρατίας.
Ας σημειωθεί επί μια εικοσαετία σχεδόν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είχε εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο. Αν, μάλιστα, η απόφαση της κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών συνδυαστεί με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του «Πολυνομοσχεδίου» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού», που προβλέπουν υποβαθμισμένα επιμορφωτικά προγράμματα ελάχιστων ωρών, κυρίως με τη μέθοδο της «από απόσταση» εκπαίδευσης, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πού οδηγεί την εκπαίδευσή μας αυτή η πολιτική.
Και μπορεί να προβάλλει σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του Υπ. Παιδείας το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής», αλλά στην πράξη κάνει εντελώς το αντίθετο, στερώντας έτσι τα σχολεία από εκπαιδευτικούς κατάλληλα επιμορφωμένους και εφοδιασμένους με υψηλά επιστημονικά προσόντα, όπως απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες.
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καλεί την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην έγκριση όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που έχουν γίνει δεκτοί από τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να μπορέσουν απερίσπαστοι να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή ή να συμμετάσχουν τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους.
Τμήμα Παιδείας