Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/06/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5»

-    Πώς είδατε το συνέδριο;.. Έγιναν πολλά πράγματα.. Ένα γενικό συμπέρασμα.. Θέλω τη δική σας γενική εκτίμηση πριν πάμε στα ειδικά.

Θέλω να σας πω ότι ήταν ένα δύσκολο αλλά ενδιαφέρον συνέδριο. Το πόσο κρίσιμο ήταν για την πορεία του ΣΥΝ και της Αριστεράς γενικά  θα αποδειχθεί από τα αποτελέσματα που θα έχει. Η γνώμη μου είναι ότι το συνέδριο επιτέλεσε  το ρόλο για τον οποίο είχε συγκληθεί. Μένει το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα να προχωρήσει αποφασιστικά, δραστήρια και αποτελεσματικά.

-    Να πούμε, επειδή διαβάζουμε σήμερα πολλά στις εφημερίδες -και λογικό είναι- ότι κυριαρχεί το θέμα της αποχώρησης της ανανεωτικής πτέρυγας από το συνέδριο, συνεχίζει να υπάρχει ένα κόμμα της Αριστεράς, να προχωράει, να έχει ηγεσία, μέλη, στελέχη… Δεν υπάρχει κάποιου είδους μπλοκάρισμα ή σταμάτημα της δράσης ή της λειτουργίας του.. έτσι δεν είναι;…..

Βεβαίως και δεν υπάρχει. Ίσα – ίσα από αυτή τη στιγμή θα έλεγα, και σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν και όλη η μηχανή μας να λειτουργήσει καλολαδωμένη. Γιατί είναι πολλά τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Από σήμερα μας ενδιαφέρει να εντείνουμε την αντίστασή μας στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης  με πρώτη αιχμή το ασφαλιστικό, να επιμείνουμε στην απεμπλοκή μας από το μηχανισμό ΔΝΤ – Ε.Ε., να προβάλουμε τις δικές μας προτάσεις, βασισμένοι και κάνοντας επικαιροποίηση στο πρόγραμμά μας. Αλλά βάλαμε στο συνέδριό μας και νέα καθήκοντα, όχι με την έννοια ότι δεν τα είχαμε, αλλά τα βάλαμε μέσα στην πολιτική μας δράση πολύ ζωντανά. Όπως να προτείνουμε και να πιέσουμε για νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάρουμε κι εμείς δικές μας πρακτικές πρωτοβουλίες σʼ αυτή την κατεύθυνση. Και με τον Λόταρ Μπίσκι τον Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο Συνέδριό μας, συζητήσαμε όπως και με τα άλλα αδελφά κόμματα δυνατότητες και πρακτικά μέτρα πανευρωπαϊκού συντονισμού. Συγχρόνως στις επόμενες ημέρες πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες και πιο πρακτικές οι κατευθύνσεις προς τις πολιτικές μας κινήσεις για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Τέλος το Συνέδριό μας έδωσε πολύ σαφείς κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της ενιαίας δράσης της Αριστεράς και πολύ σαφείς κατευθύνσεις για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει μια επανεκκίνηση και να διαμορφώσει ένα νέο συμβόλαιο από τις συνιστώσες του και να διευρυνθεί.

-    Να ξεκινήσουμε από  το θέμα των συμμαχιών και του ΣΥΡΙΖΑ.. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέλαβε τη δέσμευση -όλο το κόμμα άλλωστε- ότι από Δευτέρα, δηλαδή από σήμερα θα γίνει μια προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου, αυτό το νέο συμβόλαιο που είπατε και μάλιστα είπε ότι ο ΣΥΝ θα παίξει ηγεμονικό ρόλο… Τι σημαίνει αυτό με την έννοια ότι θα πρωτοστατήσει; Θα απευθυνθείτε και θα τους ζητήσετε να γίνει τι ακριβώς;….

Θα απευθυνθούμε στους  συντρόφους μας στις άλλες συνιστώσες που όλοι μαζί συναποτελούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε τα προβλήματα και την εικόνα που ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δείχνει προς την κοινωνία και θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο. Αυτό που εμείς είπαμε στο Συνέδριό μας είναι ότι εντός μιας πολιτικής συμμαχίας δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να  υπάρχουν ανταγωνιστικά σχέδια.

Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος να αρχίσει να διευρύνεται και  με αγωνιστές και ανθρώπους οι οποίοι θα στέκονται απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και με δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Άρα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε είναι συγκεκριμένα, έχουν συντροφικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα, είναι μέτρα και συζήτησης αλλά πρώτα και κύρια δράσης. Σε αυτό το επίπεδο θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά και να προχωρήσουμε στην πράξη. Από την άλλη μεριά να δώσουμε πιο δημοκρατικά χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την ένταξη αριστερών και της νέας γενιάς στην πολιτική δράση.

-    Το σχέδιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής το θεωρείτε ανταγωνιστικό σχέδιο;

Ναι, είναι ανταγωνιστικό σαν σχέδιο, τουλάχιστον έτσι όπως έχει εκφραστεί. Και από άποψη πολιτικής, προβάλλονται ζητήματα που δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά  και από άποψη πρακτικής με την έννοια ότι υπάρχει μια ομαδοποίηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης και κοινής δράσης με τις συνιστώσες οι οποίες το συναποτελούν. Είμαστε σύντροφοι που έχουμε δουλέψει χρόνια μαζί και νομίζω ότι μπορούμε  να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε επίπεδο πολιτικού σχεδίου, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύουμε και μαζί, όπως μαζί με χιλιάδες άλλο κόσμο, στη δράση και στο δρόμο.

-    Να πάμε τώρα στο θέμα της αποχώρησης της ανανεωτικής πτέρυγας από το συνέδριο. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί με κάποιον τρόπο; Να υπάρξουν διεργασίες πριν και εντός συνεδρίου ώστε να συμμετάσχουν στα όργανα…;…

Η δική μου η γνώμη -φαντάζομαι ότι οι σύντροφοι θα έχουν διαφορετική γνώμη-  είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική στάση είναι λάθος. Και θα πρέπει να το σκεφτούν αυτή τη στιγμή. Από την άλλη μεριά, μια τόσο συντεταγμένη διαδικασία έδειξε και τις δικές μας παθογένειες, δηλαδή πώς είχαν μετατραπεί οι τάσεις μέσα στο κόμμα μας.

Το τρίτο είναι ότι νομίζω ότι υπάρχει χρόνος όλα αυτά τα ζητήματα να διορθωθούν. Κατά τη δική μου την άποψη και όσον αφορά και τη γνώση μου από τη δική μου συμμετοχή έγιναν πολλές μεγάλες προσπάθειες οι οποίες δεν αποδείχθηκαν τελικά αποτελεσματικές να αποφευχθεί. Ο καθένα βέβαια σʼ αυτή τη λογική παίρνει και τις ευθύνες του και από τις πράξεις απορρέουν συνέπειες. Και βεβαίως ο κόσμος της αριστεράς αυτό που δεν θέλει αυτή τη στιγμή είναι να προχωράμε συγκρουόμενοι. Αυτό που θέλει είναι να προχωράμε συνθέτοντας προωθητικά και να είμαστε όμως και συγχρόνως αποφασιστικοί και λειτουργικοί. Αυτό είναι το βασικό.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν και τη λογική των συντρόφων και τη λογική τη δική μας.

-    Εκτιμάτε, όπως γράφουν και οι εφημερίδες, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό μόρφωμα, το οποίο μάλιστα θα εκπροσωπείται και από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;…

Θεωρώ ότι η αριστερά αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από νέα πολιτικά μορφώματα, αλλά από ένταση της δράσης, από ένταση της σκέψης και ενωτική λογική. Αυτό είναι το βασικό. Από κει και πέρα ας αφήσουμε το χρόνο να δείξει.

-    Στο συνέδριο που τέλειωσε χθες το βράδυ με την ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, υπήρξε η πανηγυρική επανεκλογή του Προέδρου, διαμορφώθηκε κι ένα νέο εσωτερικό τοπίο, καινούργια σχήματα, τάσεις…

Από το συνέδριο προέκυψε μια ανανεωμένη εντολή στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, τον Αλ. Τσίπρα και στη νέα ΚΠΕ να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Θεωρώ τις αποφάσεις του συνεδρίου μπορούμε να τις κάνουμε πράξη και αναλαμβάνουμε και την ευθύνη να τις κάνουμε πράξη. Το συνέδριο γύρισε σελίδα για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αυτό που λέγεται ως σύνθημα, ΄΄ο ΣΥΝ το κόμμα των μελών του΄΄, χρειάζεται να αρχίσει από σήμερα να γίνεται συγκεκριμένη πραγματικότητα. Και μʼ αυτή την έννοια, μην βλέπετε τις διαδικασίες μόνο του τρόπου εκλογής της ΚΠΕ, αλλά την ενότητα που μπορεί να παραχθεί και θα παραχθεί, κατά τη γνώμη μου, και στις αποφάσεις και στη δράση και στην εκφώνηση ενιαίου πολιτικού λόγου.

To Γραφείο Τύπου