Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και οι Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των Σχολείων συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας, κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία των καθαριστριών στα σχολεία της χώρας, για την άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.
Με την κοινή τους απεργιακή κινητοποίηση όσοι εργάζονται στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων με διαφορετικές όμως σχέσεις εργασίας (αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου) ζητούν να μην εφαρμοστεί η μετάταξη (μέσω «Καλλικράτη») των μόνιμων εργαζομένων αορίστου χρόνου στους ΟΤΑ ώστε να παραμείνουν στο Υπουργείο Παιδείας, την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων από 1/9/2009 και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με συμβάσεις έργου, όπως επίσης και τη διασφάλιση της εργασιακής τους απασχόλησης στα σχολεία της χώρας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και συμμετείχε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία βέβαια υποβαθμίστηκε αφού η Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου απουσίαζαν. Μετά από πίεση των εργαζομένων, δέχθηκε την αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους προέδρους των σωματείων των διαφόρων νομών της χώρας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο Ειδικός Γραμματέας, ο οποίος όμως είναι αναρμόδιος για τα επίμαχα θέματα.
Η βουλευτής στην τοποθέτησή της στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν μπορεί το ίδιο το ελληνικό δημόσιο να κρατά σε ομηρία εργαζόμενες απλήρωτες και ανασφάλιστες και πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα. Είναι ανεπίτρεπτο να περάσουν οι καθαρίστριες στους νέους ΟΤΑ, οι οποίοι θα τις χρησιμοποιούν πιθανόν και για υπηρεσίες εκτός των σχολικών μονάδων όπου υπάρχουν κενά, με αποτέλεσμα να πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις εντός ορίων των νέων μεγάλων δήμων. Η απαξίωση της καθαριότητας και ασφάλειας στα δημόσια σχολεία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων πρέπει να σταματήσει. Είναι προφανές ότι πρέπει να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί και ασφάλιση στους εργαζόμενους της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, μονιμοποίηση όσων δουλεύουν χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθαρίστριες τον περασμένο χειμώνα με τη «νέα γρίπη» ήταν αυτές που κλήθηκαν, με τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας που τους παρέχονται στα σχολεία, με επιπλέον σχολαστικότητα σε κάθε διάλλειμα να διαφυλάξουν την υγεία των μαθητών. Και αυτές οι εργαζόμενες αμείβονται με 200 και 300 ευρώ το μήνα, ενώ οι μισές είναι ανασφάλιστες και απλήρωτες».
To Γραφείο Τύπου