Με βάση τη γενική του θέση κατά των πυρηνικών όπλων και των πυρηνικών εργοστασίων, το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόσφατη ανακοίνωση για την προώθηση των σχεδίων κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή του Ακούγιου - στα τουρκικά παράλια απέναντι περίπου από τη Ρόδο. Παρόμοια σχέδια είχαν εκπονηθεί και την περασμένη δεκαετία αλλά είχαν εγκαταλειφθεί κάτω και από τη διεθνή αντιπυρηνική κινητοποίηση.
Δεν υπάρχει ασφάλεια από τα πυρηνικά εργοστάσια, όπως υποστηρίζεται από τους θιασώτες της λεγόμενης ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ούτε είναι φθηνή η ενέργεια που παράγεται απʼ αυτά τα εργοστάσια και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί «πράσινη» ή συμβατή με τους στόχους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Αντιθέτως, υπάρχουν οδυνηρές εμπειρίες με αποκορύφωμα τα πυρηνικά ατυχήματα στο Three Mile Island και στο Τσερνόμπιλ.
Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει η κατασκευή στο Ακούγιου τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής δυνατότητας 4.800 μεγαβάτ στην όχι μόνο σεισμογενή αλλά και γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας, βρίσκουν απέναντι τους τη μακρόχρονη σθεναρή αντίσταση Τούρκων και ευρωπαίων πολιτών, των μελών του αντιπυρηνικού κινήματος, διεθνών επιστημονικών οργανώσεων αλλά και θεσμικών φορέων όπως προσφάτως την τουρκική δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι δεν είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Αφορά την ασφάλεια ευρύτερων περιοχών και όλης της ανθρωπότητας. Διακυβεύεται το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
Στη βάση αυτή έχουμε αντιταχθεί στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής. Πολύ περισσότερο που στις περιοχές αυτές υπάρχουν χρόνιες εντάσεις και σοβαρά προβλήματα αποσταθεροποίησης και στρατιωτικοποίησης.
Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας, έστω και την ύστατη στιγμή, να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.
Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να θέσει το παραπάνω ζήτημα.
5 Ιουνίου 2010