* Τι έφταιξε κατά την εκτίμησή σας και οδηγηθήκαμε σε αυτή την «οδυνηρή» εξέλιξη;
Η συντελούμενη διάσπαση του ΣΥΝ είναι οδυνηρή και επιζήμια. Πονάει περισσότερο τον κόσμο της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς, γιατί δεν ήταν αναπότρεπτη. Έρχεται σε μια στιγμή που η κρίση και τα άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα μάς «φωνάζουν» ότι, κι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΝ, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε και να τον ενισχύσουμε.
Η ευθύνη γιʼ αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη δεν βαρύνει μόνον μία πλευρά. Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε, με λανθασμένες επιλογές, η συνοχή του ΣΥΝ. Θόλωσε, στο όνομα διαρκών υποχωρήσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η διακριτή μας ταυτότητα και πολιτική. Υποχώρησε ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση των απόψεων. Ενισχύθηκαν οι εσωτερικές αντιπαλότητες και περιχαρακώσεις.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, λάθος ήταν το λανθασμένο και εξωπραγματικό δόγμα «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη χειρότερα, η καλλιέργεια του σχεδίου διάσπασης του ΣΥΝ και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
Από την τελευταία οδυνηρή εξέλιξη υπάρχουν ορισμένοι και στις δύο πλευρές, που νιώθουν «δικαιωμένοι» και «απελευθερωμένοι». Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου μας, όμως, είναι σοκαρισμένη, αμήχανη και θυμωμένη με τη συλλογική ηγετική μας ανεπάρκεια.
Όταν σου κόβουν με τον μπαλτά μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, το κόμμα μας, ο ΣΥΝ, από τη φύση του πλουραλιστικό, όφειλε να ασκείται στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού. Όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης.
* Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες περιμένετε να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΝ ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Για τους κινδύνους από μια διάσπαση στον Συνασπισμό, αλλά και για την κρίση και τα αδιέξοδα στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα στο Συνέδριο. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω αυτή την ώρα. Θα προσπαθήσω, ως μέλος και βουλευτής του Συνασπισμού, να γίνει πράξη το πνεύμα της ενότητας και της κοινής δράσης όσο μπορούμε παραπάνω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μετωπικών αντιπαραθέσεων και των εμφύλιων διαιρέσεων. Θα περιμένω, μαζί με τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ, να γίνουν άμεσα πράξη από το κόμμα μου και από τον πρόεδρό του όσα υποσχέθηκε ενώπιον των συνέδρων, από το βήμα του συνεδρίου, για ένα ξεκαθάρισμα της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα νέο συμβόλαιο, με ποιους μπορούμε και με ποιους όχι.
* Τι σημαίνει το «έχω και εγώ τα όριά μου», που είπατε τις τελευταίες ημέρες;
Πήρα πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις για να σώσουμε την υπόθεση της ενότητας του κόμματος και για να κρατήσουμε τις γέφυρες ανοιχτές. Ας αφήσουμε τώρα αυτούς που έχουν την πρώτη ευθύνη να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες. «Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια».
* Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Ανανεωτική Πτέρυγα; Εκτιμάτε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος;
Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους της συντροφικής κοινής δράσης, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά παντού. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που είναι μια σημαντική πολιτική μάχη, στα συνδικάτα, όπου μας περιμένει μια σκληρή μάχη εναντίον των άγριων νεοφιλελεύθερων μέτρων. Θα πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης, διότι έρχονται και σπουδαίες πολιτικές μάχες και κοινωνικές αναμετρήσεις.
* Πρέπει οι 4 αποχωρήσαντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες;
Την περασμένη Τετάρτη που συνεδριάσαμε και οι 13 μαζί για τελευταία φορά, το αίτημα της παραίτησης των 4 συντρόφων από τη βουλευτική τους ιδιότητα τέθηκε από 2 ή 3 συντρόφους.
Η εκ των υστέρων όξυνση και πολεμική πάνω σε αυτό το ζήτημα πιστεύω ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απʼ όσα επιχειρεί να λύσει.
Απευθύνω έκκληση να σταματήσει.
* Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τον ΣΥΝ μετά και τα τελευταία γεγονότα;
Η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη και όσοι δεν το βλέπουν ή καμώνονται ότι δεν το βλέπουν είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Η ιταλική Κομμουνιστική Επανίδρυση, στο όνομα της «καθαρότητας» και λόγω της διαίρεσης, έχει βρεθεί έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή και είναι πολύ αδύναμη στην κοινωνία.
Αντίθετα, έχουμε τον δρόμο της γερμανικής και της πορτογαλικής αριστεράς, με πρόγραμμα και πολιτική πολύ συγγενική με τον Συνασπισμό. Κατάφεραν, με ικανούς και ώριμους ηγέτες, να συνθέτουν τις διαφορές και να πετυχαίνουν διψήφια ποσοστά. Πρέπει να διαλέξει ο Συνασπισμός. Θα διαλέξει τον δρόμο της γερμανικής και της πορτογαλικής αριστεράς, που ανεβαίνει, ή τον δρόμο της ιταλικής αριστεράς, που έχει γονατίσει;
* Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο;
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Η ένταση της ύφεσης, η έκρηξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η απαξίωση του πολιτικού σκηνικού, η απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους και η εντεινόμενη φθορά του κυβερνητικού σχήματος το «φωνάζουν».
* Μπορεί τα τελευταία γεγονότα στον ΣΥΝ να αποτελέσουν αφετηρία συνολικότερων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα;
Είναι βέβαιο ότι έχουμε ήδη μπει σε περίοδο ριζικών ανακατατάξεων και στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο είναι η μορφή και η κατεύθυνσή τους.
Ένα είναι όμως το σίγουρο. Σε μια στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές κόβουν άγρια μισθούς και συντάξεις και η διαφθορά μάς βγάζει τη γλώσσα, η διάσπαση του ΣΥΝ διευκολύνει τις επιδιώξεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου για μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση ενός υπερδεξιού και «αντιπολιτικού» λαϊκισμού.
* Είμαστε λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ακούγεται το όνομά σας για την περιφέρεια της Αττικής. Θα βλέπατε θετικά μια τέτοια εξέλιξη; Ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΝ;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν μια πρόκληση για αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών προγραμματικών συγκλίσεων των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ με την απόφασή της για την εκλογική τακτική υιοθέτησε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να μεταφράσουμε την επιλογή αυτή σε ενωτικές πρωτοβουλίες, σε όλη τη χώρα, αποκεντρωμένα. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δίνοντας συνέχεια στην πρωτοβουλία του ΣΥΝ για διάλογο και αναζήτηση κοινών δράσεων με το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων. Ήλθε η ώρα να δοθεί, με διορατικότητα και τόλμη, συνέχεια και νέα ώθηση σε αυτή την υπόθεση.
Η υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση. Δεν αντιμετωπίζεται με ατομικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.
Η απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκλογική τακτική θα πρέπει να υλοποιηθεί με το πιο ευρύ πνεύμα για να έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα είναι ολέθριο λάθος η διαφαινόμενη διάσπαση του ΣΥΝ να οδηγήσει και σε διαφορετικές επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
* Στο σκάνδαλο της Siemens θα βγάλει κάποιο αποτέλεσμα η εξεταστική ή θα οδηγηθούμε σε «μια από τα ίδια»;
Παρά το ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει κάνει ορισμένες θετικές ενέργειες και μάλιστα ομόφωνα, κρατάω «μικρό καλάθι» για το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτά τα τριάμισι χρόνια της καθυστέρησης και της συγκάλυψης διευκόλυναν όσους οργάνωσαν και επωφελήθηκαν από το σκάνδαλο για να σβήσουν τα περισσότερα ίχνη.
Η Siemens έκλεισε την υπόθεση με οικονομικό διακανονισμό με τις αρχές των ΗΠΑ και τον κ. Χριστοφοράκο. Η ελληνική Δικαιοσύνη και οι άλλες ελεγκτικές αρχές, όταν δεν συγκαλύπτουν, κινούνται σαν τον κάβουρα. Οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν μου φαίνεται να θέλουν ειλικρινά να «ματώσουν» και βολεύονται να την πληρώνουν μόνο τα «καμένα χαρτιά».
Αν και αυτό το καραμπινάτο σκάνδαλο οδηγηθεί σε συγκάλυψη διά του συμψηφισμού, διά της γνωστής μεθόδου «πέντε κόμματα - πέντε πορίσματα», τότε θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες.