Συζητήθηκε χθες και εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Έκθεση Σόμμερ σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, βρίσκοντας σύμφωνες όλες τις Πολιτικές Ομάδες του ΕΚ ως προς την ανάγκη πληροφόρησης των καταναλωτών, διχασμένες όμως ως προς τον τρόπο και το εύρος της πληροφόρησης.
Η Ολομέλεια του ΕΚ απέρριψε:
1. τους "χρωματικούς κώδικες" ή "σηματοδότες" που προβλέπουν τη χρήση σήματος σε χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο, ανάλογα με την περιεκτικότητα (υψηλή, μέση ή χαμηλή) των τροφίμων σε θερμίδες, λίπη, ζάχαρη, άλατα και άλλα συστατικά,
2. το να αναγράφονται στην ετικέτα και τα φυσικά τρανς λιπαρά οξέα (ενέκρινε την αναγραφή μόνο των τεχνητών τρανς λιπαρών)
3. το να αναγράφεται στην ετικέτα εάν ένα προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση είναι γενετικά τροποποιημένο και/ή περιέχει παράγωγα και ουσίες γενετικά μεταλλαγμένες,
4. το να επισημαίνεται στην ετικέτα ότι το προς κατανάλωση προϊόν έχει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, παρασκευαστεί από υπερψυγμένα ή κατεψυγμένα συστατικά,
5. την ευκρινή αναγνωσιμότητα των πληροφοριών που να περιλαμβάνουν ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς,
6. την αναγραφή στην ετικέτα της χώρας καταγωγής για κρέατα, πουλερικά και ψάρια (εγκρίθηκε η αναγραφή της χώρας προέλευσης),
7. τη δυνατότητα των κρατών μελών να προωθούν πρόσθετα εθελοντικά συστήματα παροχής πληροφοριών, και
8. την προληπτική επισήμανση όσον αφορά την ακούσια εισαγωγή στα τρόφιμα αλλεργιογόνων.
Η αναγραφή στην ετικέτα των θρεπτικών συστατικών, που πολεμήθηκε τόσο από τα λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων όσο και από τις συντηρητικές δυνάμεις του ΕΚ, εγκρίθηκε με 309 ψήφους υπέρ και 309 ψήφους κατά.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε: "Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοαγγειακές νόσοι και ορισμένοι τύποι καρκίνου) από τη διακίνηση ανέλεγκτων προϊόντων, την έλλειψη πληροφόρησης, την παραπληροφόρηση και την παραπλάνηση. Παρόλα αυτά, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Πρέπει να σταματήσει η ανασφάλεια του σύγχρονου καταναλωτή στην ποιότητα των τροφίμων. Με τις τροπολογίες που προτείναμε βοηθούσαμε τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε ώστε να μπορούν να προβαίνουν στις σωστές επιλογές. Είναι ευθύνη και του ΕΚ ως συν-νομοθέτη να θεσπίζει νομοθεσία που δεν θα παραπλανεί τον καταναλωτή και δεν θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία του. Δυστυχώς η διαπλοκή των συμφερόντων αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την ασφάλεια των καταναλωτών, και η βιομηχανία τροφίμων, από τους πιο μεγάλους επενδυτές σε διαφημίσεις, απέκτησε τον έλεγχο επεμβαίνοντας και στην παραγωγή και στην κατανάλωση".
To Γραφείο Τύπου