ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ΄
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίζουμε με την υπʼ αριθμ. 935/14-6-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τους συμβασιούχους πυροσβέστες κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση έπρεπε την 1.4.2010 να χορηγηθούν στους συμβασιούχους πυροσβέστες στολές εργασίας, προστατευτικά γάντια και υψηλά υποδήματα, τα οποία και δεν έχουν χορηγηθεί παρʼ όλες τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού ότι σε θέματα ασφαλείας δεν γίνονται εκπτώσεις.
Μάλιστα με το ΦΕΚ 360/30.04.2010 γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση αποχώρησης εποχικού υπαλλήλου για οποιονδήποτε λόγο, πλην ασθενείας, θα του καταλογίζεται σε ποσοστό 70% η δαπάνη των ατομικών εφοδίων που του χορηγούνται, ποσό που ανέρχεται στα 425 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε ανάλογη περίπτωση το μόνιμο προσωπικό απλώς τα παραδίδει στην Υπηρεσία.
Εκτός αυτού ο εμπαιγμός με το θέμα των πληρωμών, των συμβάσεων και των μονιμοποιήσεων συνεχίζεται.
Αφενός οι πληρωμές μισθοδοσίας Απριλίου του συμβασιούχου προσωπικού πολλών κατά τόπους υπηρεσιών έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα και αφετέρου μειώνεται ο χρόνος εργασίας κατά ένα μήνα (από οκτώ σε επτά μήνες) παρά το Π.Δ. 124/2003 που ορίζει ρητά οκτώ μήνες απασχόλησης.
Η αθέτηση, από την άλλη πλευρά, των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για εργασιακή αποκατάσταση συνεχίζεται με πυροτεχνήματα που άγνωστο είναι αν και πότε θα εφαρμοστούν, όπως πρόσφατες δηλώσεις για σύσταση ειδικού Σώματος Πολιτικής Προστασίας ή απορρόφηση συμβασιούχων στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσα στο 2011.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα; Εξετάζεται η δημιουργία νέου Σώματος Πολιτικής Προστασίας και με τι χρονοδιάγραμμα;
Γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που εργάζονται σε κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες και τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο γιʼ αυτό; Θα ανακληθεί η απόφαση που ορίζει τη διάρκεια της απασχόλησης των συμβασιούχων πυροσβεστών έως επτά μήνες;»
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπυρίδων Βούγιας, για 3 λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, γνωρίζω το πραγματικό ενδιαφέρον σας για το θέμα της υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων των εποχικών πυροσβεστών. Το παρακολουθώ εδώ και καιρό. Θα έλεγα, όμως, πως το ενδιαφέρον αυτό θολώνει από το αντιπολιτευτικό μένος χαρακτηρισμών που εκφράζετε στην ερώτησή σας απέναντι σʼ αυτή την Κυβέρνηση των οκτώ μηνών, η οποία μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για μία μόνιμη και σταθερή επίλυση του προβλήματός τους, για μία άρση της εποχικότητας, για μία άρση της συμβασιακής σχέσης με το δημόσιο, για μία μόνιμη και σταθερή σχέση, που είναι το όνειρο των ανθρώπων αυτών από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του θεσμού αυτού που η ίδια Κυβέρνηση, το ίδιο Υπουργείο και ο ίδιος Υπουργός -συμπτωματικά ίσως- εφάρμοσε από το 1998.
Μετά από δώδεκα χρόνια είμαστε σε πολύ καλό σημείο να είμαστε ένα βήμα πριν τη μονιμοποίηση και τη σταθερή ένταξη των ανθρώπων αυτών στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσα από διαδικασίες, που δεν είναι ούτε διαδικασίες εμπαιγμού, ούτε διαδικασίες παλινωδιών, ούτε διαδικασίες πυροτεχνημάτων, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί υπονομεύουν στην ουσία την κοινή προσπάθεια που έγινε όλους αυτούς τους μήνες με ενεργό συμμετοχή των εποχικών πυροσβεστών, για να φτάσουμε στο κοινό πόρισμα που κατατέθηκε, πριν από λίγες μέρες -και το οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής- που δεσμεύει την πολιτική εξουσία, δεσμεύει εμάς με τους ανθρώπους αυτούς να κάνουμε τα επόμενα τυπικά βήματα, για να μπορέσουμε να θεσμοθετήσουμε το νέο μόνιμο θεσμό του εποχικού πυροσβέστη ενταγμένο μέσα σε πλήρη δικαιώματα στο Σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Από το Δεκέμβρη κιόλας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση έλεγα εδώ πως μέσα στο 2010 φυσικά θα εξακολουθήσουν να εργάζεται με τη σύμβαση, που είχαν και πριν, αλλά το 2011 η πλειονότητά τους θα απορροφηθεί είτε σε ειδικό Σώμα Πολιτικής Προστασίας, είτε στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Το πόρισμα αυτό, το οποίο δουλέψαμε μαζί, κατέληξε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα από την ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου μας, των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και μεγάλο, διευρυμένο κλιμάκιο του Προεδρείου των συμβασιούχων πυροσβεστών.
Συμφωνήσαμε όλοι ότι η κατάσταση δεν μπορούσε άλλο να συνεχιστεί, γιατί προκαλούσε ανασφάλεια στους εποχικούς πυροσβέστες, είχε αρνητικές επιπτώσεις στο επικίνδυνο και δύσκολο έργο τους, δημιουργούσε προβλήματα και στην ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω ελλείψεως δυνατοτήτων, σχεδιασμού και εκτέλεσης του πυροσβεστικού έργου και, βεβαίως, δεν υπήρχε και απαραίτητο πνεύμα ομάδας μεταξύ του μόνιμου και του εποχικού προσωπικού, λόγω της διαφοράς στο εργασιακό τους καθεστώς.
Οι κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι σήμερα τρείς χιλιάδες οκτακόσιες είκοσι. Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, μας έδωσαν το δικαίωμα να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, να προτείνουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα να εντάξει το εποχιακό προσωπικό δασοπυρόσβεσης στο μόνιμο προσωπικό του, υπό ορισμένες, βέβαια, σταθερές προϋποθέσεις, που μαζί θα διαμορφώσουμε, όχι μόνο για την εργασιακή του αποκατάσταση, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση στους κόλπους του Σώματος.
(Στο σημείο αυτό, χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Στη δευτερολογία μου θα εξηγήσω κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του πορίσματος.
Θα ήθελα, όμως, κλείνοντας την πρωτομιλία μου, να πω πως δεν υπάρχει επίσης κανένα θέμα καταλογισμού δαπανών των ατομικών εφοδίων. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα αναιρέθηκε λίγες ημέρες μετά και αντικαταστάθηκε από τις 21-5-2010 με νέα Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται κανένα θέμα καταλογισμού δαπάνης ατομικών εφοδίων, σε περίπτωση αποχώρησης εποχικού υπαλλήλου, για οποιονδήποτε λόγο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Το λόγο έχει, η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ενώ αναγνωρίζετε τα δίκαια αιτήματα των δασοπυροσβεστών και ήσασταν εσείς που μου απαντήσατε στις 19 Νοεμβρίου 2009 σε ανάλογη επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, μου λέτε ότι είμαι εδώ ως Αντιπολίτευση και ότι αυτά που θέτω στην ερώτηση δεν ισχύουν.
Μιλάτε για μία θεσμοθέτηση μετά από δώδεκα χρόνια και αναφερθήκατε στο πόρισμα. Αυτό το πόρισμα το καταθέσατε στα Πρακτικά. Όμως, εγώ θέλω να μου απαντήσετε σήμερα τί ακριβώς ανακοινώνετε μέσα από αυτό το πόρισμα, πότε θα γίνει ενδεχομένως κάποια σχετική νομοθεσία και πότε, βεβαίως, αυτές οι 3.800 θέσεις που αναφέρατε, τις κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος θα καλυφθούν και ποιο το χρονοδιάγραμμα;
Εγώ θα πω ότι έχει δύο σκέλη η συγκεκριμένη ερώτηση για τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες. Πρώτον, είναι η εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια των πέντε χιλιάδων πεντακοσίων συμβασιούχων πυροσβεστών, που με αυταπάρνηση έχουν πέσει πάρα πολλές φορές σε φωτιές και έχουν και θύματα. Και υπάρχει το πρόβλημα της δασοπροστασίας, της αντιπυρικής περιόδου, στο οποίο δεν υπάρχει πρόληψη, δηλαδή καθαρισμός δασών. Δεν υπάρχει με αυτή τη διαφοροποίηση που κάνετε από οκτάμηνο έως επτά μήνες -και θα αναφερθώ παρακάτω- η επαρκής καταστολή.
(Στο σημείο αυτό, χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τα γεγονότα πώς έχουνε; Γιατί, εδώ πέρα, δεν ξέρουμε τελικά τι ισχύει.
Στις 31-3-2010 το Υπουργείο Οικονομικών προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή ο Υφυπουργός κ. Σαχινίδης, λέει: «Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου αναφορικά με την πρόσληψη πέντε χιλιάδων πεντακοσίων εποχικών πυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών».
Στις 26-4-2010 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, λέει ότι οι συμβασιούχοι θα μειωθούν και όσοι προσλαμβάνονται, θα προσλαμβάνονται μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Και αναφέρθηκε παραδειγματικά ότι η Πυροσβεστική θα πρέπει να παίρνει συμβασιούχους πυροσβέστες για πέντε μήνες, γιατί έχει εποχικές ανάγκες, ενώ, στις 6-9-2007 ο κ. Ραγκούσης έλεγε ότι θα μετατραπεί η σχέση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και που αυτή τη στιγμή είναι σχέση οκτάμηνης διάρκειας, σε παγίως σταθερή σχέση δωδεκάμηνης διάρκειας στο ελληνικό δημόσιο και θα διασφαλιστεί η σταθερή τους εργασία σε δωδεκάμηνη βάση και όχι για μία χρονιά, διαρκώς και παγίως.
(Στο σημείο αυτό, χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Στις 30-4-2010, το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Εσωτερικών, μιλάει πάλι για οκτώ μήνες και συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πεντάζος. Στις 4 Μαΐου 2010, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει στις καταστάσεις να προηγούνται οι εποχικοί πυροσβέστες με ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης-διάσωσης. Αναφέρεται στους αναβάτες μοτοσικλετών για την επιτήρηση δασών και δασικών εκτάσεων. Υπογραφή ο Αρχηγός Στυλιανός Στεφανίδης. Προτιμούνται οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες, οι οποίοι, όμως, θα δουλεύουν έως επτά μήνες.
Υπουργείο Εσωτερικών, Αθήνα 14 Μαΐου 2010, απόφαση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006. Αναφέρει εδώ για έγκριση πρόσληψης πέντε χιλιάδων πεντακοσίων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως επτά μήνες στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν απαντήσεις προς δύο συναδέλφους. Η μία είναι στις 26 Μαΐου 2010 και η άλλη είναι αναφορά η οποία είναι στις 16-6-2010, στις οποίες αναφέρονται: «έως επτά μήνες».
Τελικά, τί ισχύει; Ισχύει το οκτάμηνο; Ισχύουν οι «πέντε μήνες» που είπε ο κ. Ραγκούσης; Ισχύει το «έως επτά μήνες»; Γιατί, στο «έως επτά μήνες», είναι το πεντάμηνο του κ. Ραγκούση.
Να σας αναφέρω τέλος, ότι την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ο κύριος Πρωθυπουργός, ήταν στην Τρίπολη. Σε ερώτηση των συμβασιούχων πυροσβεστών γιατί από οκτάμηνο, έγινε επτάμηνο είπε χαρακτηριστικά, ο κύριος Πρωθυπουργός: «Δεν το γνωρίζω, αυτό».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε την ομιλία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τέλος, αναφέρω ότι υπάρχουν κάποιοι συμβασιούχοι πυροσβέστες που εργάζονται σε κάποιες περιοχές εικοσιτετράωρα με προφορική εντολή και όχι οκτάωρα.
Σας παρακαλώ να είστε λίγο αναλυτικός και να είναι δεσμευτικές οι απαντήσεις που θα δώσετε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κύριος Υφυπουργός, έχει το λόγο για να απαντήσει.
Θα ήθελα να επισημάνω, ότι το κάνατε επερώτηση. Είναι, βέβαια, ενδιαφέροντα αυτά που λέτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι μεγάλο θέμα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακολουθούν και από τα θεωρεία οι ...
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι πολύ σοβαρό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία και τη διαδρομή συναδέλφων αυτών της πυροσβεστικής. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι, γιατί συμμετείχαν ενεργά από την πρώτη στιγμή στις προσπάθειες να ενταχθούν με μόνιμο τρόπο, ο οποίος θα τους δώσει τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τέτοιου είδους εκκρεμότητες και ανασφάλειες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ερώτηση και στην τοποθέτηση της συναδέλφου, που σχετίζονται, βέβαια και με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το οκτάμηνο της σύμβασης, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, έγινε επτάμηνο. Βεβαίως, οικονομικά θα ανταποδοθεί το έλλειμμα του όγδοου μήνα από την απόφαση…
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και εδώ η Τρόικα, κύριε Υπουργέ;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αφήστε να σας απαντήσω πρακτικά, συγκεκριμένα, γιατί το διάταγμα αυτό συμπληρωματικά εμπεριέχει δαπάνες και για υπερωρίες και για απασχόληση και για σαββατοκύριακα. Έτσι, πιστεύουμε πως θα καλυφθεί το έλλειμμα αυτό.
Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, το Υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε τους επτά μήνες και όχι τους πέντε. Αλλά, το σημαντικότερο που συζητούμε εδώ σήμερα είναι η μόνιμη ένταξη των ανθρώπων αυτών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα σας έλεγα πως πρέπει να αφήσουμε πίσω τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, γιατί για τους ανθρώπους αυτούς πολύ σύντομα, μία τυπική διάταξη θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο. Ξεκινώ από το πιο ουσιαστικό κομμάτι, του πότε θα εφαρμοστούν όλα αυτά τα πράγματα που περιλαμβάνει το πόρισμα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει ένα μεγάλο νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλάβει διάφορα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο και μέσα σε αυτό θα διαμορφώσουμε μαζί τις επόμενες μέρες μία διάταξη, η οποία θα ρυθμίζει τις πολύ συγκεκριμένες διατάξεις που πρέπει να υπάρχουν, γιατί οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες έχουν μεταξύ τους διαφορές οι οποίες πρέπει να προσδιοριστούν από κοινού, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη σταδιακή απορρόφηση, μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, των ανθρώπων αυτών με ένα λογικό, ασφαλή και δίκαιο τρόπο.
Συγκεκριμένα, πρέπει να σας πω ότι καταλήξαμε από κοινού ότι δεν μπορούν να πάνε σε άλλη πολιτική υπηρεσία, λόγω του συγκεκριμένου περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο. Θα καλύψουμε πάγιες και επιτακτικές ανάγκες του πυροσβεστικού. Δεν θα υπάρξει πια στο μέλλον εποχικός συμβασιούχος δασοπυροσβέστης και έτσι δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά εποχικών, νέα γενιά ομήρων συμβασιούχων.
(Στο σημείο αυτό, χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Βεβαίως, το βασικό μας επιχείρημα προς το οικονομικό επιτελείο που ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά αυτή την εποχή, είναι ότι το κόστος είναι μικρό. Γιατί, το επιπλέον κόστος της μονιμοποίησης και της μόνιμης πρόσληψης ενός εποχικού πυροσβέστη σήμερα, ενός καινούριου πυροσβέστη σήμερα, αντιστοιχεί στο κόστος της μονιμοποίησης τεσσάρων εποχικών πυροσβεστών. Αυτό ήταν το βασικό μας επιχείρημα.
Τώρα, πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά; Θα υπάρξουν διατάξεις για τα προσόντα, για τα κωλύματα και τις διαδικασίες κατάταξης των εποχικών πυροσβεστών, ζητήματα σε σχέση με την ηλικία, το ανάστημα.
Και θα ήθελα να αναφέρω εδώ, ότι και οι ίδιοι εκπρόσωποί τους μας είπαν να τα αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να καλύψουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό των συναδέλφων, ξεκινώντας, βεβαίως, από τους πιο ηλικιωμένους, οι οποίοι ενδεχομένως θα μπουν πρώτοι σε υπερβάσεις και όρια ηλικίας σε σχέση με το συνταξιοδοτικό τους χρόνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η προτεινόμενη πρόσληψη αφορά όλους όσους εξακολουθούν να εργάζονται ως εποχικοί την τελευταία αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να έχουν εργαστεί μέχρι τη λήξη της και να έχει γίνει σταδιακά κατά τα τρία επόμενα έτη ανάλογα με τις εγκρινόμενες πιστώσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο διαγωνισμός θα γίνει για όλους μία φορά μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Και οι προσλήψεις θα γίνονται από τον ενιαίο πίνακα κατάρτισης, αρχίζοντας από τους έχοντες μεγαλύτερη ηλικία, όπως σας είπα και πριν. Πρέπει στην προκήρυξη να προσδιορίζονται οι προς πλήρωση θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας και να ζητείται από τους υποψηφίους να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους, ώστε να μη δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα από τυχόν τοποθετήσεις μακράν του τόπου συμφερόντων τους.
Τέλος, οι προσλαμβανόμενοι θα πρέπει να υποβληθούν σε δίμηνη εκπαίδευση σε Σχολή Πυροσβεστών, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την οργάνωση, τις αρμοδιότητες, τη λειτουργία και τις επιχειρησιακές τακτικές και τις δράσεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε άλλους και πέραν της δασοπυρόσβεσης τομείς των δραστηριοτήτων τους, καθώς και για το δίκαιο που διέπει το προσωπικό του.
Ήθελα να πω με όλα αυτά, που τα παρουσίασα σχηματικά μέσα στο λίγο χρόνο που είχα, ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η παρέμβαση της πολιτείας. Το πόρισμα θα το καταθέσω εδώ.
Σας είπα και πριν πως στο πρώτο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο δεν θα αργήσει να κατατεθεί και θα πάρει τη σειρά του τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα ενταχθεί και η συγκεκριμένη διάταξη που θα περιγράφει ακριβώς τη μόνιμη και σταθερή επίλυση του προβλήματος, που επί δώδεκα χρόνια ταλαιπωρεί τους ανθρώπους αυτούς.
Ευχαριστώ.