Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/06/2010

Απάντηση της Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακκούγιου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της νομοθεσίας, τις πρακτικές και τις διοικητικές ικανότητες της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας.» απάντησε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, που έθεσε με ερώτησή του το ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στην συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας, που υπογράφηκε στις 12.5.2010 στην  Άγκυρα για κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Ακκούγιου. Τόνιζε ότι η  υλοποίηση της μονάδας εγκυμονεί κινδύνους για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή καθώς σεισμολόγοι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους εξαιτίας της σεισμικότητας της περιοχής ενώ εξέφραζε την ανησυχία του για το ότι η Μεσόγειος θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων. Καταλήγωντας καλούσε την Κομισιόν να αξιολογήσει την μέχρι τώρα εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου για την πυρηνική ασφάλεια από μέρους της Τουρκίας και σε ποιες τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αποθαρρύνει την Τουρκία για την υλοποίηση ενός τέτοιου επικίνδυνου σχεδίου.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι: «η εθνική απόφαση για χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής της πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές.»

Όσον αφορά στην μέχρι τώρα εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από μέρους της Τουρκίας, η Κομισιόν τονίζει ότι: «…η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια της διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων. Το θέμα αυτό υπογραμμίζεται τακτικά στις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η Επιτροπή.

Επισημαίνει επίσης ότι: «Η Τουρκία έχει εισέλθει στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο: συγκεκριμένα, ενέκρινε νόμο-πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς και κανονισμούς εφαρμογής, λόγου χάριν όσον αφορά τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις ειδικές αρχές και τις αρχές σχεδίασης για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Έχει μεταφερθεί η νομοθεσία που αποσκοπεί στη μεταφορά του κεκτημένου για τον έλεγχο των σφραγισμένων πηγών υψηλής ραδιενέργειας και των εγκαταλελειμμένων πηγών.»

To Γραφείο Τύπου