Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Φ.Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ν.Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική, Π.Τριγάζης, υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ν.Θεοδωρακοπούλου, Στ.Παππάς, μέλη της Π.Γ., που μετείχαν στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος στη Ρώμη -ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος- έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος και οι αποφάσεις της για το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης»
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του τόνισε:
"Με την επίσημη υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης πριν λίγες ημέρες στη Ρώμη αρχίζει η 2χρονη περίοδος για την επικύρωσή της από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήσαν ουσιαστικά απόντες από τη διαδικασία διαμόρφωσης της Συνθήκης που καταχρηστικά αποκαλείται «Ευρωσύνταγμα». Το γεγονός ότι την αρχική προεργασία είχε αναλάβει η Συνέλευση, η τελική της μορφή είναι προϊόν κλασσικού τύπου Διακυβερνητικής συνεργασίας. 'Αλλωστε ούτε η συγκρότηση της Συνέλευσης ήταν αντιπροσωπευτική των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των διαφορετικών απόψεων και πολιτικών σε όλες τις χώρες στη σημερινή Ε.Ε. ούτε και τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις των ομάδων δουλειάς αξιοποιήθηκαν πλήρως, στην τελική σύνταξη του κειμένου.
Σε μια περίοδο που οξύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κοινωνικά προβλήματα η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση, η Συνθήκη συνταγματοποιεί το νεοφιλελευθερισμό, την αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, που η κυριαρχία τους έχει οδηγήσει σ΄αυτή την κατάσταση. Έτσι ο νεοφιλελευθερισμός καθίσταται σχεδόν αιώνιο κι απαραβίαστο οικονομικό - κοινωνικό μοντέλο για την Ευρώπη, γεγονός πρωτοφανές για κείμενα συνταγματικού τύπου. Ταυτόχρονα θέτει δομικά εμπόδια και φραγμούς στα κοινωνικά και συλλογικά δικαιώματα και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
'Αλλωστε στα κείμενα της Συνθήκης τα κοινωνικά δικαιώματα είναι υποβαθμισμένα, στην καλύτερη των περιπτώσεων διακηρυκτικού χαρακτήρα, ενώ οι σχετικές αναφορές είναι πολύ πίσω από τις αντίστοιχες πολλών εθνικών συνταγμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργασία από δικαίωμα γίνεται δυνατότητα στην επιλογή απασχόλησης.
Το διάστημα που διαμορφωνόταν η Συνθήκη στην Ευρώπη εξελίσσοντο γιγάντιες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ για μια άλλη Ευρώπη με φιλειρηνικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Παρόλα αυτά στα κείμενα της Συνθήκης αποτυπώνεται η αποδοχή του προληπτικού πολέμου, η συγκρότηση στρατιωτικών τμημάτων με δράση σ΄όλο τον κόσμο και ενισχύεται στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ευρωατλαντικής λογικής. Ο πόλεμος ως μέσο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων δεν αποδοκιμάζεται ρητά.
Σε μια Ευρώπη που την διαμόρφωσε η δημοκρατική παράδοση των αγώνων για την ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα και την ελευθερία, η συνθήκη δεν κατοχυρώνει την ισότητα των δικαιωμάτων στους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι ευρωπαίοι υπήκοοι, καταδικάζοντας τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε καθεστώς διακρίσεων, εκμετάλλευσης, αποκλεισμών και διώξεων.
Αυτές οι πολιτικές διαμορφώνουν έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη κοινωνία μακριά από τις δημοκρατικές παραδόσεις και τους κοινωνικούς αγώνες των λαών και της αριστεράς.
Αυτή η Ευρώπη δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι η Ευρώπη των κοινωνικών αποκλεισμών, των διακρίσεων και του ευρωατλαντισμού.
Η Ευρώπη που δημιουργεί η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, η συναίνεση κυβερνήσεων Χ/Δ και Σ/Δ κομμάτων, που σφραγίζει τους σημερινούς συσχετισμούς σε επίπεδο κρατών, δεν ανταποκρίνεται στην Ευρώπη των λαών.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Συνασπισμός, λέγοντας όχι σ΄ αυτή τη Συνταγματική Συνθήκη λέμε ναι στην διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Τα κόμματα που συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, η «Ευρωπαϊκή Αριστερά» μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΝ, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη και συζήτησαν τη Συνταγματική Συνθήκη και κατέληξαν στην απόφαση που σας είναι γνωστή.
Απορρίπτουμε τη Συνταγματική Συνθήκη για τους λόγους που ήδη έχουμε αναφέρει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από μια Συνθήκη, που είναι ένα σύνολο νεοφιλελεύθερων διατάξεων. Εμβαθύνει τη λογική των προηγούμενων συνθηκών, που οικοδόμησαν μιαν Ε.Ε. με ελλείμματα στους τομείς της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της αντιπροσώπευσης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας και της ειρήνης.
Τα αριστερά κόμματα και ο ΣΥΝ επαναβεβαιώσαμε την ανάγκη να αγωνιστούμε για μια άλλη Ευρώπη που θα δρα σε όφελος της ειρήνης και του αφοπλισμού, για μια Ευρώπη των δικαιωμάτων για όλους.
Ενώνουμε τις προσπάθειες μας με τα κινήματα κατά του πολέμου, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στον αγώνα αυτό. Η κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια να ξεκινήσει η συζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση στη σημερινή ευρωπαϊκή προοπτική.
Ο Συνασπισμός διεκδικεί τη διεξαγωγή και στην Ελλάδα δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνταγματικής συνθήκης.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της που συνεχίζει να αρνείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες και τις ελληνίδες να ενημερωθούν, να συζητήσουν και τελικά να αποφανθούν κυρίαρχα για τη Συνθήκη.
Ο Συνασπισμός θα αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες δυνάμεις για να οργανωθούν συζητήσεις γύρω από τη συνθήκη και θα αγωνιστεί για την καταψήφισή της.
Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από μια άλλη Συνταγματική Συνθήκη δημοκρατική που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα ατομικά, συλλογικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Δεν συμφωνούμε με τις δυνάμεις που απορρίπτουν την Ευρώπη από αντιδραστική, ξενοφοβική, εθνικιστική οπτική και δογματική άποψη.
Δεν εγκρίνουμε τη Συνταγματική Συνθήκη, γιατί θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, γιατί θέλουμε Δημοκρατική και Κοινωνική Ευρώπη.
Ιδρύσαμε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γιατί πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει από κοινού με τα κινήματα να επιδιώξουν κοινούς στόχους στην Ενωμένη Ευρώπη.
Στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μόνο μέσα από αυτό τον αγώνα μπορεί να προκύψει η Ευρώπη της δημοκρατίας, η Ευρώπη του σοσιαλισμού σε ένα άλλο κόσμο που ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη. Ένας τέτοιος κόσμος δεν είναι μόνο αναγκαίος είναι και εφικτός."
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Ερώτηση δημοσιογράφου: Όταν λέτε ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος Και όταν λέτε, μαζί με άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβάνετε και το ΠΑΣΟΚ;. Δηλαδή ζητάτε δημοψήφισμα;
Υπάρχει ένα ευρύτατο πλαίσιο πρωτοβουλιών και
κινητοποιήσεων που αποφασίσαμε στη Ρώμη ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά θα γίνουν με
ευθύνη του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά. Και ειδικότερα στη χώρα μας ο
Συνασπισμός θα πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για συζητήσεις και για
προβληματισμό και για προώθηση του αιτήματος να γίνει δημοψήφισμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκαθαρίζουμε την θέση μας. Θέλουμε να γίνει
δημοψήφισμα και ζητάμε από τις ελληνίδες και τους έλληνες να απορρίψουν αυτή τη
Συνθήκη, γιατί δεν είναι Σύνταγμα, και να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό Χάρτη για
την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.
Εκτιμάμε ότι αυτή η Συνθήκη δυσχεραίνει και δυσκολεύει την πορεία για την
ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το σοβαρότερο, το οφθαλμοφανές, παγιώνει τη σημερινή
κατάσταση, συνταγματοποιεί τα σημερινά δεδομένα.
'Αρα λοιπόν εμείς λέμε, δημοψήφισμα για να πούμε όχι,.
Από κει και πέρα, ποιες δυνάμεις θέλουν δημοψήφισμα για να πουν ναι ή ποιες
δυνάμεις θέλουν δημοψήφισμα για να πουν όχι, θα το κρίνουμε στην πράξη
Ερώτηση δημοσιογράφου: Ένα σχόλιο για την κρίση που σοβεί στους κόλπους της Ε.Ε., με την οπισθοχώρηση του κ. Μπαρόζο�.
Είναι εμφανές σήμερα το έλλειμμα δημοκρατίας και
αντιπροσώπευσης που υπάρχει στους θεσμούς της Ε.Ε. Σήμερα φαίνεται περισσότερο
από ποτέ πόσο έχει καθυστερήσει η πολιτική ένωση της Ε.Ε. Σήμερα φαίνεται
περισσότερο από ποτέ πόσο χρειάζεται να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του
Ευρωκοινοβουλίου, ο ρόλος των αντιπροσωπευτικών οργάνων.
Υπάρχει και κρίση θεσμών και κρίση πολιτικών επιλογών που γίνονται στα πλαίσια
της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι πολύ σωστά αντέδρασε το Ευρωκοινοβούλιο και οδήγησε στην
εγκατάλειψη της αρχικής επιλογής του κ. Μπαρόζο.
Εκείνο που χρειάζεται για να προσεγγίσει η Ε,.Ε. τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να
τις εμπνεύσει είναι να αλλάξει η πολιτική την οποία εφαρμόζει μέχρι σήμερα.
Και για να συνδεθούμε με το θέμα της σημερινής μας συνάντησης, είναι φανερό ότι
μια Συνθήκη που συνταγματοποιεί τις σημερινές πολιτικές οι οποίες γεννούν όλα
αυτά τα προβλήματα δεν έρχεται πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς λαούς, απεναντίας,
παγιώνει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνική και πολιτική
πραγματικότητα κάθε χώρας και στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρονται τα κράτη
και οι κυβερνήσεις.
Η κρίση που διαπιστώθηκε με αφορμή τις επιλογές του κ. Μπαρόζο και τη
δημοκρατική ευαισθησία και αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου πιστοποιεί ότι και σε
επίπεδο πολιτικών λειτουργιών πάρα πολλά είναι τα ελλείμματα και πάρα πολλά
είναι εκείνα τα οποία πρέπει να αλλάξουν.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου.
Ο Συνασπισμός έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό
ότι δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε την πολιτική, ούτε με ιδεολογικούς
αφορισμούς, ούτε με θρησκευτικές έννοιες. Και κατά συνέπεια, τέτοιες εντάσεις
και συνθήκες που διαμορφώνονται σε καμιά περίπτωση δεν συμβιβάζονται με την
ανάγκη αυτής της δημοκρατικής ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο Συνασπισμός είναι με τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και όχι με τις θέσεις του
Αρχιεπισκόπου.
To Γραφείο Τύπου