Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2010

Συνέντευξη Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

-    Για τη χθεσινή έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πλαίσιο αξιών που δεν συμβιβάζεται με τη βία πολύ περισσότερο όταν αυτή αφαιρεί ανθρώπινη ζωή.

Είναι απόλυτα σαφές ότι το έδαφος των δικών μας παρεμβάσεων και αγώνων είναι η συλλογικοί, μαζικοί και ενωτικοί αγώνες, οι οποίοι ιστορικά έχουν αποδειχθεί ότι όταν κερδίζουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας  της κοινωνίας μπορούν να είναι και αποτελεσματικοί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που είμαστε αντιμέτωποι με την αιχμή του δόρατος μιας βαθιά ταξικής και αντικοινωνικής πολιτικής, το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Λίγες ώρες πριν συζητηθεί αυτό, λίγες μέρες πριν από μια κορυφαία κινητοποίηση που είναι  να γίνει την επόμενη εβδομάδα, επιλέγεται από κάποιους αυτή η βομβιστική επίθεση με τα τραγικά αποτελέσματα όπου τίθεται το ερώτημα ποιόν εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί τον αγώνα της κοινωνίας; Εξυπηρετεί τους χιλιάδες εργαζόμενους που τους κλέβουν τα χρόνια; Διότι περί αυτού πρόκειται αυτή τη στιγμή. Κλέβουν τα χρόνια για τις επόμενες τρεις γενιές. Από αυτούς που προσδοκούσαν ότι μετά από μια επαγγελματική διαδρομή 25 και 30 ετών να μπορούν να έχουν ένα καταφύγιο και μια ασφάλεια. Αυτό λοιπόν τώρα ανατρέπεται και δεν ξέρω τι ωφελεί αυτή η ενέργεια. Ποιους εξυπηρετεί; Νομίζω ότι αντικειμενικά τρομοκρατεί και ένα μέρος της κοινωνίας και θα αξιοποιηθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις που επιτίθενται με τον τρόπο που επιτίθενται απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν είναι λοιπόν ο δικός μας δρόμος αυτός και αυτό είναι σαφές.

-    Για τη χθεσινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιεύματα του τύπου περί διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο τίτλος περί διαζυγίου. Είμαστε λίγες μέρες μετά από μια απόφαση συνεδρίου όπου είναι νωπή και σαφής. Είναι απόλυτα σαφής η στόχευσή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ένα ενωτικό, προωθητικό όχημα των δυνάμεων της αριστεράς για να μπορέσει να παρέμβει καταλυτικά στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Αυτό προϋποθέτει οπωσδήποτε να βρούμε τον κοινά αποδεκτό πολιτικό τόπο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει  με εκφωνήσεις, οι οποίες σε πολλά πράγματα είναι παράλληλες και ασύμβατες. Αυτό είναι κάτι γνωστό και το έχουμε εντοπίσει και άλλες φορές. Τώρα σε σχέση με το κείμενο των πέντε συντρόφων που κατατέθηκε στη γραμματεία και τις εκτιμήσεις γύρω από τα ζητήματα του χρέους και της προσέγγισης της ανάλυσης της σημερινής οικονομικής κρίσης, είναι κατά τη γνώμη μας έξω από το πλαίσιο των συνεδριακών μας αποφάσεων. Δεν θα περίμενε κανείς να ταυτίζεται με αυτές αλλά αυτό που ζητάμε σε αύτη τη φάση είναι να βρούμε ακριβώς τον κοινό τόπο μεταξύ μας που είναι και η προϋπόθεση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει τον ενωτικό του ρόλο. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και αποτελεί στοιχείο μιας βαθιάς πολιτικής ωριμότητας που πρέπει να διακατέχει όλους όσους συναποτελούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να το εξασφαλίσουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαιρέσεων. Οι ανάγκες είναι πιεστικές για την ίδια την κοινωνία και είναι πιεστική η ανάγκη της καθημερινής ενωτικής παρέμβασης. Δεν έχουμε αντίρρηση, με όποιον έχει τις δικές του απόψεις, να έχει το δικό του μετερίζι και να συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση. Θεωρούμε όμως ότι αυτό που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκτικό σʼ έναν κόσμο είναι ακριβώς αυτή η ανοιχτή διάθεση απέναντι σε διάφορες εκδοχές της αριστεράς. Ένας ευρύχωρος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπορεί να διευρύνεται και για να το πούμε και σχηματικά και απʼ τα αριστερά του και απʼ τα δεξιά του. Σʼ αυτή την κοσμογονία και τις επιπτώσεις που συντελείται στο κοινωνικό επίπεδο δεν έχουμε την πολυτέλεια της ομφαλοσκόπησης ή των άκρατων υποκειμενισμών.

To Γραφείο Τύπου