Όπως γράφτηκε πρόσφατα (23 Ιουνίου) στον τύπο, η Δανία, για λόγους εξοικονόμησης οικονομικών πόρων αποφάσισε να αποσυρθεί από τρία Νατοϊκά προγράμματα, παρά τις περί του αντιθέτου παροτρύνσεις του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Ράσμουσεν.
Η απόφαση αυτή της Δανέζικης κυβέρνησης είναι σημαντική γιατί ανοίγει δρόμους να αντιμετωπίσουν με παρόμοια αποφασιστικότητα τα οικονομικά τους προβλήματα και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Όμως, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους με περικοπές δαπανών κατά βάση από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Εμείς, υποδείξαμε επανειλημμένα ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος, με άξονα την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, με μέτρα για την προστασία της εργασίας, την τόνωση της ζήτησης με παράλληλη κατάργηση σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών για τους κατέχοντες και με αύξηση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο στα προηγούμενα επίπεδα του 40%, μέτρα που θα απέφεραν πολλαπλάσια έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα θα έδιναν προωθητική ώθηση στην παραγωγική διαδικασία.
Στο πλαίσιο μια τέτοιας εναλλακτικής πολιτικής υποδεικνύουμε και πάλι την ανάγκη για αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών με τη ριζική μεταφορά κονδυλίων από παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δράσεις –όπως οι εξοπλισμοί και οι στρατιωτικές δαπάνες– προς δαπάνες που οικοδομούν και θωρακίζουν το κοινωνικό κράτος (δημόσια υγεία και παιδεία, κοινωνική προστασία), παράλληλα με τον περιορισμό της σπατάλης.
Υποστηρίζουμε κάθε περικοπή στρατιωτικών δαπανών, και ειδικότερα επιμένουμε στην ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που οδηγούν στην κατά 50% μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
Καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης, που κωφεύει απέναντι ακόμη και σε τέτοιες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Δανίας, ενώ ως γνωστό σημαίνοντα στελέχη της (π.χ. Β. Παπανδρέου, Ν. Χριστοδουλάκης κ.ά.) έχουν μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για την ανάγκη δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.
Η Γραμματεία του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ