- Τοʼ χει η μοίρα της Αριστεράς τελικά να διασπάται. Ως πότε θα διασπάται αυτός ο χώρος;
Η Αριστερά ήταν και είναι ένας χώρος γόνιμων και διαρκών αναζητήσεων. Ως εκ τούτου και πολύ ζωηρός.
- Ναι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πληγώνετε διαρκώς τον κόσμο σας….
Εχω την αίσθηση κ.Βερύκιε και κ.Δημητρομανωλάκη ότι οι εξελίξεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα είναι ούτως ή άλλως εξελίξεις πολύ έντονες, έχουμε διεργασίες πολύ έντονες, ανασυντίθεται συνολικά όλο το πολιτικό σκηνικό. Ως εκ τούτου, δεν θα έλεγα ότι είναι εύστοχο το να εντοπίσουμε την αναδιάταξη της κρίσης, την πολιτική εννοώ, μέσα στα πλαίσια της Αριστεράς.
Αναφέρομαι σε μια κρίση εκπροσώπησης και σε μια κρίση, αν θέλετε, αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει φαινόμενα ανασύνθεσης και αναδιάταξης σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας.
- Ναι, χωρίς όμως, μία ενιαία, δυνατή, ενωμένη Αριστερά μπορεί να συμβεί αυτό κ.Τσίπρα; Πιστεύω ότι δεν μπορεί.
Να συμβεί ποιο; …..θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι μια εξέλιξη η οποία δεν είναι ευχάριστη και σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος όλων αυτών, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, επισημαίνουν την ανάγκη λύσης προοδευτικής, λύσης προς όφελος του λαού, προς το συμφέρον των εργαζομένων και του λαού, όλοι όσοι το εξαγγέλλουν αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο φραστικό, θα έπρεπε να επεδίωκαν ή να επιδιώκουν σταθερά την συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς. Τουλάχιστον για εμάς αυτός παραμένει ένας στόχος από την περίοδο της ίδρυσής μας ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και από την περίοδο της δημιουργίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Στόχος, όμως, που για να είμαστε ρεαλιστές, φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη. Αυτό κυρίως θα έλεγα εξαιτίας μιας σθεναρής άρνησης τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Κομουνιστικού Κόμματος, της ηγεσίας του Κομουνιστικού Κόμματος, γιατί κακά τα ψέματα η συμπόρευση της όλης Αριστεράς έχει να κάνει κυρίως με την δυνατότητα τα δύο μεγάλα ρεύματα της Αριστεράς, αυτό που εκφράζεται από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι το ρεύμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με το Κομουνιστικό Κόμμα που παραμένει σε κάποιες απόψεις, θα έλεγε κανείς αναλλοίωτες σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί από το ʼ89- ΄90 και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ρεύματα. Η ενότητα της Αριστεράς θα μπορούσε να επιτευχθεί στο σύνολό της αν αυτά τα δύο ρεύματα βρισκόντουσαν μαζί.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
- Με το νεοσύστατο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη εσείς θα επιδιώξετε κάποια συνεργασία; Ή έχει κοπεί εντελώς ο ομφάλιος λώρος και δεν υπάρχει καμία συνεργασία ή επικοινωνία μεταξύ σας;
Να σας πω πολύ ειλικρινά. Έχω την αίσθηση η πορεία αυτού του νεοσύστατου εγχειρήματος του Φ.Κουβέλη και των 160 περίπου που τον ακολούθησαν και χθες υπέγραψαν και την ιδρυτική τους διακήρυξη, θα φανεί εν πολλοίς όχι πάνω στις γενικόλογες διακηρύξεις, οι οποίες πάντα μπορεί να είναι θετικές. Κυρίως θα φανεί πάνω στην τοποθέτηση στα επίμαχα ζητήματα της περιόδου. Το κρίσιμο ερώτημα που γεννάται σε όλους μετά από μια εξέλιξη που όπως είπα και πριν δεν είναι θετική, μετά από μια διάσπαση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι αν πράγματι υπάρχει πολιτικός χώρος. Αν υπάρχει δηλαδή πολιτικό κενό για τη δημιουργία ενός ακόμα κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς. Και ποιο συγκεκριμένα το ζητούμενο είναι τι θα λέει αυτό το κόμμα και πως θα τοποθετείται απέναντι στη βαθειά κρίση που διέρχεται ο τόπος.
- Εσείς πιστεύετε ότι δεν υπάρχει αυτό το πολιτικό κενό;
Έχω την αίσθηση ότι τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς εδώ και μια εικοσαετία τον καλύπτει με επάρκεια το κόμμα μας, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Όμως ακόμα κι αν θεωρεί κάποιος ότι υπάρχουν ατέλειες, αντιφάσεις, δυσκολίες, σε αυτή την περίοδο που περνάμε όλοι μας, την περίοδο της κρίσης, όλοι μας θα κριθούμε απέναντι στις τοποθετήσεις, τις θέσεις που θα πάρουμε απέναντι στην κρίση. Και για να γίνω ποιο σαφής και ποιο συγκεκριμένος το ζητούμενο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ποια είναι η στάση μας απέναντι στο μνημόνιο, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που συνέδεσε την πορεία της χώρας με την τρόικα και τις επιλογές της. Και άρα, λοιπόν, και για το νεοσύστατο κόμμα της αριστεράς, των συντρόφων μας που αποχώρησαν πριν από λίγο, οι δρόμοι είναι δυο. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ή θα συμπαραταχθούν με την δική μας άποψη, που αποδοκιμάζουμε το μνημόνιο και αναζητούμε φιλολαϊκή διέξοδο από το μηχανισμό στήριξης της τρόικας και άρα, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε σε κοινούς αγώνες και θα καταστεί αμφισβητήσιμη η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου κόμματος της Αριστεράς ή να ακολουθήσουνε τη άποψη ότι τα μέτρα είναι μεν σκληρά αλλά αναγκαία και θα δώσουνε αγώνα, προκειμένου να αμβλυνθούν αυτά τα μέτρα.
- Άρα, λοιπόν, λέτε κ.Τσίπρα, ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος ή συνδέεται με τον δεύτερο, να συμπαραταχθούν με κάποια από τα υπάρχοντα κόμματα, όπως για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ;
Είμαι απόλυτα σαφής. Οι δρόμοι ποια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι δύο. Διότι οι εξελίξεις στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο είναι εξαιρετικά βίαιες. Άρα λοιπόν δε μπορεί κανείς να πατάει κανείς σε δύο βάρκες.
- Επομένως τη «Δημοκρατική Αριστερά» τη βλέπετε, ευθέως κ. Τσίπρα, ποιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ ή ποιο κοντά στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ;
κ. Βερύκιε, επαναλαμβάνω, αυτό θα φανεί από τις καθαρές τοποθετήσεις που θα πρέπει να πάρουν το επόμενο διάστημα και όχι από τις γενικόλογες διακηρύξεις πάνω στο ζήτημα του μνημονίου, του ΔΝΤ, των μέτρων, των σκληρών αυτών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Και επαναλαμβάνω. Αν μεν ταχθούν εναντίον τότε είναι ποιο κοντά στην Αριστερά και αργά ή γρήγορα θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες, αν ταχθούν υπέρ έστω και με επιφυλάξεις, τότε θα είναι ένα σχέδιο πολιτικό, το οποίο θα είναι συμπληρωματικό σε εκείνο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και επιτρέψτε μου μια εκτίμηση, πολύ γρήγορα θα φθίνει σε ότι αφορά την απήχησή του αυτό το σχέδιο στην ευρύτερη κοινωνία. Διότι έχω την αίσθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει αρχίσει πια να μην εμπιστεύεται αυτό το κόμμα διότι εξήγγειλε ανατροπές και στήριξη του κοινωνικού κράτους και εφαρμόζει την πιο σκληρή, ανάλγητη, αντιλαϊκή πολιτική που έχει δει η χώρα μας τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
- Πάντως, οι πολίτες βλέπουν το μεν ΠΑΣΟΚ να τείνει χείρα συνεργασίας στο κόμμα το Φ.Κουβέλη, στην «Δημοκρατική Αριστερά», ενώ εσείς από την πλευρά σας, του ΣΥΝ, ζητάτε συνεργασία, στέλνετε το μήνυμα σε στελέχη μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε βουλευτές που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ή που προτίθενται να έρθουν σε μια ρήξη για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά θέματα, σε συνεργασία μαζί τους.
Εμείς πράγματι αυτή τη στιγμή έχουμε προσανατολιστεί στην κατεύθυνση να ασκήσουμε τις ευρύτατες δυνατές πιέσεις απέναντι και στους 300 βουλευτές, ιδιαίτερα στους βουλευτές της πλειοψηφίας, διότι θεωρούμε ότι οι αλλαγές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα να ψηφιστούν στη Βουλή, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, είναι εξαιρετικά βίαιες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν και πιστεύουμε ότι μπορούν να αποφευχθούν. Πέραν του ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αντισυνταγματικές, είναι αλλαγές που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Όχι μονάχα της προηγούμενης και της σημερινής, αλλά και της επόμενης. Δηλαδή, τριών γενεών. Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι αλλαγές. Η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις. Στην αρχή έφερε ένα Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις…..εμείς θεωρούμε ότι στην συνείδησή τους, η πλειοψηφία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελε να είναι απέναντι. Το αν θα είναι δύο ή τρεις ή περισσότεροι, μένει να το δούμε. Ισχυρίζομαι ότι είναι εφικτό να δώσουμε τη μάχη, άρθρο το άρθρο, βουλευτή το βουλευτή, προκειμένου τα μέτρα αυτά να μην πάρουν την απαραίτητη πλειοψηφία. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι πρόθυμοι, σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες να τα στηρίξουν, όπως ενδεχομένως η Κ.Ο. του κ.Καρατζαφέρη. Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρα τα πράγματα. Ας πέσουν οι μάσκες. Ας δούμε ότι αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική που στηρίζεται από την ακροδεξιά και καμιά σχέση δε μπορεί να έχει με τις προοδευτικές δυνάμεις. Εκεί, λοιπόν, είναι οι διαχωριστικές γραμμές και γιʼ αυτό εμείς έχουμε μια διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία με μεγάλο μέρος δυνάμεων εντός του ΠΑΣΟΚ. Στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Απʼ ότι φαίνεται όμως και στις παρυφές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
- κ.Τσίπρα εάν στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και το εργασιακό υπάρξουν κάποιοι δυσαρεστημένοι και ψηφίσουν παρόν ή όχι εν πάση περιπτώσει, εσείς τους δυσαρεστημένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τους προσεγγίσετε; Ή ακόμα και τους τρεις που έχουν διαγραφεί θα τους προσεγγίσετε για να τους πάρετε στο κόμμα σας;
Εμείς κάνουμε μια πολιτική αρχών. Και δεν θεωρούμε τους βουλευτές ως υπό μεταγραφή αστέρες στην καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών. Τους θεωρούμε ως πολιτικούς που έχουν συνείδηση για να αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, ακριβώς διότι θέλουν να τιμήσουν την ψήφο που δέχτηκαν από τους ψηφοφόρους τους, δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συνείδησή τους, ίσα - ίσα περπατάν στο δρόμο της συνείδησής τους και ως εκ τούτου εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε με πολιτικό τρόπο. Βλέπουμε όμως την αναγκαιότητα να υπάρξει στο μέλλον η ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίζονται και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη χώρα, σε προοδευτική κατεύθυνση για έναν ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Βλέπουμε, λοιπόν, με πολύ θετική διάθεση την προοπτική να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από αυτό το συντηρητικό μπλόκ, από αυτό το υπερσυντηρητικό θα έλεγα συνασπισμό δυνάμεων που έχει μια τριμέτωπη διάσταση αυτή τη στιγμή. Είναι το ΠΑΣΟΚ του κ.Παπανδρέου σε συνεργασία με το ΛΑΟΣ του κ.Καρατζαφέρη και με την κα Μπακογιάννη και την επιρροή της που μπορεί να έχει στον χώρο της κεντροδεξιάς. Αυτό το συντηρητικό μπλοκ, λοιπόν, μπορεί να είναι σήμερα πλειοψηφών μέσα στο κοινοβούλιο αλλά στην ελληνική κοινωνία είναι απόλυτα μειοψηφικό και πιστεύουμε ότι οι διεργασίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στο κοινωνικό πεδίο μπορούν να δημιουργήσουν και αποτύπωση στο πολιτικό σκηνικό.
- Ναι αλλά το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί ότι θα έχει πλέον ερείσματα πλέον και στο χώρο της Αριστεράς.
Αυτό μένει να κριθεί. Εγώ σας έβαλα ένα ερώτημα στην αρχή της συζήτησής μας από την απάντηση του οποίου θα κριθεί και η πορεία της νέας αυτής προσπάθειας, της φρέσκιας προσπάθειας που έγινε από 160 στελέχη που συνυπέγραψαν χθες την ιδρυτική διακήρυξη. Το αν υπάρχει λοιπόν χώρος για να δημιουργήσουν ένα ακόμα κόμμα στο χώρο της Αριστεράς, θα κριθεί από τη στάση τους που θα πάρουν στο επίμαχο ζήτημα της περιόδου που είναι η κρίση και πως την αντιμετωπίζουμε. Η διαχωριστική γραμμή είναι το ΔΝΤ. Αν λοιπόν είναι από την απέναντι πλευρά φαντάζομαι ότι οι επιλογές που θα έχουν να κάνουν είναι πολύ περιορισμένες.
- Κατά την μετεκλογική σας συνεργασία με τον Φ.Κουβέλη, με τον Θ.Λεβέντη, με τα άλλα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΝ, ειλικρινά μπορείτε να μας πείτε σήμερα που έχουν ξεκαθαριστεί οι ρόλοι και οι χώροι, εσείς όλο αυτό το διάστημα προσωπικά πως νιώθατε ότι οι σύντροφοί σας αυτοί οι συγκεκριμένοι ήταν πιο κοντά στις ιδέες τις δικές σας ή στις ιδέες του ΠΑΣΟΚ ;
Πρέπει να σας πω ότι η συνεργασία μου και με τον Φ.Κουβέλη ιδιαίτερα που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε ένα πρωτεύοντα ρόλο στην Κ.Ο. ήταν ιδιαίτερα στενή και παραγωγική και είπα και δημόσια ότι στα πρώτα μου κοινοβουλευτικά βήματα με βοήθησε κιόλας και νομίζω και ο ίδιος δεν θα έχει αρνητικές εντυπώσεις από αυτή τη συνεργασία. Οι πολιτικές θέσεις όμως και οι πολιτικές απόψεις είναι ένα άλλο θέμα το οποίο κανείς θα πρέπει να το βλέπει ξεχωριστά. Σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις μας είναι ακόμα άριστες. Ελπίζω δε να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον Φ.Κουβέλη, τον Γρ.Ψαριανό, τον Ν.Τσούκαλη και τον Θ.Λεβέντη στην πρόταση που κατέθεσα στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, ώστε από κοινού μαζί τους τρεις ανεξάρτητους από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως και από την Κ.Ο του ΚΚΕ, μακάρι να …..έχουμε κοινή στάση στη Βουλή σε ότι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσουμε….
- Σας απάντησαν;
Έχω λάβει απάντηση από την πλευρά του κ.Οικονόμου μέχρι στιγμής σαφή με μια δήλωση που έκανε. Σαφή απάντηση από την πλευρά του κ.Κουβέλη δεν έχω ακόμα. Ελπίζω ότι επειδή είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει. Ελπίζω γιʼ αυτό.
To Γραφείο Τύπου