Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/06/2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες που έφτασε τα 90 δισ. ευρώ και στη μεγάλη μείωση των καταθέσεων προς τις τράπεζες

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ  ΜΕ 1% ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΥΦΕΣΙΑΚΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΟΥ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος  στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες που έφτασε τα 90 δισ. ευρώ στα τέλη Μαϊου και στη μεγάλη μείωση των καταθέσεων προς τις τράπεζες το πρώτο πεντάμηνο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πρώτο πεντάμηνο του 2010 επιβεβαιώνει τη βαθιά οικονομική δυσπραγία και τον υφεσιακό οικονομικό κατήφορο στον οποίο βυθίζεται  ασταμάτητα η χώρα.

Την ίδια ώρα είναι άκρως εντυπωσιακά τα στοιχεία που δείχνουν την ιλιγγιώδη άνοδο των χαριστικών και προνομιακών δανείων της ΕΚΤ προς τις Τράπεζες, που αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο πεντάμηνο και έφτασαν περίπου στο δυσθεώρατο ύψος των 90 δισ. ευρώ.

Είναι αδιανόητο, προκλητικό και εξοργιστικό να χρηματοδοτούνται αθρόα οι Τράπεζες από την ΕΚΤ με το χαριστικό επιτόκιο του 1% και με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία, μάλιστα, αποτιμώνται με τιμές προηγούμενων μηνών, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό δημόσιο ληστεύεται κυριολεκτικά στο δανεισμό του με τα πανύψηλα επιτόκια του  χρηματοδοτικού μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ και της αγοράς.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτή τη λεηλασία δημοσίου χρήματος είναι πελώρια:

Αυτή την ώρα ο τόπος με τις κυβερνητικές επιλογές αποικιακής πρόσδεσης στο μνημόνιο της «τρόικα» και τις πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης εξωθείται σε γενική οικονομική καταστροφή.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα προοδευτική πορεία που θα έχει ως αφετηρία:

•    την άμεση απεμπλοκή από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και τα κατεδαφιστικά μέτρα που τον συνοδεύουν.

•    την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του.

•    τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες

•    την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και παραγωγικά κριτήρια.

To Γραφείο Τύπου