Πρόσφατα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται όπως αναφέρει, σε κοστολογικά στοιχεία. Έτσι, η ΔΕΗ, αναμένεται να μειώσει τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει τα οικιακά. Μια τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιήσει τους «επενδυτές» (μετόχους της ΔΕΗ), όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τις διάφορες εταιρείες ώστε να μην χάσει τελικά πολλούς πελάτες, όμως είναι ευνόητο ότι την όποια μείωση στα εμπορικά τιμολόγια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την αντισταθμίσει με αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απαράδεκτη για τα ελληνικά νοικοκυριά αφού τα τιμολόγια αυτά έχουν αυξηθεί αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό (ΔΤΚ), τα τελευταία χρόνια.
Αν για τα τιμολόγια της ΔΕΗ στις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε συγκράτηση των τιμών, την τελευταία δεκαετία με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, έχουμε επίδραση σε δύο επίπεδα: α) ιδιωτικοποιήσεις που δημιουργούν απαίτηση από μέρους των μετόχων για μερίσματα, αύξηση των τιμολογίων, και επομένως δημιουργία προϋποθέσεων για επικερδείς ιδιωτικές επενδύσεις στην παραγωγή και β) επιδείνωση εργασιακών σχέσεων. Η κοινωνική τιμολογιακή πολιτική εγκαταλείπεται και η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.
Η περίοδος των διαδοχικών ανατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται, ότι με βάση τις προθέσεις των κυβερνώντων κομμάτων θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα της οικιακής, λόγω μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής που κανείς πλέον δεν πρέπει να εμπιστεύεται. Η ίδια η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται καμία δέσμευσή της, όπως το πάγωμα των τιμολογίων το 2010.
Αυτό που συμβαίνει την τελευταία περίοδο είναι, ότι οι ιδιώτες (για παράδειγμα η Verbund) κερδοσκοπούν, αγοράζοντας φτηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και μεταπουλώντας το σε ψηλότερες τιμές στους εμπορικούς καταναλωτές από τους οποίους λόγω διαφοράς τιμής μπορούν να αποκομίζουν κέρδη, χωρίς στην ουσία να προσθέτουν κάποιο αγαθό ή υπηρεσία στην ελληνική οικονομία.
Όλα τα σχέδια ιδιωτών και κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων, είτε με τον τρόπο εφαρμογής της οριακής τιμής συστήματος στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με την επιβολή ρήτρας καυσίμων, είτε με την ενίσχυση ουσιαστικά εταιριών εμπορίας, επιβαρύνουν τη ΔΕΗ, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες από τη συμμετοχή στις δαπάνες καθολικής υπηρεσίας και Κοινής Ωφέλειας. Ασκείται πολιτική που αποβαίνει σε βάρος και της ΔΕΗ και των οικιακών καταναλωτών.
Αν αρχίσει η εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής με επιλεκτικές εκπτώσεις όπως αναφέρεται στον τύπο ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία εποχή με ανεξέλεγκτες εξελίξεις σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που τελικά θα επιβαρύνουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για κοινωνικούς όσο και για αναπτυξιακούς λόγους πρέπει να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερα. Η ΔΕΗ με την τιμολογιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων πέρασε από ζημιά προηγούμενης χρήσης σε υπερκέρδη πέρυσι (990 εκ. ? προ φόρων).
Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση, με διορθωτικές παρεμβάσεις να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση για καμία ανατίμηση τιμολογίων ΔΕΚΟ το 2010 που ήδη με τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων την έχει παραβιάσει. Να επαναφέρει στο δημόσιο στρατηγικές επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ και να αναδείξει τους δημόσιους φορείς (π.χ. για την ενέργεια ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Δημόσια ΕΛΠΕ) σε εργαλεία μιας άλλης πολιτικής με κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Θα προωθήσουν ενεργειακή πολιτική που θα αξιοποιεί ουσιαστικά δημόσιους φορείς όπως η ΔΕΗ, ή θα αναβαθμίσουν τους ιδιώτες σε ουσιαστικό παράγοντα που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική;
2. Θα καταθέσουν στη Βουλή για συζήτηση, όπως επιβάλλει σχετικός νόμος (3438/2006), τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, όπου θα αναλύεται συνολικά το πλέγμα των ενεργειακών θεμάτων μαζί και των τιμολογιακών;
3. Θα υλοποιηθεί, με διορθωτικές παρεμβάσεις, το πάγωμα των τιμολογίων, ιδιαίτερα των οικιακών, εντός του 2010, όπως είχαν δεσμευτεί προεκλογικά;
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ