Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/11/2004

Οι προτάσεις του ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα του Αγροτικού Τομέα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος στα ζητήματα αγροτικής πολιτικής, η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη και τα στελέχη της Γραμματείας του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Δημήτρης Πανούσης και Ειρήνη Κατσινοπούλου, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις προτάσεις του Συνασπισμού, σε κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, τόνισε:

O αγροτικός τομέας διέρχεται στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η διεύρυνση της ΕΕ με νέες χώρες, το πλαίσιο συμφωνίας στον ΠΟΕ και η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και ως πρόσφατα του ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, που κάνουν σχεδόν αδύνατη την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ουσία του προβλήματος συμπυκνώνεται στο κρίσιμο ερώτημα: Τι να παράγουν οι αγρότες, που να πωλήσουν, σε ποιες τιμές, με ποια προοπτική στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Στη φετινή χρονιά, όλα σχεδόν τα προϊόντα (σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, λάδι, καπνός, βαμβάκι, ροδάκινα, σταφύλια-κρασί, πατάτες, τεύτλα, κτηνοτροφικά προϊόντα,, κά), αντιμετωπίζουν τρία οξύτατα προβλήματα:

Πρώτον, την απότομη πτώση των τιμών παραγωγού (από 20-50%) σε συνδυασμό με τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, δεύτερον, την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής παρά τις εξευτελιστικές τιμές και τρίτον, τα προϊόντα φθάνουν στον καταναλωτή σε υψηλότερες από πέρυσι τιμές.

Το δυσμενές περιβάλλον επιδεινώνεται, με την ασυδοσία δράσης του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου (στις τιμές, εισαγωγές, ποιότητα προϊόντων, κά), την αδυναμία των συνεταιριστικών οργανώσεων να παρεμβαίνουν σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων και με τη διάλυση των υπηρεσιών του Υπ. Γεωργίας και των οργανισμών εποπτείας του.

To Γραφείο Τύπου