Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζει το πρωτόκολλο που υπογράφηκε τον Μάιο κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ως «κοινή δήλωση» και σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία θα υπερισχύει και ουσιαστικά θα υποκαταστήσει το πρωτόκολλο. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στο πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για «Θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και ζητούσε από το Συμβούλιο πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων της σχετικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Στην απάντησή του το Συμβούλιο έκανε λόγο για την συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας ότι: «Η εντολή διαπραγμάτευσης της συμφωνίας επανεισδοχής δόθηκε στην Επιτροπή από το Συμβούλιο το Νοέμβριο 2002. Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γύρων διαπραγμάτευσης. Αναμένεται ότι εν καιρώ θα οδηγήσουν στην υπογραφή και σύναψη της συμφωνίας.
Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία προβλέπει ότι θα υπερισχύει των διατάξεων οιασδήποτε άλλης σχετικής νομικώς δεσμευτικής πράξης στο βαθμό που οι διατάξεις της τελευταίας είναι ασυμβίβαστες με εκείνες της συμφωνίας.»
Το Συμβούλιο της ΕΕ, στην απάντησή του, όσον αφορά στην διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας επισημαίνει ότι: «καλύπτει ζητήματα που αφορούν τη μη νόμιμη μετανάστευση, το άσυλο, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και την πολιτική προστασία. Υπεγράφη από την Ελλάδα και την Τουρκία τον Μάιο 2010. Το έγγραφο λαμβάνει τη μορφή διμερούς κοινής δήλωσης δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να υποκαταστήσει τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ–Τουρκίας επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι υποβαθμίσεις είναι τελευταία πολύ του συρμού. Το Συμβούλιο της ΕΕ υποβαθμίζει το πολυδιαφημιζόμενο πρωτόκολλο Ελλάδας – Τουρκίας σε «κοινή δήλωση». Το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζουν τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, που διεκδικεί δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Η κατάσταση θυμίζει τις υποβαθμίσεις των οικών αξιολόγησης πριν φτάσουμε στην επιτροπεία του ΔΝΤ. Τελικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού-Υπουργού Εξωτερικών παρουσιάζουν αντίστοιχες επιδόσεις που οδηγούν στο ψαλίδισμα και κυριαρχικών δικαιωμάτων.»
To Γραφείο Τύπου