Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2010

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ,Τ.Κουράκη - Περιττή και επιζήμια η λειτουργία των Ιδιωτικών Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων. Λύση η αποφασιστική ενίσχυση των δυο Δημόσιων Ελληνικών Τραπεζών.


δείτε το βίντεο


Σε επίκαιρη ερώτησή του στην Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατήγγειλε την περιττή και επιζήμια λειτουργία των Ιδιωτικών Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων. Ανέφερε πως χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν από 1500 έως  2500 ευρώ στις 21 περίπου ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων(1) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, παρότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρίες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, πως υπάρχουν αμελητέες πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό από τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με διεξοδικά επιχειρήματα, εξήγησε πως πρόκειται για μία τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης και απάτης, στην οποία εμπλέκονται οι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης βλαστοκυττάρων, κυκλώματα γιατρών και ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενοι την ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση των γονιών, καλλιεργώντας τους αισθήματα ενοχής και πουλώντας ελπίδες χωρίς κανένα απολύτως πραγματικό αντίκρισμα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η ύπαρξη των ιδιωτικών τραπεζών, είναι όχι μόνο άχρηστη, αλλά και επιζήμια στο βαθμό που τα διαθέσιμα βλαστοκύτταρα δεν αποθηκεύονται στις δύο Δημόσιες Τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό αποθεματικό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της χώρας, σώζοντας ανθρώπινες ζωές που σήμερα χάνονται άδικα.  Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο εισάγονται στην Ελλάδα 27 μοσχεύματα από το εξωτερικό, με κόστος μεταμόσχευσης -ανά μόσχευμα- για τα ταμεία 15000-20000 ευρώ, επειδή οι δύο Κρατικές Τράπεζες Ομφαλικών μοσχευμάτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες λόγω ελλιπούς υποστήριξης. Εάν οι δύο τράπεζες λειτουργούσαν επαρκώς, το κόστος ανά μονάδα θα ήταν 6.920 ευρώ και θα υπήρχε η δυνατότητα σε πολύ λίγα χρόνια να είναι σε θέση να εξασφαλίζουν μοσχεύματα για το  95% των ασθενών στην Ελλάδα.

Επικαλούμενος και σχετική μελέτη του Α.Π.Θ, ο Τάσος Κουράκης ζήτησε να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων, με μικρή μόνο ενίσχυση από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονιών ενώ ζήτησε με έμφαση την αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών που κερδίζουν σε βάρος των γονιών. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση το νομοθετικό πλαίσιο της Γαλλίας, που όχι μόνο απαγορεύει την ύπαρξη ιδιωτικών εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων, αλλά και ποινικοποιεί την μεταφορά τους σε ιδιωτικές τράπεζες του εξωτερικού, ως απώλεια πολύτιμων εθνικών πόρων.    

Η Υπουργός έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις του Τάσου Κουράκη αναφορικά με την υποβαθμισμένη δημόσια πρωτοβουλία πάνω στο θέμα, ενώ συμφώνησε πως η απουσία πλαισίου κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών επιτρέπει την παθογένεια και την ασυδοσία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία τους. Από το βήμα της βουλής δήλωσε πως θα επιληφθεί τη διενέργεια μίας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών, ενώ δεσμεύτηκε το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων να συζητηθεί διεξοδικά στη βουλή, με τη συμμετοχή του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Βλαχογιάννη.   

(1) Ο όρος βλαστοκύτταρα είναι παραπλανητικός. Ο ακριβής όρος είναι ομφαλικά μοσχεύματα ή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα ή αλλιώς τα εμβρυονικά κύτταρα είναι άλλα κύτταρα με διαφορετικές ιδιότητες και βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο του εμβρύου.