Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής σε σημερινή συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά (κ.κ. Κασιμάτης και Βαρδούνιας), τόνισε μεταξύ άλλων :
- κ. Χουντή, ας πάμε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο ήσασταν ο πρώτος ο οποίος το αναδείξατε, το θέμα των μεταλλαγμένων. Η ΕΕ μας έχει συνηθίσει, για διάφορα θέματα να βγάζει ορισμένες ντιρεκτίβες. Με τα μεταλλαγμένα γίνεται το εξής περίεργο, κάθε χώρα μέλος θα αποφασίζει μόνη της αν θα τα εντάξει στη χώρα ή όχι. Αυτό είναι, ότι μεταφέρει το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις; Τι γίνεται; Μέχρι τώρα είχαμε δει μια σθεναρή στάση, ένα μεγάλο όχι που έλεγε η ευρωπαϊκή οικογένεια στα μεταλλαγμένα, που έρχονταν κυρίως από τις ΗΠΑ. Τώρα τι γίνεται μετατίθεται το πεδίο ευθύνης ;
Έχετε δίκιο, από τους θεσμούς της ΕΕ, κυρίως από το Ε.Κ., δεν λέω για το σημερινό στο οποίο συμμετέχω αλλά και τα προηγούμενα, είναι αυτά τα οποία αντιστέκονταν σε τέτοιες απόπειρες και πειρασμούς, πολιτικούς και οικονομικούς πειρασμούς, ιδιαίτερα της Κομισιόν, να αφήνει που και που τα παραθυράκια ανοιχτά για μεταλλαγμένα τρόφιμα. Σε τέτοιες ενέργειες έχει πρωτοστατήσει ο κ. Μπαρόζο. Στην περίοδο που ζούμε και καλά κάνουμε, ζητάμε και προσωπικές ευθύνες για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, πρέπει να ζητάμε και προσωπικές ευθύνες από το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης. Ο κ. Μπαρόζο πρόσφατα και μετά την επανεκλογή του, η πρώτη πράξη που έκανε, κυριολεκτικά, με την καινούργια επιτροπή στην οποία εξελέγη, ήταν να δώσει την άδεια για να καλλιεργηθεί η μεταλλαγμένη πατάτα. Και κατόπιν τούτου ο πειρασμός του κ. Μπαρόζο είναι, αιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί και που τα όργανα έχουν αρνηθεί, να δώσει την άδεια, τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν και να εισαχθούν μεταλλαγμένα προϊόντα. Επειδή η Κομισιόν βλέπει, ότι αυτά δύσκολα περνάνε από το ΕΚ, προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, που να το παρακάμπτει και να πηγαίνει σε εθνικό επίπεδο.
Γνωρίζετε όμως ότι αρκετές κυβερνήσεις είναι αδύναμες να αντισταθούν στις πολυεθνικές και λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, και επομένως «ευκολότερα» δίνουν το πράσινο φως για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων και επικίνδυνων τροφίμων στην Ευρώπη. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταναλωτών στην Ευρώπη, όπου με βάση έρευνες το τελευταίο διάστημα γινόταν μειωμένη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Αυτό πάει να σώσει ο κ.Μπαρόζο και η Επιτροπή του.
To Γραφείο Τύπου