Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2004

Για τις ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τις αντιφάσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων

Με αφορμή τις αντιφάσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τις ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τις διαψεύσεις που τις συνόδευσαν στη συνέχεια, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού επισημαίνει:

Ο Συνασπισμός με συνεχείς παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής έχει εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η ακραία και ανέφικτη νεοφιλελεύθερη επιλογή της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια την ενεργειακή υποδομή της χώρας σε ελλειμματικό αδιέξοδο για όλη την περίοδο της δεκαετίας του 2010. Από δω και μπρος οι καταναλωτές θα καταβάλλουν βαρύ κόστος για την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτή πολιτική.

Η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα «την κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος» και καλεί όψιμα τους καταναλωτές «να κάνουν τρόπο ζωής την εξοικονόμηση ενέργειας». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτηρίζει τα τιμολόγια της επιχείρησης «χαμηλά και παλαιολιθικά» γιατί εμποδίζουν τους ιδιώτες αδειούχους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν πλουσιοπάροχα δάνεια για να επενδύσουν στον τομέα της ιδιωτικής ενέργειας, προκειμένου να λειτουργήσει η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί την ευθύνη της και να χαράξει μια νέα πολιτική στον τομέα της ενέργειας κοινωνικά αποδεκτή και αναπτυξιακά βιώσιμη. Διαφορετικά η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς το σύνδρομο της Καλιφόρνιας.

To Γραφείο Τύπου