Παράνομη είναι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία. Αυτό τονίζει σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση παρέμβασή της για να σταματήσει η διαδικασία πώλησης.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση που απέστειλε σήμερα στον αρμόδιο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, ο Νίκος Χουντής, αφού περιγράφει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 της Οδηγίας περί Δημοσίων Προσφορών Εξαγοράς (25/2004/ΕΚ), «εάν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο...έχει στην κατοχή του τίτλους εταιρείας ... (που) του παρέχουν, άμεσα ή έμμεσα, δεδομένο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου στην εν λόγω εταιρεία (σ.σ. Τράπεζα Πειραιώς), με το οποίο αποκτά τον έλεγχό της, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι το πρόσωπο αυτό είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει προσφορά ως μέσο προστασίας των μειοψηφούντων μετόχων της εταιρείας αυτής».
«Αντίθετα», συνεχίζει στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, «όπως διατυπώνεται η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται για δημόσια υποχρεωτική προσφορά αλλά για πρόταση που απευθύνεται μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο είναι αντίθετο προς το άρθρο 5 της Οδηγίας 25/2004/ΕΚ».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκος Χουντής υπενθυμίζει ότι το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της εξαγοράς του ΟΤΕ από την Ντόϊτσε Τέλεκομ, την οποία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την οποία ο αρμόδιος Επίτροπος κύριος Μπαρνιέ, έχει τονίσει ότι στην Ελλάδα «δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων».
Τέλος, σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχουν ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, με επίσημη αναφορά τους, την κατάργηση του άρθρου 8 του ελληνικού Νόμου 3461/2006, που δίνει καταχρηστικά τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να εξαιρεί από την υποχρεωτική υποβολή δημόσιας προσφοράς την αγορά εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση.
Ακολουθεί δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή:
«Είναι πολιτικά απαράδεκτο, και μόνο το γεγονός, ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει, τουλάχιστον ό,τι προεκλογικά είχε δεσμευτεί, δηλαδή τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ξεπουλάει ό,τι έχει απομείνει.
Πέρα από αυτό, όμως, η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς είναι και παράνομη, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι στην περίπτωση που εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εξαγοράζεται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της εν λόγω επιχείρησης, οφείλει να κάνει δημόσια προσφορά απευθυνόμενη και στους μειοψηφούντες μετόχους.
Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπου αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων, οι οποίοι ήταν κατά πλειοψηφία τα ασφαλιστικά ταμεία, χαρίζοντας έτσι τεράστια ποσά στου Γερμανούς της Ντόϊτσε Τέλεκομ, επιβαρύνοντας όμως τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Τέντε, ο οποίος έλαβε επίσημη αναφορά από εμάς στις 19/03/2010, να σταματήσουν αμέσως αυτή την παράνομη διαδικασία, γιατί πέρα από πολιτικά απαράδεκτη, είναι και αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία, όπως έχει επισημάνει και ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Μπαρνιέ».
Αναλυτικά η αναφορά του Νίκου Χουντή και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, όπου αναλύεται η νομική επιχειρηματολογία, στην διεύθυνση: http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=11&id=287
To Γραφείο Τύπου