Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2010

Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Αναπτυξιακές Κατευθύνσεις-Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

pdfΠατήστε εδώ να κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο «Αναπτυξιακές Κατευθύνσεις-Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» (αρχείο pdf 5 ΜΒ)

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπονήθηκαν με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος στην περιφέρεια και με τις “κατευθύνσεις” και την ουσιαστική στήριξη του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Οι θέσεις φέρουν τον τίτλο «Αναπτυξιακές Κατευθύνσεις-Σχέδιο Προγράμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» και εντάσσονται στον γενικευμένο προγραμματικό εξοπλισμό της πολιτικής του ΣΥΝ. 

•    Αποτελούν μιά προσπάθεια παραγωγής πολιτικής στο χωρικό πεδίο της περιφέρειας, προσπάθεια να φτιαχτεί ένα σχέδιο για την περιφέρεια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να κατατεθούν μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τον τρόπο σχεδιασμού και την άσκηση αναπτυξιακής/περιφερειακής πολιτικής στην περιφέρεια από την πλευρά της αριστεράς, με το βλέμμα στραμμένο στον νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

•    Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η αριστερά την λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, την ανάπτυξη και την αποκέντρωση, τον περιφερειακό προγραμματισμό και την συμμετοχική δημοκρατία στους περιφερειακούς θεσμούς, την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, την προστασία των φυσικών της πόρων, το μέλλον της περιφέρειας ως θεσμικής οντότητας, κυριαρχούν στο κείμενο. Διατυπώνονται προτάσεις για θεσμικές μεταβολές, νέους θεσμούς και αναπτυξιακά εργαλεία, το περίγραμμα ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρεια, για τις κοινωνικές και τεχνικές υποδομές, και η μεθοδολογία που προτάσσει ο ΣΥΝ για την υλοποίηση αυτών.

•    Το ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ δεν αποτελεί ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα έργων/επενδύσεων με την έννοια που γνωρίσαμε έως τώρα στα Περιφερειακά Προγράμματα. Στο κείμενο, δεν επαναλαμβάνονται οι θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τον νόμο 3852/2010, την πολιτική συγκυρία, την οικονομική κατάσταση. Για τα θέματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια στο πολιτικό, κοινοβουλευτικό πεδίο και στα πεδία των κοινωνικών αγώνων. Στόχος μας είναι η “περιφερειοποίηση” του κεντρικού προγράμματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και όχι η επαναδιατύπωση αυτού.    

Δεδομένων λοιπόν των «περιορισμών» στους στόχους, στο περιεχόμενο, στο ύφος της σχετικής εργασίας, αλλά και των «δυσκολιών του εγχειρήματος» (χάριν παραδείγματος : Οι γενικεύσεις και οι ειδικεύσεις ενός περιφερειακού προγράμματος, η διατύπωση λόγου για την περιφερειακή πολιτική, η σύνθεση του «τοπικού» με το «περιφερειακό» και το «γενικό» κ.λ.π.), είναι χρήσιμο οι όποιες παρατηρήσεις γίνουν, να λάβουν υπ΄ όψιν τις παραμέτρους που ορίζει στον πρόλογο των θέσεων η Επιτροπή Σχεδιασμού και το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης.   

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Στερεάς Ελλάδας, εκτίθενται στις παρατηρήσεις των συντρόφων και φίλων του κόμματος από την «περιφέρεια» και το «κέντρο»,  τόσο στα ειδικά όσο και στα γενικά θέματα έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η σχετική εργασία.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οργανωθεί, και η δημόσια συζήτηση επί των αναπτυξιακών κατευθύνσεων με συλλογικούς φορείς, συγγενείς πολιτικούς χώρους, επιστημονικούς φορείς και σωματεία, επιστήμονες, αυτοδιοικητικά στελέχη, ενώσεις αγροτών, δίκτυα και κινήσεις πολιτών, περιβαλλοντικές κινήσεις, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, επιστήμονες που ασχολούνται με τον περιφερειακό προγραμματισμό κ.λ.π., έτσι ώστε να υπάρξουν εισροές και παρατηρήσεις επί των θεμάτων που θίγονται στο πρόγραμμα. Το «ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» θα βρίσκεται σε συνεχή συζήτηση με τους πολίτες αλλά και εντός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Διότι χρειαζόμαστε επικαιροποίηση και αξιολόγηση στόχων, ρεαλιστικότητα  και  εφικτότητα  στις προτάσεις μας. 

Η Επιτροπή Σχεδιασμού του Προγράμματος 

του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-

Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΥΝ 

Υ.Γ. Οι παρατηρήσεις μπορούν να αποστέλλονται υπ΄ όψιν της Επιτροπής Σχεδιασμού στις Δ/νσεις : 

•    Γιώτας Κώστας              : kgiotas@tee.gr                                   κιν. 6937-011055

•    Κοίβαρης Ακις               : KOIVARIS@0696.syzefxis.gov.gr     κιν. 6974-344896 

•    Στουπής Νίκος               : naniagro@otenet.gr                          κιν. 6974-473547

•    Σταύρου Γιάννης            : i.stavrou@otenet.gr                           κιν. 6976-995995

•    Βασίλης Τσιτσιρίγκος     : repa@otenet.gr                                  κιν. 6978-155451