Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/08/2010

Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για μείωση του ορίου απουσιών των μαθητών/-τριών στα σχολεία

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της μείωσης του ορίου των απουσιών, η ηγεσία του υπ. Παιδείας με διαδικαστικά μέτρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει παθογένειες και στρεβλώσεις στην ελληνική εκπαίδευση.

Είναι γνωστό ότι οι συχνές απουσίες των μαθητών και μαθητριών από το σχολείο, ιδίως στο επίπεδο του Λυκείου, συνδέονται με την ουσιαστική ακύρωση του μορφωτικού χαρακτήρα του και τη μετατροπή του σε «προθάλαμο» των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνδέονται, επίσης, με φαινόμενα όπως  η τυποποίηση της μαθησιακής διαδικασίας, η έλλειψη κινήτρων για μόρφωση, η ανία και η πλήξη που συχνά προκαλεί στους εφήβους το σημερινό σχολείο, στο οποίο υποχρεωτικά φοιτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη, συσχετίζονται με φαινόμενα όπως η κατάθλιψη, η σχολική φοβία και περιστατικά εκφοβισμού μεταξύ μαθητών και μαθητριών στους σχολικούς χώρους.

Αυτά τα φαινόμενα ακριβώς οφείλει να αντιμετωπίσει το υπ. Παιδείας και όχι τα συμπτώματά τους, αν θέλει να αποφύγει τη διαιώνιση των προβλημάτων του σχολείου και την ουσιαστική αναβάθμισή του. Διαφορετικά, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα προκύψει ένα σχολείο ακόμη πιο απωθητικό και αναποτελεσματικό.

To Γραφείο Τύπου