Με σοβαρά προβλήματα ανοίγει σε λίγες μέρες η αυλαία για τη νέα σχολική χρονιά. Χιλιάδες παιδιά, προσχολικής ηλικίας, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών-παιδιών σταθμών, καθώς οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να βρίσκονται σε αδιέξοδο μη μπορώντας να συνδυάσουν εργασία και ανατροφή παιδιών.
Σε πολλούς Δήμους οι θέσεις για τη νέα χρονιά έχουν κλείσει και πολλά παιδιά έχουν μείνει εκτός. Παράλληλα σε αρκετές περιοχές οι Δήμοι προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας Παιδικών Σταθμών ή καταργούν τα βρεφικά τμήματα.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχει ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο, καθώς πολλές είναι οι Ελληνικές οικογένειες που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταβάλουν δίδακτρα σε ιδιωτικούς σταθμούς και στρέφονται στη δημόσια Προσχολική Αγωγή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ο ΔΟΠΑΕ Ηρακλείου δεν θα μπορέσει να καλύψει περίπου 700 παιδιά, στα Χανιά περίπου 200 παιδιά θα μείνουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών, στο Ρέθυμνο παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετές αιτήσεις, ενώ στον Αγ. Νικόλαο παραμένει ασαφές αν θα μπορέσει ο Οργανισμός να ανοίξει τους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό πολλών οικογενειών. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ΟΤΑ καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου, χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Δημοτών τους, εξαιτίας αυτής της πολιτικής.
Οι λόγοι για τους οποίους οι Δήμοι αναγκάζονται να αφήνουν πολλά παιδιά εκτός Δημοτικών Σταθμών είναι κυρίως:
• Η έλλειψη προσωπικού η οποία επιδεινώθηκε έπειτα από το πάγωμα των προσλήψεων, την απομάκρυνση συμβασιούχων αλλά και τις παραιτήσεις μονίμου προσωπικού λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό (σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ ΟΤΑ οι Δήμοι λειτουργούν φέτος με 30% λιγότερο προσωπικό).
• Η ανεπάρκεια των υφιστάμενων υποδομών οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών.
• Το οικονομικό - η χρηματοδότηση από το Υπουργείο είναι πλέον πάρα πολύ μικρή και οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα για χρηματοδότηση από δικούς τους πόρους.
• Η αύξηση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, βασικό κριτήριο του συστήματος επιλογής.
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική («Καλλικράτης», μείωση προσωπικού, ελαστικές μορφές εργασίας) και να γίνουν δεκτά στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής των Δήμων όλα τα παιδιά που έχουν υποβάλλει αίτηση;
2. Τι μέτρα λαμβάνουν και πρόκειται να λάβουν για την πραγματική στήριξη της εργαζόμενης μητέρας;
3. Θα αναλάβει το κράτος την ευθύνη της χρηματοδότησης των Βρεφονηπιακών & Παιδικών Σταθμών, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς αλλά και να γίνει εφικτή η ομαλή λειτουργία τους;
4. Είναι στις προθέσεις τους η αναθεώρηση της πολιτικής διαμελισμού της εκπαίδευσης (όπως επιχειρείται με τον «Καλλικράτη») και η καθιέρωση δωρεάν δημόσιας υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ως υποχρέωση και ευθύνη του κράτους προς τους πολίτες;
5. Θα αποδεχθεί η κυβέρνηση το αίτημα των ΟΤΑ για άρση των απαγορεύσεων, όπως αυτό του ΔΟΠΑΕ Αγίου Νικολάου Κρήτης για την παραμονή των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον Οργανισμό και την κατ’ εξαίρεση έγκριση άμεσης πρόσληψής τους μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κριτσωτάκης