Η φετινή ετήσια ειδική καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών «Γυναίκες, κορίτσια και AIDS» επισύρει την παγκόσμια προσοχή τόσο στον κίνδυνο που διατρέχουν, όσο και στον νευραλγικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι γυναίκες αναφορικά με την πρόληψη και τον περιορισμό της νόσου.
Αυτό σημαίνει ότι τα γενετήσια και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Και αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη αντίστοιχων δομών στο σύστημα υγείας, τη σωστή πληροφόρηση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα -σημαντικό μέρος αυτής της πληροφόρησης θα μπορούσαν να αναλάβουν τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, που δεν υπάρχουν σε όλη την επικράτεια-, την αντισύλληψη και την αυτορρύθμιση της αναπαραγωγικής λειτουργίας.
Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί, εξάλλου, η καταπολέμηση της εμπορίας για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και της βίας εις βάρος των γυναικών.
Περαιτέρω, η ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, η ισοτιμία με τον άνδρα, αντί της εξάρτησης και της περιθωριοποίησης, η οικονομική αυτοδυναμία, η διεύρυνση της επιλογής τους και ο αυτοπροσδιορισμός είναι στενά συνυφασμένα με τη μείωση των κρουσμάτων και των κινδύνων από την πανδημία του AIDS.
Στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛ έχει σταδιακά αναδείξει το ρόλο του στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της νόσου. Ωστόσο, υπολειπόμαστε σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο πανελλαδικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πρόληψης κα Αγωγής Υγείας καθώς και σε επαρκή χρηματοδότηση. Σε αυτούς τους τομείς λοιπόν οφείλει το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν παράλληλα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών (γενικός πληθυσμός, σχολεία, ειδικές ομάδες πληθυσμού, μετανάστες κλπ).
To Γραφείο Τύπου