Τον Ιούνιο του 2010 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος 3851/2010 για την προώθηση των ΑΠΕ, όπου μεταξύ άλλων δίδονται σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων είτε από αγρότες, είτε από ιδιώτες, για κτίρια και γήπεδα.
Η διαρκής κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος και η κυβερνητική δέσμευση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των αγροτών, ώθησε μεγάλη μερίδα αγροτών να εναποθέσει την προσδοκία για βελτίωση του εισοδήματος τους στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι αγρότες στη ΔΕΗ θα φτάσουν τις 10.000, για παραγωγή του ύψους των 1000 MW.
Επιπλέον, και ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες λήγει στις 4.9.2010, η ΔΕΗ άρχισε να τις παραλαμβάνει μόλις την 1.9.2010, προκαλώντας τους απίστευτη ταλαιπωρία.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ η προβλεπόμενη παραγωγή από φ/β έως το 2020 είναι της τάξης του 2.500-3.500 MW. Ήδη όμως και πριν τον Ιούνιο του 2010, είχαν κατατεθεί αιτήσεις από ιδιωτικούς φορείς για εγκατάσταση φ/β πάνω από 3.000 MW. Προσθέτοντας σε αυτά τις αιτήσεις των αγροτών για εγκαταστάσεις φ/β έως 100 KW, οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 1000 MW και χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις εγκατάστασης φ/β σε κτίρια, είναι προφανές ότι ο εθνικός στόχος έχει ήδη ξεπεραστεί.
Με δεδομένο ότι εκκρεμεί η απόφαση της υπουργού ΥΠΕΚΑ με την οποία θα καθορίζεται η «πράσινη» ισχύς που θα μπορεί να εγκατασταθεί στη χώρα ανά έτος καθώς και η αναλογία την οποία θα έχει κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κ.λπ.) και επιπλέον το δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αιτουμένης παραγωγής ρεύματος από φ/β, το βέβαιο είναι ότι μέρος μόνο των αιτήσεων θα εγκριθεί .
Ήδη οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με αμοιβές των μελετητικών γραφείων από 2.200 έως 4.000 ευρώ και επιπλέον η ΔΕΗ απαιτεί παράβολο 300 έως 500 ευρώ για την εξέταση του φακέλου κάθε αγρότη. Mε τον τρόπο που προωθείται το ζήτημα, τα χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν είναι πιθανόν να μην έχουν τελικά αντίκρισμα, και οι κυρίως ωφελημένοι να είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ, και όχι οι οικονομικά εξουθενωμένοι αγρότες, που έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για ένα επιπλέον εισόδημα στην εγκατάσταση φ/β.
Εξαιρετικά αρνητικό είναι και το γεγονός ότι, έως σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τη χωροθέτηση των φ/β. Δηλαδή ο σχεδιασμός δεν έχει περιλάβει τρόπους μεγιστοποίησης των ωφελειών και διάχυσής τους στην πλειοψηφία των πολιτών, καθώς και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων για το περιβάλλον.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Με ποια κριτήρια θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν οι αιτήσεις για εγκατάσταση φ/β;
2. Τι ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από φ/β θα καλυφθεί από τους αγρότες;
3. Τι μέτρα θα λάβετε για την ενθάρρυνση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ΑΠΕ, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σε όλη την γεωγραφική επικράτεια της χώρας;
4. Θα υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμιστικές διατάξεις έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα των φ/β συστημάτων να εγκατασταθεί στον κτιριακό τομέα (στέγες, ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια κλπ) και όχι σε μεγάλες εκτάσεις, που όχι μόνο θα επιφέρουν σημαντική αλλαγή στη χρήση γης, αλλά θα πριμοδοτήσουν επί της ουσίας μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Ηρώ Διώτη