Πλήρως …ανέτοιμο άνοιξε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τις πύλες του νέο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε προσδοκία των πολιτών του ν. Πιερίας, για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσδοκία που είχε γεννηθεί από τη μεταφορά των κλινικών από το παλαιό κτίριο στο καινούριο.
Φαίνεται όμως ότι μεταφέροντες τις κλινικές, το πάσχον ΕΣΥ μετέφερε και όλα τα παλιά προβλήματα που επί χρόνια ταλανίζουν τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στο νομό Πιερίας και κατʼ επέκταση τους πολίτες-αποδέκτες τους, κληροδότησε δε και ένα χρέος ύψους 30 εκατ. ευρώ από το παλιό νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο, του οποίου η κατασκευή είχε εγκριθεί το 1984, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν μόλις το 1997, εγκαινιάστηκε για τελευταία (sic) φορά το 2009, λίγο πριν τις εκλογές, όμως δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει, καθώς δεν το είχε παραλάβει ακόμη η ΔΕΠΑΝΟΜ από τον εργολάβο, για να μπορέσει να το αποδώσει στη διοίκηση.
Το νέο κτίριο, κατά κοινή ομολογία “διαμάντι” της περιοχής, αντίγραφο του νοσοκομείου της Δρέσδης, άνοιξε στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου, εκτείνεται σε οικόπεδο 70.000 στρ. και καταλαμβάνει 32.000 τ.μ. δομημένο χώρο, αλλά παρά το γεγονός ότι έχει νέες υπερσύγχρονες κλινικές, αυτές δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Με την υπ΄ αριθ. Υ4α/89645/05 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υπογράφηκε στις 27/09/2006, δημοσιεύτηκε στο Αρ. ΦΕΚ 1519/16-10-2006 ο νέος «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης», που περιλαμβάνει νέα τμήματα και υπηρεσίες και είναι πλέον δυναμικότητας 251 οργανικών κλινών. Αυτά όμως μόνο στα χαρτιά, αφού στην πράξη ισχύουν τα ακόλουθα δεδομένα:
Σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο 55 γιατροί και σύμφωνα με το οργανόγραμμα που προβλέπει 104 άτομα ιατρικό προσωπικό, χρειάζονται ακόμα 49, όταν ο ν. Πιερίας έχει πληθυσμό, βάσει στοιχείων του ΥΠΕΣ, περί τους 130.000 κατοίκους, που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Ακόμα, κενές παραμένουν 130 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κάλυψη 7 γιατρών, ενώ εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ 30 νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η προκήρυξη για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων θα βγει εντός του 2010, ενώ οι προσλήψεις αναμένονται το 2011! Επίσης, το Νοσοκομείο Κατερίνης έχει ζητήσει για έγκριση 67 θέσεις εποχικού προσωπικού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.
Έτσι, αν και υφίστανται, σήμερα δε λειτουργούν οι εξής νέες κλινικές: Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Νεογνολογική, Παθολογοανατομική, Πνευμονολογική, Νευρολογική, Νεφρολογική, Αιματολογική, Ουρολογική, ενώ και το Τμήμα Επειγόντων χρειάζεται ενίσχυση σε γιατρούς.
“Αγκάθια”, όμως, στη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, φαίνεται να αποτελούν και άλλες παράμετροι, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνδεση με αστικό με την πόλη της Κατερίνης, ενώ εκκρεμούν και εργασίες περιμετρικά του νέου κτιρίου, κατασκευή κυκλικών κόμβων, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού κ.ο.κ.
Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει είναι το μέλλον του παλαιού κτιρίου. Ήδη με τη μεταφορά των κλινικών, τα κλειδιά παραδόθηκαν στη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου (ΨΝΠΟ), προκειμένου να στεγαστούν εκεί δομές του. Υπάρχει δε ως πρόταση αξιοποίησης μέρους του παλαιού κτιριακού συγκροτήματος ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, αφού στην περιοχή της Κατερίνης δεν υπάρχουν άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Για όλα τα παραπάνω κι επειδή η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι το πάγωμα των προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν περιλαμβάνει τον ευαίσθητο και σημαντικό χώρο της υγείας.
Επειδή οι πολίτες του ν. Πιερίας ταλανίζονται πολλά χρόνια και η λειτουργία του νέου νοσοκομείου είναι δώρον-άδωρον χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες κλινικές.
Επειδή η Δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και κανένα Μνημόνιο και καμία τρόικα δεν έχει το δικαίωμα να το καταλύει.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης:
Πότε και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες κλινικές, καθώς και το εποχικό προσωπικό που έχει ζητηθεί για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου Κατερίνης;
Σκοπεύει να λάβει υπόψη του την άποψη της τοπικής κοινωνίας της Κατερίνης και να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, στον χώρο όπου στεγαζόταν το παλιό νοσοκομείο;
Πότε θα προχωρήσει στην αξιοποίηση μέρους του παλαιού κτιρίου για στέγαση των δομών του ΨΝΠΟ;
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα από την Περιφέρεια Μακεδονίας και το Δήμο Κατερίνης οι υπολειπόμενες εργασίες περιμετρικά του νέου νοσοκομείου, καθώς και η ασφαλής οδική σύνδεσή του με την Κατερίνη, δεδομένου ότι το νέο κτίριο απέχει περί τα 6 χλμ. από την πόλη;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη