Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1993. Χάρη στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους είχε εξαπλωθεί σε πολλούς νομούς. Συγκεκριμένα λειτουργούσαν μέχρι και την προηγούμενη σχολική χρονιά 63 ΚΠΕ σε όλη τη χώρα. Με τα κονδύλια που λάμβαναν , σχεδίαζαν και υλοποιούσαν περιβαλλοντικά προγράμματα και εξασφάλιζαν τη συντήρηση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
Στα (ΚΠΕ) υπηρετούσαν μέχρι σήμερα αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θητεία τετραετούς διάρκειας. Το 2010 είναι χρονιά κατά την οποία θα έπρεπε να προκηρυχτούν νέες θέσεις. Παρόλα αυτά φέτος δεν προκηρύχθηκαν οι θέσεις και ζητήθηκε σε όσους υπηρετούσαν ήδη στα ΚΠΕ να δηλώσουν ποιοι επιθυμούν να παραταθεί η θητεία τους για ένα χρόνο. Παρά τις δηλώσεις, κανενός εκπαιδευτικού δεν έχει παραταθεί η θητεία μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά τα κέντρα και η στελέχωση όπως και η λειτουργία τους να παραμένουν στον αέρα. Χαρακτηριστικά πολλά ΚΠΕ αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα τους( π.χ πληρωμή λογαριασμών) από τον Ιούλιο του2010 λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η δικαιολογία για αυτή την κατάσταση είναι οι τεράστιες ελλείψεις που σε άλλη μια έναρξη σχολικής χρονιάς παρουσιάζονται σε δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολουθώντας πιστά την πολιτική λιτότητας και περικοπών, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα-όλα απόρροια του μνημονίου- το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, αντί για ικανές προσλήψεις αδιόριστων καθηγητών επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ καθώς και ʽʼμονίμωνʼʼ αναπληρωτών για την κάλυψη των οργανικών κενών στα σχολεία, προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες εκ των έσω με ανάκληση των αποσπασμένων σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα εκπαιδευτικών. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και η επιστροφή των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ στις οργανικές τους θέσεις και όπου δεν υπάρχει ανάγκη παραμονής τους στην οργανική τους θέση, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στα ΚΠΕ.
Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ τα περισσότερα ΚΠΕ λειτουργούσαν με 5 έως 11 εκπαιδευτικούς φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών, όσα λειτουργήσουν θα στελεχωθούν με 1 έως 4.
Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση(Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε) με επιστολή της προς την υπουργό κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στις 29/08/2010 εκφράζει την έντονη ανησυχία των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ΚΠΕ, των μαθητών , των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για το αβέβαιο μέλλον των ΚΠΕ αλλά και συνολικά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης .
Επειδή:
- Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα των περίπου 500 εκπαιδευτικών των ΚΠΕ που βρίσκονται σε σύγχυση και αδυνατούν να προγραμματίσουν τις ζωές τους.
-Η ανάγκη για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης ειδικά των νέων ανθρώπων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
- Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν άμεση αναγκαιότητα
-Τα ΚΠΕ προσφέρουν σημαντικό παιδαγωγικό, επιμορφωτικό και διδακτικό έργο πάνω στα θέματα του περιβάλλοντος .
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε τι ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε τα ΚΠΕ να επαναλειτουργήσουν αμέσως, με αριθμό εκπαιδευτικών τέτοιο που να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και την εκπλήρωση της αποστολής τους;
2. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ΚΠΕ: Κέντρα εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία -Δράσεις για μαθητές-Δράσεις για τους ενήλικες και Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π <<Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση>>, όπως αυτές περιγράφονται στην προκήρυξη που εξέδωσε το υπουργείο μόλις στις 23-08-2010 χωρίς το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό που απαιτείται;
Ο ερωτών βουλευτής
Αναστάσιος Κουράκης