Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/09/2010

Καμία ενημέρωση δεν έχει η Κομισιόν από την Ελληνική Κυβέρνηση για αποζημιώσεις για χαλαζόπτωση στη Β. Ελλάδα - Απάντηση της Επιτροπής στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή

Την ώρα που οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου δηλώνουν ότι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση η Επιτροπή απαντά ότι «δεν έχει λάβει καμία επίσημη πληροφόρηση από την Ελλάδα» και περιορίζεται να απαριθμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ενεργοποιηθεί η κοινοτική αλληλεγγύη και η ενίσχυση των αγροτικών περιοχών που πληγήκαν.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη χαλαζόπτωση στις περιοχές της Πιερίας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Κοζάνης, ο Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ciolos, έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη πληροφόρηση από την Ελλάδα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών, ίσως απαιτηθεί η ενεργοποίηση της κοινοτικής αλληλεγγύης και χρηματοδότησης για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν.

Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να κινηθεί άμεσα ή να λάβει άλλα μέτρα για την αποζημίωση των αγροτικών περιοχών και του πληθυσμού που επλήγησαν, αλλά η Ελλάδα μπορεί με ευθύνη της να ενεργοποιήσει το μέτρο 126 «Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13. Εάν το ποσό που θα διατεθεί μέσω του εν λόγω μέτρου είναι ανεπαρκές, οι ελληνικές αρχές δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα επαναπροσδιορισμού των προγραμματικών προτεραιοτήτων και των αντίστοιχων δημοσιονομικών κατανομών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του καθεστώτος για τα οπωροκηπευτικά παρέχεται οικονομική ενίσχυση για μέσα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, τα οποία υλοποιούνται βάσει επιχειρησιακών προγραμμάτων από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών. Οι οργανώσεις παραγωγών διαθέτουν έξι τύπους μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων: απόσυρση από την αγορά, πρώιμη συγκομιδή ή μη συγκομιδή, ενέργειες προώθησης και επικοινωνίας, κατάρτιση, ασφάλιση συγκομιδής και παροχή στήριξης για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας. Γενικά, τα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ με ποσοστό 50 %, σε ειδικές περιπτώσεις με 60 % και, στην περίπτωση αποσύρσεων για ελεύθερη διανομή, με ποσοστό 100 %.

Οι έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων μπορούν να λάβουν τέτοιου είδους οικονομική στήριξη από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι είναι μέλη αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών και η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει τους αναγκαίους λεπτομερείς κανόνες στην εθνική της στρατηγική.

Πρέπει να τονιστεί ότι η επέμβαση του ΕΓΤΑΑ θα περιοριστεί την ανασύσταση του παραγωγικού δυναμικού και δεν θα καλύψει τις απώλειες εισοδήματος που δεν είναι επιλέξιμες. Αν απαιτηθούν ενισχύσεις για την αποζημίωση της απώλειας εισοδήματος, τα σχετικά εθνικά καθεστώτα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή προς έγκριση.»

To Γραφείο Τύπου