Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/09/2010

Στη Βουλή οι διώξεις των εργαζομένων του εστιατορίου «Banquet» στη Θεσσαλονίκη

Σε επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, σήμερα Πέμπτη 16/9/10, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης ανέδειξε ενώπιον του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη το ζήτημα που εγείρει η στάση της αστυνομίας απέναντι στις κινητοποιήσεις στο εστιατόριο «Banquet» στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ και περίπου 5 μήνες, πρώην εργαζόμενοι και απολυμένοι του εστιατορίου, με τη συμπαράσταση της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους εργαζομένους του Banquet» έχουν ξεκινήσει ένα σκληρό αγώνα, απαιτώντας ως ελάχιστο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αντιθέτως οι ιδιοκτήτες του Banquet παραβιάζουν  συστηματικά το νόμο, καταθέτουν συκοφαντικές μηνύσεις προς διάφορους υπαλλήλους και μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης», ενώ έφτασαν στο σημείο να κλείσουν την επιχείρηση. Απέναντι σʼ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, αναπτύχθηκε ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης το οποίο επιχειρήθηκε από την εργοδοσία να καμφθεί μέσα από διώξεις και βιομηχανία μηνύσεων. Ο Τάσος Κουράκης στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στη βουλή στηλίτευσε τον επικουρικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ που βρέθηκε στην πλευρά των εργοδοτών, και κατήγγειλε πως η αστυνομία αυτές τις μέρες επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο προβαίνοντας σε συλλήψεις απεργών και συμπαραστατών, και μάλιστα όχι την ώρα των γεγονότων, αλλά αργότερα στα σπίτια των συμμετεχόντων. Τόνισε δε ιδιαιτέρως πως η ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του καταστήματος, στην πράξη λειτουργεί εκφοβιστικά απέναντι σε όσους έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, παρότι δεν είχε ποτέ σημειωθεί από την πλευρά τους καμία παράνομη ενέργεια. Ιδιαίτερα στάθηκε στην σύλληψη χθες βράδυ συνδικαλίστριας, μέλος της διοίκησης του σωματείου επισιτισμού, η οποία καίτοι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού, κρατήθηκε στα κρατητήρια της Γ.Αστ. Διεύθυνσης προκειμένου να οδηγηθεί την επόμενη μέρα στο δικαστήριο. 

Ο Τάσος Κουράκης υπογράμμισε την πολιτική σημασία που έχει η συγκεκριμένη στάση της ΕΛ.ΑΣ, ιδιαίτερα σε μία εποχή που πλήττονται με τον πλέον βάναυσο τρόπο τα δικαιώματα της εργασίας, ενώ εντείνονται εύλογα οι κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Ακόμη ζήτησε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην είναι ένα Υπουργείο εναντίον του πολίτη, και επέμεινε στην υποχρέωση των αστυνομικών δυνάμεων να διασφαλίζουν την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη διαμαρτυρία. 

Τέλος επεσήμανε ότι η εργατική αλληλεγγύη συνιστά συστατικό στοιχείο των συνδικαλιστικών αγώνων για την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας.