Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/12/2004

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ προβαίνει στην παρακάτω πρώτη εκτίμηση:

Από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται ότι βασικές επιδιώξεις όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες δεν επιτεύχθησαν.

Η αναφορά στην έμμεση αναγνώριση μέσω της υπογραφής τελωνειακής συμφωνίας, που μετατέθηκε στο μέλλον, είναι ανεπαρκής. Για τις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν εξασφαλίζεται σαφής δέσμευση της Τουρκίας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Αναφορικά με τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος, οι ηγέτες της Ε.Ε., δίνοντας ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, έθεσαν όρους και προϋποθέσεις που τις καθιστούν αβέβαιες όσον αφορά στην τελική τους έκβαση. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα στη συνεχιζόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. είναι ότι η χρηματοδότησή της από τα πενιχρά κοινοτικά κονδύλια καθώς και η μη διασφάλιση βασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη σημερινή Ε.Ε. και στα υπό ένταξη μέλη της θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες στην Ευρώπη.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου