Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/09/2010

Ερώτηση βουλευτή Π.Λαφαζάνη: Απαράδεκτο, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχει το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Η κυβέρνηση σπρώχνει τους πολίτες στον Καιάδα (στην ιδιωτική ασφάλιση)

Προς τους Υπουργούς Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης -Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης

Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο του προέδρου του ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) , όσο και των περιφερειακών τμημάτων του οι ασφαλισμένοι του ταμείου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης οι ασφαλισμένοι για να μπορέσουν να έχουν στοιχειώδη εξυπηρέτηση υπόκεινται σε αβάσταχτη ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα:

1.Το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ καταγγέλλει ότι τα γραφεία του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ Καβάλας και Δράμας στερούνται ελεγκτή γιατρού και οδοντιάτρου με αποτέλεσμα να στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης οι ασφαλισμένοι από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Επίσης οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Καβάλας – Δράμας αρνούνται να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΑ και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(Π.Φ.Σ) και να χορηγούν φάρμακα μέσω συνταγολογίου και ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνο το ποσό που του αναλογεί. Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι στα ΕΤΑΑ –ΤΣΜΕΔΕ Καβάλας και Δράμας να μην έχουν ούτε φαρμακευτική αγωγή και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα (ειδικά για τους ασθενείς με χρόνιες και βαριές παθήσεις. 

2. Το τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, αναφέρει ότι διαπιστώνεται ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργίας των γραφείων του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ, λόγω έλλειψης προσωπικού. α)Στα γραφεία της Κοζάνης δεν υπάρχει γιατρός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 2, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4. β)Γραφείο στα Γρεβενά δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση να γίνεται από την Κοζάνη. γ)Γραφείο στη Φλώρινα δεν υπάρχει δ) Το γραφείο της Καστοριάς έχει 1 υπάλληλο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2.

3.Το τμήμα Δυτικής Ελλάδας με έγγραφό του αναφέρει την έντονη δυσαρέσκειά των ασφαλισμένων και από τους 4 νομούς (Αχαϊα, Ηλεία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) που ανήκουν στο τμήμα για το απαράδεκτο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχει ο ασφαλιστικός φορέας, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασφαλισμένοι από Κόρινθο και Ιθάκη που εξυπηρετούνται από τα γραφεία της Πάτρας.

Τα ίδια σοβαρά προβλήματα αναφέρονται και από άλλα τμήματα του ΤΕΕ (Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Ανατολικής Κρήτης κ.α)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Ε.Δ.Ε με έγγραφό του αναφέρει ότι η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΕΤΑΑ έχει προβεί σʼόλες τις απαραίτητες ενέργειες για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ιατρούς και οδοντιάτρους, συνολικού αριθμού 106 ελεγκτών ιατρών με διάρκεια έργου 12 έως 18 μήνες προς διάθεση του Ταμείου και η οποία εγκρίθηκε με το πρωτ.3263/4-2-2010 έγγραφο του ΑΣΕΠ. Επίσης αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της δαπάνης αυτής, από την κυβέρνηση, παρόλο που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εγκριθεί και υπογραφεί από τον ΑΣΕΠ . Επισημαίνοντας ότι:

«Η καθυστέρηση πρόσληψης ελεγκτών γιατρών δημιουργεί τα ακόλουθα προβλήματα:

1.Αδυναμία ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών.

2.Αδυναμία πρωτογενούς ελέγχου –έλεγχος εισαγωγών και εξετάσεων σε νοσοκομεία και κλινικές από ελεγκτές ιατρού και δευτερογενούς ελέγχου – επαλήθευσης στα τιμολόγια των δαπανών.

3.Αδυναμία ελέγχου εγκρίσεων συνταγών άνω των 150? σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και ειδικά εκείνων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

4.Εντονες διαμαρτυρίες και αποστολή εξώδικων από ασφαλισμένους και Συλλόγους ασφαλισμένων.» Και καταλήγει:

«Είναι αυτονόητο ότι η καθυστέρηση στην πρόσληψη ελεγκτών ιατρών αυξάνει ανεξέλεγκτα τις δαπάνες καθιστώντας τις πολύ υψηλότερες του κόστους πρόσληψης των ελεγκτών αυτών.»

Επειδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΣΕΔΕ είναι απαράδεκτες, παρόλο που οι ασφαλισμένοι του πληρώνουν ανελλιπώς τον κλάδο Υγείας και τον κλάδο Πρόνοιας στις εισφορές του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

Ερωτώνται οι   Υπουργοί:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε  να επιλυθούν τα σοβαρά ιατροφαρμακευτικά προβλήματα που  βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και τα οποία τους σπρώχνουν στην ιδιωτική ασφάλιση;

2. Προτίθεται να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις(σε αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή),για τη δημιουργία ενός, ισχυρού, βιώσιμου και κοινωνικά αποτελεσματικού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος,  γιατί η υγεία και η κοινωνική πρόνοια δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εμπορευματικής και κερδοσκοπικής λογικής;

Ο ερωτών βουλευτής

  Λαφαζάνης Παναγιώτης