Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
29/09/2010

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Λουξεμβούργο

Την τελευταία της Σύνοδο πριν το 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (που θα διεξαχθεί στις 3-5 Δεκεμβρίου στο Παρίσι) πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (24-26/9) η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Η σύνοδος διοργανώθηκε στην πόλη του Λουξεμβούργου, υπό την αιγίδα του κόμματος “Η Αριστερά” (Dei Lenk), κόμμα το οποίο, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπείται ξανά, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας.

Η Σύνοδος είχε ως βασικά θέματα συζήτησης τα μέτρα λιτότητας που ασκούνται πανευρωπαϊκά ως “φάρμακο” για την κρίση, και τις εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συζήτηση που παίζει κεντρικό ρόλο και στην προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΕΑ. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποστείλει στα κόμματα-μέλη και τα κόμματα-παρατηρητές του την προτεινόμενη “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, το βασικό, δηλαδή, κείμενο συζήτησης του 3ου Συνεδρίου, που αποτελεί μια πλατφόρμα κοινής δράσης και εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς για την Ευρώπη.

Σημαντικός σταθμός για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης της 29ης Σεπτεμβρίου. Δυνάμεις του ΚΕΑ προετοίμασαν τόσο κινητοποιήσεις στις χώρες τους, όσο και αποστολές ακτιβιστών στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται σήμερα η πανευρωπαϊκή διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς.

Στην τελευταία αυτή προσυνεδριακή της σύνοδο, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ ενέκρινε και τυπικά την αίτηση ένταξης του κόμματος “Βουλγαρική Αριστερά”, ενώ προσεκλήθησαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους η “Ενωτική Αριστερά” (Gauche Unitaire) από τη Γαλλία και το “Κόμμα Ενωμένης Κύπρου” (BKP), που επίσης έχουν αιτηθεί ένταξης στο ΚΕΑ. Μετά και την τυπική ένταξη των κομμάτων αυτών στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου, το ΚΕΑ πλέον θα αριθμεί 27 κόμματα-μέλη και 12 κόμματα-παρατηρητές!

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Λουξεμβούργο αποτελούνταν από τους Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Γιάννη Μπουρνού (μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ), τη Λίτσα Δουδούμη (μέλος της ΚΠΕ), που εκπροσώπησε το ΣΥΝ στη συνέλευση του Φεμινιστικού Δικτύου του ΚΕΑ, καθώς και το Γιώργο Καρατσιουμπάνη, μέλος της ΚΠΕ.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Γιάννης Μπουρνούς εκπροσώπησε το ΣΥΝ σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα “Η Αριστερά”, την Πέμπτη 23/9, με θέμα “Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα”, στην οποία ομιλητές ήταν, ακόμη, ο Λόταρ Μπίσκυ (Πρόεδρος του ΚΕΑ), ο Μιγκέλ Πόρτας (Ευρωβουλευτής του πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), η Κριστίν Μέντελσον (από το Γαλλικό ΚΚ) και ο Σέρζ Ουρμπανί (πρώην βουλευτής της Αριστεράς του Λουξεμβούργου).

Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ο Γ. Μπουρνούς, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι “η άρνηση της σοσιαλδημοκρατικής και δεξιάς πλειοψηφίας των ελληνικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) να προκηρύξουν Γενική Απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου αποτελεί πολιτική πρόκληση και συγκρούεται ευθέως με τα αισθήματα οργής των εργαζομένων και την ίδια την επίσημη θέση των συνδικάτων ενάντια στο Μνημόνιο. Οι προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρία για συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με όσους και όσες απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική και εξοργίζονται από το νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου και των συμμάχων της. Μέσα από τη ρήξη με όσους επιλέγουν, άμεσα ή έμμεσα, να στηρίζουν το Μνημόνιο και τον Καλλικράτη, η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων”.

To Γραφείο Τύπου