• Έρχεται τώρα η ίδια η τρόικα και σας διαψεύδει, όχι απλά σας διαψεύδει αλλά σας εξευτελίζει. Ο Δανός υπάλληλος του ΔΝΤ, ο κος Τόμσεν, δηλώνει στο Λονδίνο ενώπιον θεσμικών επενδυτών ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το δημόσιο χρέος». Και πως σημαντικότερες από τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος είναι οι αλλαγές στις σχέσεις εργασίας και στο ασφαλιστικό.
• Αν η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο φορολογικών εσόδων της ΕΕ-27 κατά την περίοδο 2000-2008, θα είχε εισπράξει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 94,8 δις ευρώ το ποσό που αντιστοιχεί στο δάνειο που έλαβε η χώρα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ
• Το χειρότερο είναι ότι αυτή η υστέρηση εσόδων είναι συνειδητή επιλογή.
• Δε θέλετε να μαζέψετε λεφτά. Θέλετε να έχετε ανεπαρκή και διαλυμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Γιʼ αυτό και από τις 14000 οργανικές θέσεις στην εφορία οι 6000 είναι ακάλυπτες. Γιʼ αυτό και οι 800 επιτυχόντες εφοριακοί είναι ακόμα ξεκρέμαστοι.
• Εσείς στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής απαντάτε με την περαίωση, δηλαδή την διαιώνιση της φοροδιαφυγής και την επιβράβευση όσων φοροδιαφεύγουν
• Το δημόσιο χρέος είναι ένα αμιγώς ταξικό ζήτημα. Και εσείς από την πολιτική σας φαίνεται ποια όχθη έχετε επιλέξει.
• Εμείς στο πρόβλημα του χρέους λοιπόν απαντάμε με την αντίστροφη διανομή του εισοδήματος.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από τον Μάη και μετά το μόνο που σας έχει απομείνει είναι το επιχείρημα-δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία».
Το επιχείρημα δηλαδή ότι αν δεν παραδινόμασταν στο ατιμωτικό και καταστροφικό μεν αλλά σωτήριο κατά τα άλλα, καθεστώς του μνημονίου, η έκρηξη του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος είχε καταστήσει τη χρεοκοπία της χώρας αναπότρεπτη.
Και έρχεται τώρα η ίδια η τρόικα και σας διαψεύδει, όχι απλά σας διαψεύδει αλλά σας εξευτελίζει.
Ο Δανός υπάλληλος του ΔΝΤ, ο κος Τόμσεν, δηλώνει στο Λονδίνο ενώπιον θεσμικών επενδυτών ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το δημόσιο χρέος». Και πως σημαντικότερες από τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος είναι οι αλλαγές στις σχέσεις εργασίας και στο ασφαλιστικό.
Η σφαγή δηλαδή των εργασιακών δικαιωμάτων, η λεηλασία των μισθών και των συντάξεων.
Και είναι λογικό από μέρους του να τα γυρνάει σε σχέση με το χρέος αφού από 115% του ΑΕΠ το 2009, προ μνημονίου θα πάμε σε χρέος 150% στο τέλος της τριετίας.
Και σαν να μη φτάνει ο κος Τόμσεν που σας αδειάζει έρχεται και ο κος Στρος Καν και δηλώνει :
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ασθενική ανάπτυξη. Για αυτό και η λιτότητα αλά Ελληνικά είναι λάθος συνταγή για την Ευρώπη.»
Δεν υπάρχει σαφέστερη ομολογία, από τον σύντροφό σας κο Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως τριτοκοσμική χώρα. Μια χώρα πειραματόζωο με μια κυβέρνηση πειθήνια και υποταχτική να κάνει τη βρώμικη δουλειά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι πια σε όλους φανερό ότι όλα όσα έγιναν το τελευταίο χρόνο δεν έγιναν για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Έγιναν για να εξασφαλίσουν τα λεφτά των πιστωτών μας και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Πρόκειται για τη πιο βίαιη επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου που έχει λάβει ποτέ χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Και το επιχείρημα μνημόνιο ή χρεοκοπία έχει ήδη αντιστραφεί και έχει γίνει μνημόνιο ίσον χρεοκοπία.
Δείτε τα στοιχεία. Η ύφεση είναι στο -4, ο πληθωρισμός στο 6, η ανεργία στο 20.
Γιατί αν το μνημόνιο μας προστάτευε από τη χρεοκοπία δε θα είχαμε αυτά τα νούμερα.
Τα λουκέτα δε θα πολλαπλασιάζονταν;
Δε θα χρειαζόμασταν επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Δε θα χρειαζόμασταν παράταση του μνημονίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όλο αυτόν τον χρόνο δεν διστάσατε να κάνετε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και συνταγματικές εκτροπές. Δεν θα διστάσετε να προχωρήσετε και σε άγρια καταστολή, σε επιτάξεις, σε εκβιασμούς.
Όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε σας επιλογή και παρά το σιωπητήριο που επιβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, καταθέταμε μία εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Καταρρίπταμε με τις προτάσεις μας τον μύθο του μονόδρομου.
Αποκαλύψαμε πως το έλλειμμα που πυροδότησε τη δημοσιονομική κρίση προέκυψε κατά 20% από την αύξηση των δαπανών και 80% από την μεθοδευμένη υστέρηση των εσόδων, δηλαδή την συστηματική φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.
Εσείς τώρα ψάχνετε να βρείτε ποιος φταίει, ποιος έκρυψε τα μεγέθη, ποιος έφαγε τα λεφτά και προκειμένου να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα θέλετε να μετατρέψετε το κοινοβούλιο σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών που θα διυλίζουν τον κώνωπα και θα καταπίνουν τη κάμηλο.
Γιατί για το πώς φτάσαμε ως εδώ δε χρειάζεται να κάνετε καμία εξεταστική για να το βρείτε. Δε φταίνε ούτε τα Greek statistics, ούτε το σπάταλο δημόσιο.
Φταίει η συνειδητή πολιτική σας επιλογή να τα χαρίζετε όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και στις αγορές και να επιμένετε σε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με βασικό χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πλούτου στις τράπεζες, σε ολιγοπώλια και σε καρτέλ.
Από το 1997 μέχρι το 2007 η Ελλάδα είχε κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ κατά 44%, τότε, με σταθερούς τους υπόλοιπους παράγοντες -κρατικά έσοδα, δαπάνες κλπ - θα έπρεπε να επέλθει σημαντική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αυτό όμως δεν συνέβη. Το ότι δεν μειώθηκε το δημόσιο χρέος οφείλεται πρωτίστως στην οικονομική πολιτική που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές επί των εισοδημάτων του κεφαλαίου και αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές επί των εισοδημάτων της εργασίας.
Έτσι τα φορολογικά έσοδα μειώνονταν συνεχώς έναντι αυτών που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε περίοδο ανάπτυξης.
Αν η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο φορολογικών εσόδων της ΕΕ-27 κατά την περίοδο 2000-2008, θα είχε εισπράξει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 94,8 δις ευρώ .
Αν προσθέταμε και για το έτος 2009 ένα ποσό αντίστοιχο με το 2008, θα καταλήγαμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στην εν λόγω περίοδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεν εισπράχτηκε από το κράτος το ποσό που αντιστοιχεί στο δάνειο που έλαβε η χώρα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η υστέρηση εσόδων είναι συνειδητή επιλογή.
Δε θέλετε να μαζέψετε λεφτά. Θέλετε να έχετε ανεπαρκή και διαλυμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Γιʼ αυτό και από τις 14000 οργανικές θέσεις στην εφορία οι 6000 είναι ακάλυπτες.
Για αυτό και οι 800 επιτυχόντες εφοριακοί είναι ακόμα ξεκρέμαστοι. Τι θα πείτε σʼ αυτούς τους ανθρώπους που είχαν έρθει εδώ χθές να ακούσουν μήπως πείτε τίποτα για το πρόβλημά τους.
Τίποτα εχθές.
Τίποτα και σήμερα;
Σήμερα τι θα τους πείτε που ήρθαν ξανά και κάθονται απέναντι σας στα θεωρεία ζητώντας μια απάντηση.
Γιατί τόση αναλγησία. Δεν είναι αριθμοί είναι άνθρωποι με οικογένειες και μικρά παιδιά. Νέοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να ελέγξουν τους μεγαλοκαρχαρίες που αμνηστεύονται με τις επιλογές σας.
Εσείς στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής απαντάτε με την περαίωση, δηλαδή την διαιώνιση της φοροδιαφυγής και την επιβράβευση όσων φοροδιαφεύγουν.
Για να μη μιλήσουμε και για όσους δε φοροδιαφεύγουν αλλά φοροαποφεύγουν.
Τρανό παράδειγμα η ανυπαρξία φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, κατέχοντας το 16% του παγκόσμιου στόλου. Αυτό είναι και το μοναδικό οικονομικό μέγεθος στο οποίο η Ελλάδα είναι καλύτερη από τους εταίρους της στην Ε.Ε.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009 ισχύουν 58 φοροαπαλλαγές που αναφέρονται στους πλοιοκτήτες και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πραγματικά εντυπωσιακό: ενώ η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα από την ναυτιλία, κατά το έτος 2007, ήταν μικρότερα από τα έσοδα που είχε το κράτος μέσω των παραβόλων που πλήρωσαν οι μετανάστες για την νομιμοποίηση τους (!).
Η ερώτηση λοιπόν που έρχεται αβίαστα στο στόμα μας είναι η εξής: Είναι δυνατόν να χρεοκοπεί μια χώρα 11 εκατομμυρίων, που οι εφοπλιστές της έχουν ως ιδιοκτησία το 16% του παγκόσμιου στόλου;
Η αναλογία 11 εκατομμύρια κάτοικοι στα 5,5 δις του παγκόσμιου πληθυσμού και η ιδιοκτησία του 16% του παγκόσμιου στόλου είναι απλά εξωφρενική.
Θέλετε να σας πω κι άλλη σημαντική αιτία για την εκτόξευση του χρέους; Οι εξοπλισμοί και οι Ολυμπιάδες.
Το ελληνικό κράτος είναι τελικά πολύ μικρό σε ότι αφορά τις δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες και τεράστιο και σπάταλο στις στρατιωτικές δαπάνες.
Περί τα δέκα δις ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για χώρα της Ε.Ε., σπαταλιέται σε εξοπλιστικές δαπάνες.
Αυτές είναι οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, όχι το υποτιθέμενο μεγάλο δημόσιο, που τελικά αποδείχτηκε μικρότερο και φθηνότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου- άλλη μία μεγάλη σας πολιτική απάτη περί ενός εκ. δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα κατά τον αντιπρόεδρό σας είναι άχρηστοι.
Το δημόσιο χρέος είναι ένα αμιγώς ταξικό ζήτημα. Και εσείς από την πολιτική σας φαίνεται ποια όχθη έχετε επιλέξει.
Εμείς στο πρόβλημα του χρέους λοιπόν απαντάμε με την αντίστροφη διανομή του εισοδήματος.
Στο μνημόνιο που μας προέκυψε για την αντιμετώπιση του χρέους, είμαστε αντίθετοι όχι απλά γιατί είναι αντιαναπτυξιακό όπως λέει η ΝΔ, αλλά επειδή διαλύει το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Επειδή επιτείνει την άδικη διανομή του εισοδήματος, επειδή σπρώχνει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο περιθώριο.
Με την δική σας καταστροφική πολιτική, ο κίνδυνος να έχουμε μνημόνιο επ άπειρον είναι πια πολύ μεγάλος.
Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και ξέρουμε πως αργά ή γρήγορα θα επαληθεύσει την προφητεία του «πρωθυπουργού εξωτερικού» και θα σας πάρει με τις πέτρες. Μεταφορικά βέβαια μιλάω.»