Την πλήρη ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να απορροφήσουν τα εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια και να προστατεύσουν τη λίμνη Κορώνεια καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με την Κορώνεια και το Ταμείο Συνοχής.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του αναφερόταν στο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση του υγροτόπου με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, επεσήμαινε ότι οι παράνομες δραστηριότητες δεν έχουν σταματήσει και ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον πληροφορήσει τί ποσό έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα για την αποκατάσταση της Κορώνειας.
Στην απάντησή του (29.09.2010) ο κ. Ποτότσνικ τονίζει ότι «η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα στις 7 Μαϊου 2010 αιτιολογημένη γνώμη βάσει του άρθρου 258 της Συνθήκης». Να σημειωθεί ότι η αιτιολογημένη γνώμη αντιστοιχεί στη δεύτερη και τελική γραπτή προειδοποίηση για ανεπαρκή μέτρα προστασίας και διατήρησης της λίμνης. Το επόμενο στάδιο είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Και ο κ. Ποτότσνικ συνεχίζει: «Το έργο Κορώνεια αφορά την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας στον Νομό Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26.910.000 ευρώ, από τα οποία ποσό 20.182.500 ευρώ θα συνεισφέρει το Ταμείο Συνοχής. Δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά αυτή, επειδή δεν πληρούνται οι ειδικοί όροι στους οποίους υπόκεινται οι πληρωμές».
Πίσω από τη συγκαλυμμένη απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφαίνεται σαφώς η μομφή για ανεπάρκεια και πλήρη ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών (ποιός άραγε είναι αρμόδιος, το ΥΠΕΚΑ, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άλλα υπουργεία;) για τον τρόπο που χειρίζονται το έργο «Κορώνεια».
«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, εξετάζει την απάντηση των ελληνικών αρχών στην αιτιολογημένη γνώμη και δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο που θα κρίνει αναγκαίο», αναφέρει ο Επίτροπος. Διαφαίνεται από αυτή την τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Ποτότσνικ ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να χαθούν τα 20.182.500 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής αλλά και να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα επειδή κάποιοι είναι ανίκανοι να προστατεύσουν το ίδιο το φυσικό μας περιβάλλον.
To Γραφείο Τύπου