Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Ν. Φίλης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, για τα ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά και για τον «εξτρεμισμό»:
- Σήμερα συζητάτε για του Ρομά στην κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβούλιου της Ευρώπης;
Υπάρχει ένα ψήφισμα το οποίο επικρίνει σφοδρά την πολιτική Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι και άλλων ευρωπαίων ηγετών, μια πολιτική στιγματισμού και διακρίσεων σε βάρος των Ρομά. Τονίζει την απλή αλήθεια: ότι δεν μπορεί, στο όνομα παραβατικών συμπεριφορών μελών μιας κοινότητας, να στιγματίζει ολόκληρη η κοινότητα, που αριθμεί 12 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Αντίθετα, προτείνει μέτρα πολιτικής που να διευκολύνουν την ένταξη αυτών των ανθρώπων. Μην ξεχνάμε ότι οι Ρομά είναι οι πιο φτωχοί, οι λιγότερο εκπαιδευμένοι, οι πιο αδύναμοι, χωρίς γνώσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους κοινωνική ομάδα. Εύκολα λαϊκιστές πολιτικοί, τύπου Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, υιοθετούν μια ακροδεξιά ατζέντα όταν είναι στα δύσκολα. Η Συνέλευση σήμερα, θα υιοθετήσει ένα αρκετά ικανοποιητικό ψήφισμα, με μεγάλη πλειοψηφία, δεδομένων και των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη.
- Ο Σαρκοζί, η Γαλλική κυβέρνηση, έχει δώσει εξηγήσεις;
Ένας Γάλλος βουλευτής του κόμματος του Σαρκοζί που τοποθετήθηκε, αμυνόταν, όχι πειστικά, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα ψήφισμα εναντίον της Γαλλίας. Επιχειρήματα που ακούγονται σʼ αυτές τις περιπτώσεις. Θα θυμάστε, επί χούντας, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης έπαιρνε αποφάσεις καταδικαστικές, ορισμένοι στην Ελλάδα προσπαθούσαν να τις εμφανίσουν ως ανθελληνικές.
- Υπάρχουν κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική Σαρκοζί; Όχι μόνο ακροδεξιά, άλλα κόμματα κυβερνητικά;
Αυτό θα φανεί στην ψηφοφορία. Πάντως σε επίπεδο πολιτικών ομάδων το λαϊκό κόμμα στηρίζει αυτό το συμβιβαστικό ψήφισμα.
- Στο ψήφισμα υπάρχει αποδοκιμασία της πολιτικής Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι;
Ναι, αλλά όχι τόσο κατηγορηματικά και έντονα όσο θα ήθελε η Ενωτική Ομάδα της Αριστεράς!
- Θα το ψηφίσει ο Σαρκοζί;
Όχι. Το θεωρεί αρνητικό, διότι η έκθεση που το συνοδεύει χτυπάει πολύ τα όσα έγιναν στην Γαλλία από την κυβέρνηση Σαρκοζί.
- Σʼ αυτήν την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, είχαμε άλλο ένα ψήφισμα προχτές που αφορούσε το θέμα των «Εξτρεμισμών» στην Ευρώπη;
Ήταν ένα ψήφισμα που στον τίτλο του είχε την αποδοκιμασία μορφών εξτρεμισμού που καλλιεργούν την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, δηλαδή μια σωστή θεματολογία και λέει και αρκετά σωστά πράγματα μέσα. Αλλά σε κρίσιμες παραγράφους του -και γι αυτό και το καταψήφισα- υιοθετεί έναν συμψηφισμό, μια εξίσωση της δράσης της άκρας δεξιάς ή του θρησκευτικού ακραίου φανατισμού, που καλλιεργεί το θρησκευτικό μίσος, με την δράση των κινημάτων εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης ή με τις μεγάλες διαδηλώσεις, που, όπως λέει επί λέξει, έγιναν για βδομάδες το 2009 στην Αθήνα. Απαράδεκτά πράγματα και ανιστόρητα. Οι διαδηλώσεις που έγιναν οργανωμένες από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την αριστερά εναντίον νεοφιλελεύθερων επιλογών δεν μπορούν να εξισώνονται με την δράση της άκρας δεξιάς.
- Αυτό το ψήφισμα από τους έλληνες βουλευτές το ψήφισαν μόνο οι της ΝΔ;
Το υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, το καταψήφισα εγώ. Ήμουν ο μόνος που το καταψήφισα από τους έλληνες βουλευτές. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και απουσίαζαν εντελώς από την ψηφοφορία και τη σχετική συζήτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
- Δεν πήγαν καθόλου;
Ναι, δεν ήταν σε αυτή την αντιπροσωπεία, σε αυτήν την αποστολή εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Υποθέτω θα εξηγήσουν τους λόγους.
- Μετά έγινε μια ψηφοφορία για την εφαρμογή του κανονισμού αυτού;
Αφού ψηφίστηκε το ψήφισμα, υπάρχει μια διαδικασία που λέγεται διαδικασία εφαρμογής. Εγώ έχοντας καταψηφίσει το ψήφισμα και έχοντας εκφράσει την αντίθεση μου με μια ερμηνεία ψήφου έκανα αποχή στην διαδικασία εφαρμογής για λόγους πολιτικής διαμαρτυρίας. Αρνούμαι να συμπράξω στην διαδικασία εφαρμογής ενός ψηφίσματος με το οποίο διαφωνώ. Και απορώ ειλικρινά γιατί προσπαθεί το απών ΚΚΕ γύρω από αυτό να δημιουργήσει ένα αντισυνασπισμικό σύνδρομο και παραπλανητικές εντυπώσεις. Θα ήταν προτιμότερο να εξηγήσουν γιατί απουσίαζαν απʼ αυτήν την πολιτική μάχη.
- Ο Γ. Σουγκάνοφ ο γραμματέας του ΚΚ Ρωσίας που έχει σχέσεις το ΚΚΕ ψήφισε το ψήφισμα για τον εξτρεμισμό. Έτσι δεν είναι;
Σε αυτό είχαμε μια διαφορά. Ο Γ. Σουγκάνοφ που είναι επικεφαλής του ΚΚ Ρωσίας και ανήκει στην ενωτική ομάδα της αριστεράς μαζί και μʼ εμάς και με το ΚΚΕ, υιοθέτησε θετική ψήφο και όχι αρνητική, όπως εγώ, στο ψήφισμα αυτό. Διότι αξιολόγησε ότι οι αντιφασιστικές αντιακροδεξιές αναφορές του είναι ισχυρότερες σε σχέση με όσα κουβεντιάζαμε προηγουμένως ότι είναι αρνητικά και ότι εμπεριέχουν έναν απαράδεκτο εξισωτισμό. Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση του.
To Γραφείο Τύπου