Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» ( Μπ. Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εφόσον όλοι ήξεραν, εφόσον όλοι γνώριζαν πως έχει το ελληνικό πρόβλημα δεν υπήρχε πια περιθώριο για διαφορετική πολιτική διαπραγμάτευση; Γιατί εδώ μας έστειλαν κόντες άκοντες και την πληρώνουμε εμείς για ένα πρόβλημα που είναι γενικότερο.
Δεν υπήρχε αντίστοιχη πολιτική βούληση. Ούτε από την ελληνική πολιτική ελίτ και εννοώ την ολιγαρχία που κυβερνά το κόμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εναλλάξ και το κράτος ούτε από την Ευρωπαϊκή ελίτ. Ο κύριος Γιούνκερ είπε σε μια κρίση ειλικρίνειας με μεγάλη καθυστέρηση ορισμένες αλήθειες και στην Ελλάδα πλακώνονται η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όχι για την ουσία των όσων είπε αλλά για το ποιος τα είπε. Ενώ η ουσία είναι ότι ήξεραν και οι κυβερνώντες εδώ στην Ελλάδα πότε η Νέα Δημοκρατία, πότε το ΠΑΣΟΚ και ο Γαλλογερμανικός άξονας και έκαναν την πάπια. Οι μεν Γαλλογερμανοί για να πουλάνε στην Ελλάδα εξοπλισμούς και άλλα οι δε κυβερνόντες γι α να παρατείνουν τη διακυβέρνηση εις υγεία των κορόιδων. Ο λογαριασμός όσο καθυστερεί να πληρωθεί, τόσο πιο μεγάλος είναι και πέφτει και στην πλάτη αυτών που έχουν την μικρότερη ή καθόλου ευθύνη, των ασθενέστερων. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η δεύτερη πλευρά που επίσης δε συζητάμε, είναι το θέμα της συστημικής διαφθοράς. Η συστημική διαφθορά στην Ελλάδα έχει αποτιμηθεί 20δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη ενός Αμερικάνικου οίκου του Brookings. Ο Καραμανλής είχε πει «κάντε με πρωθυπουργό και τα 10δις ευρώ θα τα μαζέψω». Είναι σαν το έλλειμμα που θα μηδενίσει ο Σαμαράς. Τα διπλασίασε. Η δε κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να επικαλείται τη διαφθορά ως πρόβλημα δομικό αλλά δεν έχει κάνει τίποτα πρακτικό για να τη μειώσει. Δείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα το πως λειτουργούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στις εξεταστικές επιτροπές. Παιχνίδι εντυπώσεων.
- Τι δημιουργείται με αυτές τις δηλώσεις Γιούνκερ; Φαίνεται ότι υπήρξαν αντιδράσεις και από την πλευρά Τρισέ, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κύκλοι της έληγαν ότι δε γνώριζαν τίποτα, εμείς τους δώσαμε τα στοιχεία για το έλλειμμα. Αυτό διαμορφώνει μια κατάσταση εφιαλτική. Εμείς βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας και τρομοκρατήσαμε, δημιουργήσαμε πρόβλημα σε όλο τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό κόσμο.
Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής ελίτ τόσο της οικονομικής όσο και της πολιτικής δεν είναι ειλικρινείς. Ο κύριος Γιούνκερ θα σπεύσει κάπως να τα μαζέψει και στην Ελλάδα, η παθογένεια της δικομματικής αντιπαράθεσης με τη μπάλα στην εξέδρα. Μαζί με μπόλικο εσωκομματικό παιχνίδι και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δηλώσεις αντί να γίνουν αφορμή για μια σοβαρή αντιπαράθεση απόψεων και καβγά, αν θέλετε, και σύγκρουση για το πώς θα μειώσουμε τη διαφθορά, για το πώς θα τροποποιήσουμε το μείγμα της πολιτικής, για το πώς θα αλλάξουμε την θέση και τη σχέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, -να μην είναι καρπαζοεισπράκτορας, που απαιτούν βέβαια αλλαγές, τομές, συγκρούσεις, προσπάθειες. Γιʼ αυτά γίνεται πάλι μάχη μέσα στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ Σαμαρά- Καραμανλή ή μέσα στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Σημίτη - Παπανδρέου. Αυτά όμως στον πολίτη, στον οποίο ετοιμάζουν νέες περικοπές, νέους φόρους, νέα μονόπλευρη λιτότητα-όχι απλώς δε τον ενδιαφέρουν, τον εξοργίζουν.
- Δικαιολογημένα τον εξοργίζουν. Αφού μέχρι χθες υποκρίνονταν, ουσιαστικά γνώριζαν τα πάντα, γνώριζαν το πρόβλημα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια διαδικασία διαφορετικού τύπου επίλυσης, όχι παραπομπής στο ΔΝΤ να κόβουμε από εκεί που δεν υπάρχει. Γιατί να τους πιστέψουμε σήμερα; Γιατί δηλαδή σήμερα είναι ειλικρινείς, ενώ δεν ήταν τόσα χρόνια;
Το εξοργιστικό είναι ότι και τώρα γνωρίζουν. Η συνταγή της κυβέρνησης και της Τρόικας οδηγεί σε βαθιά ύφεση, οδηγεί σε μεγάλη ανεργία ή σε αποτυχία να επιτευχθούν έστω και με αυτές τις μονόπλευρες θυσίες οι δημοσιονομικοί στόχοι και φτάσαμε στο σημείο ο Ντομινίκ Στρός-Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, να κάνει κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ χέρι-χερι με την ΕΕ και να βγαίνει, ας το πω, σχηματικά από τα αριστερά στην Ευρωπαϊκής ελίτ και να λέει: «Κοιτάξτε μάγκες, με την ύφεση και χωρίς ανάπτυξη δεν πετυχαίνεις ούτε δημοσιονομική εξυγίανση». Αυτά τα λέγαμε εμείς πριν 1 χρόνο και μας έλεγαν παλαβούς , κολλημένους, δογματικούς και ξεπερασμένους.
- Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή όλοι μάθαμε να διαβάζουμε αριθμούς και αυτό που προκύπτει είναι ότι κουβαλάμε νερό με το κόσκινο. Επειδή το πιστεύει κάποια κυβέρνηση πρέπει να το πιστέψει κι όλος ο κόσμος; Υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης του μνημονίου; Τι νομίζετε εσείς;
Υπάρχει ζήτημα και επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του μνημονίου όσο και εξόδου το ταχύτερο δυνατό απʼ αυτές τις φασκιές. Αλλά για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι δύο πράγματα: Πρώτον ένα λαϊκό μήνυμα που να πιέσει και ελπίζω η κάλπη του Νοέμβρη να το στείλει, πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε παραπάνω, όσοι έχουμε αυτή την άποψη -από αριστερά, κριτικής στο μνημόνιο και δεύτερον πρέπει να δούμε και να αναδείξουμε τα σημεία που απέτυχε το μνημόνιο: ύφεση -5%, πληθωρισμός όχι 1,9 αλλά 5,5%, τεράστια ανεργία και αποτυχία στο σκέλος των εσόδων όσων και των δαπανών αλλά με κοινωνικό χρώμα. Στο σκέλος των εσόδων οφείλεται στο ότι δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσθετες περικοπές δαπανών, επενδυτικές που ήδη έχουν περικοπεί με το τσεκούρι. Στο δε σκέλος των δαπανών, διότι η κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα έχουν αποτύχει στο να περιορίσουν την κρατική σπατάλη και τη συστημική διαφθορά που οργιάζει πχ στα νοσοκομεία, στις πολεοδομίες, σε κομμάτια άλλων δραστηριοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιο είναι το ρεζουμέ; Η κυβέρνηση «τα παίρνει» από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και από τους φτωχότερους με τους έμμεσους φόρους και τον υψηλό πληθωρισμό. Τα δίνει στους δανειστές μας με υψηλά επιτόκια και γι αυτό ακούμε τα καλά λόγια. Τα καλά λόγια που ακούμε τελευταία από τους οίκους αξιολόγησης και τις μεγάλες τράπεζες οφείλεται στην εξής απλή αλήθεια: Είναι ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε αυτά που μας λένε. Δε τους ενδιαφέρει ότι η χώρα βυθίζεται στην ανεργία, την ύφεση κλπ. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο τους, πουλώντας Ελληνικούς τίτλους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση των δανεικών τους. Εμείς όμως που θα ζήσουμε σʼ αυτόν τον τόπο και μετά το μνημόνιο, κι εννοώ την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, μας ενδιαφέρει να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, να υπάρχουν δουλειές και να μοιράζεται δικαιότερα ο πλούτος. Να μην είναι σάπιο το σανίδι πάνω στο οποίο πατάει η ελληνική οικονομία και απασχόληση.
- Ειδάλλως, θα μείνουμε τα καλά παιδιά. Θα μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη και θα λένε μπράβο πάτε καλά.
Να θυμίσω ότι οι ίδιοι οίκοι αξιολόγησης λίγες ώρες πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers συνιστούσαν να αγοράσουν μετοχές τους. Αν χρειάζεται κάτι αυτή την ώρα και επειδή ξεκινούμε σε λίγες ώρες στη Βουλή την συζήτηση για του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό, είναι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι με ομοιοπαθητική, δηλαδή με συνέχιση της ίδιας νεφελώδους πολιτικής, να ξεπεράσεις τα προβλήματα που σου δημιούργησε η εφαρμογή του μνημονίου τους πρώτους 5 μήνες. Το δεύτερο είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι αυτό το κόλπο, η συνεννόηση Τρόικας και κυβέρνησης να αφήσουνε την οριστικοποίηση του μεγέθους του προϋπολογισμού, την εισοδηματική πολιτική, την φορολογία κλπ για μετά τις κάλπες για να μη τους τρομάξουμε και μας μαυρίσουν περισσότερο να μην αποτρέψει τον κόσμο απʼ το να στείλει το μήνυμα. Ο θυμωμένος κόσμος που θέλει να «τα ρίξει» και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να φυλαχτεί από το «δόκανο» της αποχής . Να πάει και να εκφραστεί πολιτικά. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
To Γραφείο Τύπου