Τον Σεπτέμβριο 2010 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απέστειλε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών κείμενο προτάσεων για τη νέα στρατηγική της Συμμαχίας. Η νέα στρατηγική θα αποφασιστεί τον Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των μελών θα ασχοληθούν με τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα.
Η απόφαση της συνόδου κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο θα περιέχει σημαντικές δεσμεύσεις για τη χώρα μας. Ήδη οι «κατευθυντήριες γραμμές» που εκπόνησε η επιτροπή Ωλμπράιτ και, όπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί, αποτελούν τη βάση των προτάσεων Ράσμουσεν, περιέχουν προτάσεις όπως η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, η χρήση πυρηνικών όπλων, η λεγόμενη αντιτρομοκρατική άμυνα και η αντιμετώπιση «ηλεκτρονικών επιθέσεων», όπως και η συνέχιση των επεμβάσεων σε τρίτες χώρες.
Ανεξάρτητα από τη θέση των πολιτικών δυνάμεων για το ΝΑΤΟ (ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διάλυσή του και, εν πάση περιπτώσει, την έξοδο της Ελλάδας από αυτό), για τα ζητήματα αυτά είναι σκόπιμο να γίνει, πριν αποφασιστούν, ευρεία δημόσια συζήτηση, με δημοσιοποίηση των προτάσεων και των σχεδίων που υπάρχουν. Σε άλλες χώρες η συζήτηση αυτή γίνεται στο Κοινοβούλιο. Π.χ. στη Γερμανία η κυβέρνηση παρέδωσε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής τις προτάσεις Ράσμουσεν και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή διοργάνωσε ακρόαση εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποκτήσουν οι βουλευτές γνώμη για τις επικείμενες αλλαγές.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τις προτάσεις Ράσμουσεν και σχέδια για τη στρατηγική του ΝΑΤΟ;
2. Προτίθεται να φέρει το θέμα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;
Και παρακαλούνται να καταθέσουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας τις προτάσεις Ράσμουσεν και όλα τα έγγραφα τα σχετικά με τη «νέα στρατηγική» του ΝΑΤΟ.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Αλέξης Τσίπρας