Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την Έκθεση της Πορτογαλίδας ευρωβουλευτού της Ενωμένης Αριστεράς, Ίλντα Φιγκεϊρέντο, σχετικά με το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα ως μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού, επισημαίνει μεταξύ άλλων: "..την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία να εξαλείφουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, διερευνώντας τα πεδία που θα επιτρέψουν την επανένταξη στην αγορά εργασίας, προωθώντας μια δίκαιη ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, εξασφαλίζοντας επαρκές εισόδημα και δίνοντας έτσι πραγματικό νόημα και περιεχόμενο στο Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας". Καλεί δε τα κράτη μέλη "να επανεξετάσουν τις πολιτικές για τη διασφάλιση ενός επαρκούς εισοδήματος, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι για την καταπολέμηση της φτώχειας απαιτείται η δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, για τις μειονεκτούσες στην αγορά εργασίας κοινωνικές κατηγορίες• πιστεύει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, θεωρεί ότι η πολιτική ενός κράτους πρόνοιας συνεπάγεται επίσης μια δραστήρια πολιτική σε θέματα αγοράς εργασίας". Επίσης, κρίνει ότι οι κοινωνικοί στόχοι πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση και θεωρεί ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, και ένα πρώτο βήμα για τη μείωση της φτώχειας.
Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι τα συστήματα επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να οριστούν στο 60 % τουλάχιστον του διάμεσου εισοδήματος του οικείου κράτους. Επιπλέον, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ενός επιδόματος ανεργίας, που να διασφαλίζει στον δικαιούχο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αλλά και την ανάγκη μείωσης του χρόνου απουσίας από την εργασία, μέσω, μεταξύ άλλων, και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας. Στο ψήφισμα, επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να θεμελιωθεί διασύνδεση της κατώτατης προβλεπόμενης σύνταξης με το αντίστοιχο όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, η υπερψήφιση της συγκεκριμένης Έκθεσης συνιστά μεγάλη νίκη ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις, συντηρητικές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές, που προωθούν την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την οικονομική κρίση.
► Σημαντικό βήμα υπεράσπισης και προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας έγινε και με την υπερψήφιση της Έκθεσης Εστρέλα. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δεξιάς να μεταβάλλουν το περιεχόμενο της Έκθεσης, σύμφωνα με αυτήν, "η εύθραυστη υγεία της εγκύου, γαλουχούσας ή λεχώνας εργαζόμενης καθιστά αναγκαίο να τους παρέχεται δικαίωμα άδειας μητρότητας τουλάχιστον 20 συναπτών εβδομάδων, που κατανέμονται πριν ή/και μετά τον τοκετό, και πλήρως αμειβόμενη υποχρεωτική άδεια μητρότητας τουλάχιστον έξι εβδομάδων, χορηγούμενων μετά τον τοκετό". Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο, ψηφίζοντας την Έκθεση αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα των πατεράδων για άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, δήλωσε πως η υπερψήφιση της Έκθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ισότητα των φύλων, την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, όσον αφορά το δικαίωμα στη μητρότητα και την πατρότητα, καθώς και πως είναι απαραίτητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επιμείνουν και να παλέψουν ώστε άμεσα το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να τη σεβαστούν και να την εφαρμόσουν.
To Γραφείο Τύπου