Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/02/2003

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Α.Σίμπσον, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος οι Τ.Τρίκας, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις του κόμματος και Π.Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Αλαν Σίμπσον, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας και πρόεδρο της κίνησης «Εργατικοί κατά του Πολέμου».

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Α.ΣΙΜΠΣΟΝ: Θέλω να ευχαριστήσω στον Συνασπισμό για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα στην Αθήνα για να συμβάλω σ' αυτό το κίνημα, το οποίο θεωρώ το σημαντικότερο κίνημα της ζωής μου.
Βρισκόμαστε σ' ένα σημείο όπου οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου απειλούν να κάνουν έναν πόλεμο που θα έχει φοβερές, τρομακτικές συνέπειες. Κι όχι μόνο για το λαό του Ιράκ, αλλά σε όλη την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, έχουμε αυτό το εκπληκτικό διεθνές κίνημα κατά του πολέμου, όπου οι λαοί του κόσμου στην ουσία ξαναϊδρύουν τα Ηνωμένα 'Εθνη.
Δεν έχω γίνει μάρτυρας στη ζωή μου ενός παρόμοιου κινήματος, τόσο μεγάλου, όπου οι πολίτες, οι λαοί κηρύσσουν τον πόλεμο στον πόλεμο..
Αυτό το Σάββατο, στις 15 του Φλεβάρη, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Δράσης κατά του πολέμου, θα έχουμε πιθανότατα στο Λονδίνο μια διαδήλωση ενός εκατομμυρίου πολιτών. Κι αυτό δεν πιστεύω ότι έχει προηγούμενο στην Βρετανική ιστορία.
Την ερχόμενη εβδομάδα, μετά δηλαδή τις 15 του Φλεβάρη, θα ταξιδέψω με μια αντιπροσωπεία στον Καναδά, με πρόσκληση του φιλειρηνικού κινήματος του Καναδά, όπου εκεί έχουν κάνει κάτι πρωτότυπο. 'Εχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα των Επιθεωρητών των όπλων.
Κι αυτή η ομάδα των επιθεωρητών του φιλειρηνικού κινήματος θα πάνε στην Αμερική, στις ΗΠΑ, σε μία αμερικανική βάση και θα διεκδικήσουν τα ίδια δικαιώματα που θέλουν οι Αμερικανοί να έχουν για επιθεώρηση των όπλων του Ιράκ. Δηλαδή να γίνει και επιθεώρηση στα οπλοστάσια των ΗΠΑ.
Το μήνυμα είναι πολύ απλό. Εάν οι επιθεωρήσεις των οπλοστασίων είναι ένας τρόπος για να έχουμε ειρήνη, τότε αυτές οι επιθεωρήσεις πρέπει να εφαρμοστούν για όλους. Και για τις ισχυρές χώρες του πλανήτη μας.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να έχουμε άλλα μέτρα για τους πλούσιους και άλλα μέτρα για τους φτωχούς.
Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να πάει από την Ευρώπη στην Αμερική.
Αυτό που σήμερα το αντιπολεμικό κίνημα λέει στους ηγέτες του κόσμου είναι ότι, αν επιλέξετε αυτό το δρόμο του πολέμου, ότι θα πρέπει να είσαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες κι ότι εμείς το αντιπολεμικό κίνημα θα εγείρουμε το ζήτημα της παραπομπής σας για εγκλήματα κατά της ειρήνης, για εγκλήματα πολέμου.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλο τον κόσμο φουντώνει το κλίμα εναντίον του πολέμου, όπως είπε και ο κ. Σίμπσον. Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την θέληση των λαών όλης της γης για ειρήνη, συνεννόηση και σταθερότητα σ' όλο τον κόσμο.
Είναι φανερό ότι αυτό το κίνημα εναντίον του πολέμου ολοένα και πιο πολύ συνδέεται με την υπεράσπιση της ειρήνης, την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με την υπεράσπιση της διεθνούς συνεννόησης για ένα νέο πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας, έξω από τις αυτοκρατορικές διαθέσεις της Αμερικανικής ηγεμονίας. Συνδέεται ολοένα και περισσότερο με το κίνημα για έναν διαφορετικό κόσμο, έξω από τους μονόδρομους της παγκοσμιοποίησης.
Οι ηγέτες των λαών της Ευρώπης θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή των λαών τους. Θα πρέπει να ακούσουν την φωνή της ιστορίας, τη φωνή του μέλλοντος. Θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή της ανθρωπότητας και να σταματήσουν αυτό τον πόλεμο.
Ιδιαίτερα η ελληνική Προεδρία οφείλει να αξιοποιήσει την φωνή των ευρωπαϊκών λαών, τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, το Διεθνές Δίκαιο και να αντιτάξει στο όνομα της Ευρώπης μια ηγετική στάση εναντίον των σχεδίων του κ. Μπους.
Η ελληνική Προεδρία και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να μην γίνουν εργαλείο στα πολεμικά σχέδια της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ. Να συναισθανθεί κάθε κυβερνήτης ευρωπαϊκής χώρας αυτό που και ο κ. Σίμπσον είπε, ότι ο πόλεμος αυτός εναντίον του Ιράκ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. 'Ένα έγκλημα από εκείνα που διώκονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οφείλουν να υπερασπιστούν την θέση τους στην ιστορία, Να είναι εκείνοι που προστατεύουν την ανθρωπότητα και όχι εκείνοι που τραυματίζουν την ιστορία, για να μην οδηγηθούν από οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη να λογοδοτήσουν ενώπιον των διαδικασιών του Διεθνούς ¨Ποινικού Δικαστηρίου που έχουν αποδεχτεί στο όνομα των διεθνών διακηρύξεων για την ειρήνη και την προστασία των δικαιωμάτων.
Να συναισθανθεί η ελληνική κυβέρνηση το ποιες είναι οι συνέπειες των προηγούμενων πολέμων, τους οποίους διευκόλυνε και τους οποίους προσυπέγραψε και να μιλήσει στο όνομα του ελληνικού λαού, να μιλήσει στο όνομα της ειρήνης, να μιλήσει ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού η ελληνική κυβέρνηση και ως εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών λαών και όχι ως αντιπρόσωπος του κ. Μπους και του κ. Μπλερ.
Ο κόσμος που θέλουμε για τον 21ο αιώνα πρέπει να είναι διαφορετικός. Να μην είναι ο κόσμος του διαρκούς πολέμου. Να μην είναι ο κόσμος της διεθνούς υποκρισίας. Να μην είναι ο κόσμος των συμφερόντων. Αλλά να είναι ο κόσμος της αλληλεγγύης, ο κόσμος της συνεννόησης, της ειρήνης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.
Με τον κ. Σίμπσον είχαμε ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορούμε να έχουμε κοινές πρωτοβουλίες, συστηματική συνεργασία σε επίπεδο κομμάτων για την υπεράσπιση της ειρήνης αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαφορετικού δρόμου μέσα από τον οποίον πρέπει να ακουστεί η φωνή της ριζοσπαστικής κριτικής Αριστεράς, που θέλει διαφορετικό κόσμο κι όχι τον κόσμο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της αυτοκρατορικής ηγεμονίας της μιας υπερδύναμης και των διαρκών πολέμων.

To Γραφείο Τύπου