Ο υποψήφιος αντιπεφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο», Νίκος Βούτσης, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο» με θέμα την έξαρση της ξενοφοβίας και τις επικείμενες εκλογές. Ο Νίκος Βούτσης μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
Για την έξαρση της ξενοφοβίας
Είναι ανησυχητικές οι διαστάσεις που παίρνουν διεθνώς η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, όπως πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, και από τις ξενοφοβικές δηλώσεις της Μέρκελ που έρχονται να συναντήσουν τη ρατσιστική πολιτική των Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι. Ο τρόπος που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν την έξοδο από την οικονομική κρίση πιθανότατα θα οδηγήσει σε βαρβαρότητα τόσο ως προς τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον όσο και ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κοινωνιών, με πρώτα θύματα τους μετανάστες στην Ευρώπη.
Η χώρα μας αποτελεί μαζικό πέρασμα για ανθρώπους που έρχονται κυρίως από εμπόλεμες περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι απαράδεκτο στους ανθρώπους αυτούς να μην παρέχεται άμεσα πολιτικό άσυλο και να μην έχουν την δυνατότητα να κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως πολλοί επιθυμούν, με αναγκαία άμεση αναθεώρηση των περιορισμών της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπαρκτά, αλλά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν συνιστούν λύση. Λύση θα ήταν η επανακατοίκηση ευρύτατων περιοχών και η ανάπτυξη των υποδομών πρόνοιας και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να δημιουργηθεί ζωή. Μέσα στη ζωή θα λυθούν τα όποια υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας. Η δημιουργία λατρευτικών χώρων είναι αυτονόητη και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Αν το κέντρο της Αθήνας πρέπει να καθαρίσει από κάτι αυτό είναι οι συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών που λυμαίνονται το κέντρο για εμπόριο ναρκωτικών, trafficking και χονδρικό παραεμπόριο.
Αντί για όλα τα παραπάνω, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, ξαναέρχεται στην δημόσια ατζέντα η ξενοφοβία και συμπτώματα κοινωνικού ρατσισμού, τα οποία, μαζί με τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργείται ενόψει της εφαρμογής του μνημονίου, συγκροτούν ένα απολύτως συντηρητικό κάδρο για τις επικείμενες εκλογές. Η ευθύνη γιʼ αυτό δεν βαρύνει πρωτίστως τους υποψηφίους του ΛΑΟΣ, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα, στην ευρύτερη επιρροή των οποίων υπάρχουν θύλακες λαϊκισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να βρουν πρόσφορο έδαφος τα ιδεολογήματα περί «μηδενικής ανοχής» στους ξένους εν μέσω κρίσης.
Για τις επικείμενες εκλογές
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προσεχείς εκλογές, αν και αυτοδιοικητικές, έχουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. Ακόμη κι αν υπήρχαν τέτοιες αυταπάτες σε ορισμένους ακόμα κι από τον χώρο της αριστεράς, η πολιτική πρακτική του κ. Παπανδρέου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
Το ψηφοδέλτιο Δημαρά εντάσσεται εν εντέλει στον κεντροδεξιό σχεδιασμό της αναστήλωσης του δικομματικού συστήματος, με ή χωρίς εκλογές, παρόλο που εκείνοι που αρχικά το εμπνεύστηκαν και το στήριξαν το προόριζαν ως ανάχωμα προς τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που θα επιθυμούσαν μια συνάντηση με την Αριστερά.
Η «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» δεν ζητάει την ανώδυνη ψήφο διαμαρτυρίας της μίας ημέρας. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι επιθυμούμε να δώσουμε θετική διέξοδο σε όλη την πολυκερματισμένη αριστερά και στο διχασμό εντός της αριστεράς, για τον οποίο όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Ωστόσο, το πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τις ευθύνες αυτές και το τι διέξοδο προτείνει έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Εμείς πιστεύουμε ότι το ξεπέρασμα της κρίσης για όλη την αριστερά μπορεί να έρθει μέσα από την αναγκαία συνάντηση (συνάντηση που την ζητάει και ο κόσμος) των ενεργών, λαϊκών δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τα μεγάλα κόμματα και θέλουν να ξαναμπούν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων και των κοινωνικών αγώνων μέσα από την συνάντηση με τον χώρο της αριστεράς, τον χώρο που επιδιώκει να εκπροσωπεί τις δυνάμεις της εργασίας που σήμερα δέχονται μια ανελέητη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς και στην Ελλάδα.