1. Χαρακτηρίζετε τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ως «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο. Αν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί, θα ζητήσετε πρόωρες κάλπες;
Θεωρώ πιθανότερες τις πρόωρες κάλπες αν η κυβέρνηση αποφύγει την κατακραυγή. Αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Για εμάς, το ζητούμενο είναι να βγει από τις κάλπες μια ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής η οποία μας οδήγησε στο Μνημόνιο. Υπάρχει κόσμος που χάνει τις δουλειές του, την αξιοπρέπειά του, το μέλλον του, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα. Οι εκλογές του δίνουν τη δυνατότητα να βγει και να το πει. Αν το μήνυμα σταλεί και είναι ηχηρό, να είστε σίγουρος ότι πολλά θα αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό.
2. Πρόωρες εκλογές, όμως, γιατί κ. Πρόεδρε; Η αριστερά, φαντάζομαι, δεν διεκδικεί την εξουσία. Συνεπώς ο κ. Σαμαράς θα έρθει…
Σαράντα χρόνια ακούμε τα ίδια επιχειρήματα. Καθίστε φρόνιμα με αυτούς γιατί θα έρθουν οι άλλοι. Και τι έγινε; Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν απογοητεύσει τους πολίτες. Και πρώτα από όλα τους δικούς τους ψηφοφόρους. Δεν τίθεται λοιπόν τέτοιο ζήτημα. Ο δικομματισμός έχει τελειώσει, και προγραμματικά, και από πλευράς αξιοπιστίας και από πλευράς πολιτικού προσωπικού. Είναι ώρα να αναζητήσουμε λύσεις σε άλλη κατεύθυνση.
3. Στο αντιμνημονιακό μέτωπο αθροίζετε και τις ψήφους των υποψηφίων που θα στηρίξει η Ν.Δ.;
Η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε τα τελευταία 5 χρόνια. Και το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης αυτής δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άλλαξε αρχηγό; Φυσικά άλλαξε. Με 10 μονάδες ηττήθηκε. Αλλά αυτό δεν την καθιστά νέο κόμμα. Έχει δηλώσει από τις 7 Ιουλίου ότι το μνημόνιο τον δεσμεύει, ενώ κάνει γαργάρα τις βασικές πολιτικές που απορρέουν από αυτό. Ασφαλιστικό, εργασιακά, ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις. Θα έλεγα ότι η γραμμή της συμπυκνώνεται στο «αμάν τι πάθαμε» μαζί με το «ο γέγονε, γέγονε». Εμείς λέμε: αν σε αυτές τις εκλογές θέλετε να ψηφίσετε κατά του Μνημονίου, ενισχύοντας τους υποψήφιους της ΝΔ, απλώς χάνετε την ψήφο σας. Γιʼ αυτό και σας καλούμε να στείλετε στο δεύτερο γύρο τους υποψηφίους που τάσσονται κατά του μνημονίου και συμβάλλουν στη συνάντηση των ρευμάτων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος.
4. Στον Β΄ Γύρο, εάν δεν έχετε δικούς σας υποψηφίους τι θα πράξετε;
Η κάλπη θα κρύβει εκπλήξεις. Η φθορά των κυβερνητικών υποψηφίων είναι ραγδαία. Πιστέυω για παράδειγμα ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος θα κάνει την έκπληξη. Οι πολίτες της αττικής δεν έχουν κανένα λόγο να στείλουν στο δεύτερο γύρο ούτε τον κ. Σγουρό ούτε τον κ. Κικίλια. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν την προοπτική ξηλώματος του μνημονίου και της συνάντησης της αριστεράς με το σοσιαλιστικό χώρο. Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν.
5. Και αν είναι αντιμέτωπος υποψήφιοι υποψήφιος του ΚΚΕ με υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.;
Το πολιτικό αισθητήριο των ψηφοφόρων μας λειτουργεί και χωρίς άνωθεν καθοδήγηση. Φυσικά κάθε βήμα για την ενότητα της αριστεράς είναι θετικό και επιθυμητό, αλλά η ενότητα θέλει δύο για να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του δεύτερου γύρου θα τα εκτιμήσουμε μόλις τελειώσει ο πρώτος.
6. Η συνέχεια με το εγχείρημα Μητρόπουλου μπορεί να οδηγήσει και σε ενιαίο κόμμα με τις πασοκογενείς συνιστώσες και με ότι άλλο προκύψει κ. Πρόεδρε;
Στην περιφέρεια της Αττικής δοκιμάζεται όντως ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Η Αριστερά συναντιέται με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αμφισβητούν το μνημόνιο, πάνω σε μια ξεκάθαρη, αναλυτική αιχμηρή και σαφή προγραμματική βάση. Ο στόχος είναι να επιφέρουμε ένα καίριο πλήγμα στην κυβερνητική πολιτική το βράδυ των εκλογών. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η συνάντηση γίνεται με το βλέμμα στο μέλλον και στα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα παραδείγματα που προχώρησαν με επιτυχία.
7. Αν όμως είναι ειλικρινείς οι προθέσεις σας κ. Πρόεδρε, τότε γιατί επιτίθεστε στον κ. Δημαρά;
Η Αριστερά δεν επιτίθεται προσωπικά σε κανέναν. Πολιτικά μιλάμε. Ο κ. Δημαράς διεκδικεί μια ψήφο «διπλής όψεως». Ο ίδιος καταψήφισε το μνημόνιο αλλά ο συνδυασμός του δεν το καταψηφίζει, δεν το φέρνει στην προεκλογική συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, θεωρεί ότι η ψήφος στον Δημαρά είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη και θα μπορέσει το βράδυ των εκλογών να την ερμηνεύσει ως ψήφο light αποδοκιμασίας, ανεκτή στα όρια των αυτοδιοικητικών εκλογών.
8. Αν ο κ. Δημαράς είναι στον Β΄ Γύρο με τον κ. Σγουρό, θα τον υποστηρίξετε; Και παρακαλώ μην αποφύγετε την ερώτηση κ. Πρόεδρε…
Γιατί είστε τόσο σίγουρος για την παρουσία του κ. Σγουρού στο δεύτερο γύρο;
9. Οι δρόμοι σας με τον κ. Αλαβάνο έχουν χωρίσει οριστικά; Γιατί πληροφορούμαστε ότι το Αριστερό Ρεύμα θα ξεκινήσει πρωτοβουλίες επανένωνσης την επομένη των εκλογών…
Έχουν γίνει κινήσεις που είναι ασύμβατες με τη δική μας πολιτική στρατηγική. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς αφήνουμε πίσω μας την ομφαλοσκόπηση και υπηρετούμε ένα σαφές σχέδιο που έχει μέλλον και δίνει την προοπτική για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
10. Επιμένετε αλήθεια κ. Πρόεδρε ότι το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί είναι διεφθαρμένοι;
Τον κ .Παπανδρέου να ρωτήσετε. Η αναφορά μου στην Βουλή ήταν σαφέστατη και αφορούσε τα όσα αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ, για την στάση του κ. Παπανδρέου στις διεθνείς συναντήσεις μιας συγκειμένης περιόδου. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να διασύρει, να προσβάλλει και να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, μιλώντας για διεφθαρμένους, λαμόγια και χρεοκοπία. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να περάσει την πολιτική του. Και σας υπενθυμίζω ότι μιλάμε για την περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση παρίστανε ότι διεκδικεί την ευρωπαϊκή στήριξη για να μην βρεθεί στο έλεος των κερδοσκόπων. Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ότι δεν το κατάλαβε. Αλλά οι πολίτες κατάλαβαν και αυτό είναι που έχει σημασία.
11. Δηλώσατε πρόσφατα ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζετε να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών.
Φοβάμαι ότι πρέπει να ξαναρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου. Εγώ μίλησα για κάποιο πρώην σύμβουλό του και αυτός μου απάντησε ότι έχει «φίλους και συγγενείς» αλλά δεν είναι υπεράνω των νόμων. Η γνωστή παροιμία με τη μύγα έχει λόγο που υπάρχει.
Αν αναφέρεστε σε υποθέσεις όπως ο Αστακός σας παραπέμπω στα σχετικά δημοσιεύματα, που μάλιστα προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους. Διαβάζουμε ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού πάει στο Κατάρ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κλείνει συμφωνίες και συνεδριάζει υπουργούς. Αν επιθυμεί τέτοιο ρόλο για κάποιον αδελφό του ο Πρωθυπουργός ας τον κάνει υπουργό. Στη δημοκρατία όσοι ασκούν εξουσία πρέπει να ελέγχονται.
Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η αντίληψη που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση ότι ανάπτυξη και καλλιέργεια σοβαρού επενδυτικού κλίματος είναι η εκχώρηση του περιβάλλοντος, του κράτους δικαίου, της αξιοπρεπούς εργασίας στις ορέξεις διαφόρων «λεφτάδων» που έρχονται εδώ να κάνουν δουλειές με χαμηλό κόστος. Η αντίληψη αυτή, με το περίφημο και αδιανόητο για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα «fast track», μας γυρνάει δεκαετίες πίσω. Προφανώς μιλώντας για ανάπτυξη ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του την Κούβα του Μπατίστα, το 1950.
12. Εκτιμάτε ότι συγγενείς του πρωθυπουργού εμπλέκονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα σε δουλειές του Δημοσίου;
Εκτιμάμε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής, και αυτό που χρειάζεται είναι θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. Είδατε πως εξελίσσεται η συζήτηση στις εξεταστικές επιτροπές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προσπαθούν να καλύψουν ο καθένας τις δικές του ευθύνες και να ξεσκεπάσει τη δραστηριότητα του άλλου. Και το μόνο στο οποίο τα έχουν βρει, είναι το να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση της χρηματοδότησης των δύο μεγάλων κομμάτων από την Siemens. Την στιγμή που το δηλώνει ανοιχτά ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος. Επομένως δεν έχει σημασία τι λες για πρόσωπα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποδείξουν τα ίδια τα κόμματα εξουσίας την πρόθεσή τους, να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την διαπλοκή.
13. Ως εδώ είπε ο κ. Παπανδρέου στην τρόικα. Πώς το εκτιμάτε;
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα πάρει μέτρα που δεν προβλέπονται στο μνημόνιο. Το μνημόνιο δε λέει πουθενά «ως εδώ». Αντίθετα προβλέπει το ισοδύναμο τετελεσμένο. Ότι χάνεις από τα έσοδα πρέπει να τα βρείς από περικοπές. Πρόκειται λοιπόν, για καλλιέργεια εντυπώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες στις εκλογές του Νοεμβρίου. Και νομίζω ότι με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών. Διότι την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι περιμένουν την επομένη των εκλογών για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα. Γιατί θεωρείτε ότι η Eurostat ανέβαλλε για την επομένη των εκλογών τις ανακοινώσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ελλείμματος; Και επιλέγει να μην ξαναέρθει στη βουλή μέχρι της εκλογές σε μια πρωτοφανή κίνηση λιποταξίας. Λοιπόν, αρκετά. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει: ο μόνος τρόπος να αποτρέψει το νέο κύμα μέτρων, είναι να στείλει μήνυμα απόρριψης, αποδοκιμασίας και αξιοπρέπειας σε αυτές τις εκλογές.
To Γραφείο Τύπου