O Συνασπισμός καλωσορίζει την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο ενάντια στις κλιματικές αλλαγές στις 16 Φεβρουαρίου 2005. Η ενεργοποίησή του ακόμη και τώρα, μετά από 8 χρόνια χαμένων ευκαιριών για συστηματική λήψη μέτρων από το σύνολο των αναπτυγμένων χωρών που πρωταγωνιστούν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη. Είναι πια πολλά και πειστικά τα γεγονότα τον τελευταίο καιρό που δείχνουν, σύμφωνα και με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, την ανάγκη να γίνουν κάποια πρώτα, έστω και άτολμα και μετριοπαθή, προς την κατεύθυνση της αποτροπής των κλιματικών αλλαγών που απειλούν όλη την ανθρωπότητα.
Αρνητικός πρωταγωνιστής της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής παραμένουν οι ΗΠΑ, που εκπέμπουν σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου (30,3%). Παρ� όλα αυτά, η υπερδύναμη εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο και να προκρίνει την καταστροφική ενεργειακή οικονομία του πετρελαίου, μη διστάζοντας να οργανώνει εισβολές και πολέμους (Ιράκ), με στόχο την κατοχύρωση της κυριαρχίας επί της νομής των σημαντικών πετρελαϊκών πόρων.
Εκτός από το τι κάνουν οι άλλοι όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε με σοβαρότητα και τα του οίκου μας. Το γενναιόδωρο δικαίωμα αύξησης των εκπομπών κατά 25% μεταξύ 1990 και 2012 που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των χωρών της Ε.Ε. που απορρέουν από το Κιότο - όταν συνολικά η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές κατά 8% την ίδια περίοδο- έχει ήδη εξαντληθεί και υπερκερασθεί (το 2003 η υπολογιζόμενη έως τότε αύξηση ήταν 26,5%). Ενώ, όπως προκύπτει από την επίσημη εκτίμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το 2010 η συνολική αύξηση των εγχώριων εκπομπών θα έχει φθάσει το 39,2% σε σχέση με το 1990!
Στη συλλογική διεθνή προσπάθεια που γίνεται για την καταπόλεμηση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο άμεσος σχεδιασμός και η εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου δεν αποτελεί μόνο μια συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας. Αν στους τομείς της βιομηχανίας και της παραγωγής ενέργειας αλλά και στο συνολικότερο ενεργειακό μοντέλο δεν ξεκινήσουν άμεσα σημαντικές αλλαγές που θα σηματοδοτούν την εξοικονόμηση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και τη σταδιακή στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απειλείται η βιωσιμότητα της εθνικής οικονομίας. Η οποία εξαιτίας της ασυνέπειας της Ελλάδας να περιορίσει τις εκπομπές αερίων θα υποστεί τεράστιο οικονομικό κόστος από την πλεονάζουσα παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (μόνο για τη ΔΕΗ και κατά τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις θα φτάσει προσεχώς γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) . Αλλά σημαντικότερο θα είναι το «κόστος» για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των πολιτών.
Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι απαιτείται το ταχύτερο δυνατό η διαμόρφωση και ενεργοποίηση μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι πολίτες και οι οικολογικές οργανώσεις πρέπει να απαιτήσουν με όλα τα μέσα μια δραστική αλλαγή πορείας στην έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις μεταφορές και συγκοινωνίες κλπ. Και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος