Κινδυνεύουν να μείνουν αβοήθητοι οι 150.000 περίπου ηλικιωμένοι πολίτες και πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σʼ αυτό, αφού στο τέλος του χρόνου σταματάει η χρηματοδότησή του, χωρίς ακόμα να έχει παρθεί κάποια απόφαση που να διασφαλίζει τη συνέχιση και επιβίωσή του.
Οι 4000 περίπου εργαζόμενοι με συμβάσεις (μπλοκάκι) από το 2002, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λήξης του προγράμματος, δηλαδή του κινδύνου να βρεθούν στο δρόμο και να σταματήσει η παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους και αναπήρους πολίτες. Εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι και διεκδικούν να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης του προγράμματος ώστε να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να γίνει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ήταν συγχρηματοδοτούμενο από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013). Όσον αφορά στη μισθοδοσία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει η λειτουργία ενός σημαντικού προγράμματος κοινωνικής φροντίδας και μάλιστα στην εποχή που τα λαϊκά εισοδήματα έχουν υποστεί ένα τόσο σημαντικό πλήγμα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή του;
2. Θα προωθήσετε άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε το απασχολούμενο προσωπικό να είναι μόνιμης απασχόλησης σύμφωνα με την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται;
3. Θα προχωρήσετε άμεσα στη δημιουργία μόνιμων δομών κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ;
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ