Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/11/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη σχετικά με την κατάσταση των ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Την  28-10-2010 κατάρρευσε  ένα μεγάλο κτίριο στην Παλιά Πόλη της Ρόδου του οποίου την διαχείριση είχε αναλάβει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στα όρια της υπάρχουν πολλά ακίνητα του δημοσίου (μνημεία, γραφεία, καταστήματα και κατοικίες) των οποίων τη διαχείριση έχει στη συντριπτική πλειοψηφία τους το ΤΑΠΑ. Δυστυχώς, η κατάσταση τους αποτελεί απτή απόδειξη της ανικανότητας όλων όσων είχαν κι έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους. Όσα χρησιμοποιούνται από Δημόσιες Υπηρεσίες ή είναι μισθωμένα σε φορείς ή ιδιώτες βρίσκονται, παρά τα μεγάλα μερικές φορές προβλήματα συντήρησης, σε οριακά ανεκτή κατάσταση. Όσα όμως παραμένουν κενά (κι αυτά υπολογίζονται σε πάνω από 100) αντιμετωπίζουν σοβαρότατα στατικά προβλήματα, ενώ πολλά έχουν καταρρεύσει.

Το 1984 η προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, ΤΑΠΑ και Δήμου Ροδίων, είχε συμβάλει στην αποκατάσταση υπολογίσιμου αριθμού ακινήτων και είχε εξασφαλίσει τρέχουσες επισκευές για αρκετά άλλα. Δυστυχώς, η σύμβαση αυτή έληξε από το 2004 και παρά τις έντονες πιέσεις προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ εκ μέρους τοπικών φορέων δεν ανανεώθηκε η ισχύς της. Η κατάσταση από τότε των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η υπογραφή μιας νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΤ, του ΤΑΠΑ και του Δήμου Ρόδου με την οποία θα αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πόροι για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διάσωση και συντήρηση αυτής της περιουσίας, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα τεράστιο κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πέραν αυτού όμως και προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί αποκατάστασης των ακινήτων και να αναστραφεί ο ρυθμός φθοράς και απαξίωσής τους απαιτείται να συνδράμουν την προσπάθεια και άλλοι φορείς. Η ιδέα της εμπλοκής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος θα μπορούσε να αποκαθιστά παλιές κατοικίες και να τις δίνει σε δικαιούχους του, είναι μιά σωστή πρόταση καθώς είναι επιβεβλημένο να ενισχυθεί ο τομέας της κατοικίας στην Μεσαιωνική Πόλη, ο οποίος υφίσταται πιέσεις και έχει περιοριστεί σημαντικά με όλες τις αρνητικές για το μνημειακό οικισμό συνέπειες.

Σημαντική συμβολή στην αποκατάσταση των ακινήτων του Δημοσίου μπορεί να έχει η εμπλοκή  ιδιωτών που ενδιαφέρονται να τα μισθώσουν,  αναλαμβάνοντας το κόστος της μελέτης και των εργασιών με παράλληλο συμψηφισμό του κόστους αυτού με τα μισθώματα. Η μελέτη,  ο προϋπολογισμός και οι εργασίες μπορούν να ελέγχονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα και η ποιότητά τους.

Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:

•    Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;

•    Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ρόδου για την Προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και αν ναι με τι δεσμεύσεις και πόρους;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης