Αγαπητοί/ές συμπολίτες και συμπολίτισες, σύντροφε πρόεδρε της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,
Σας ευχαριστώ εκ μέρους της δημοτικής μας παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» για τη θερμή σας ανταπόκριση στο σημερινό προσκλητήριο μάχης για τη ριζική αλλαγή στο δήμο και την πόλη. Γιατί θα έλεγα, παραφράζοντας τον Β. Ουγκώ «τίποτε πιο δυνατό από μια ιδέα και μια ανάγκη που έχουν ωριμάσει»: την «άλλη Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής» απέναντι στο ζουρλομανδύα του «μνημόνιου», του Καλλικράτη-Προκρούστη, της καταλήστευσης των ταμείων του Δήμου, των εθνικιστικών κόμπλεξ, της «Δεξιάς του Κυρίου», της κοινωνικής και πολιτιστικής πτώχευσης μιας πόλης με βάθος 23 αιώνων που έπρεπε να σφύζει από ζωή.
Ευχαριστώ τους συναγωνιστές/τριες μου από τα χρόνια της ανάτασης του 15% για την Παιδεία, του 114, από τα «πέτρινα χρόνια» της χούντας, από το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης, από την Ένωση Κατοίκων Τούμπας για την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά μου, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές μας χωρίζουν.
Ευχαριστώ πάνω απʼ όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της δημοτικής μας παράταξης και κυρίως τους νεολαίους συντρόφους/σσες, που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα, και που σηκώνουν με αυτοθυσία το βάρος του προεκλογικού αγώνα.
Πριν από οχτώ χρόνια, ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη κομμάτων – κινήσεων της Ανανεωτικής-Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, εκφράζοντας την «άλλη Θεσσαλονίκη» απέναντι στον συντηρητικό εθνικο-θρησκευτικό της κατεστημένο, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε τη δημοτική κίνηση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ». Μια Δημοτική Κίνηση ανοιχτή στην κοινωνία και αυτόνομη από τα κόμματα που τη στηρίζουν. Μια κίνηση που δεν θα τελείωνε την επόμενη των εκλογών, αλλά θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με οικολογικό προσανατολισμό και ανθρώπινο πρόσωπο. Γιʼ αυτό έχουμε ως έμβλημά μας τη ρήση του Σαίξπηρ «Πόλις είναι οι άνθρωποί της», αλλά και του Αριστοτέλη «Πόλις είναι δομημένη πολιτική». Γιʼ αυτό ο βασικός προσανατολισμός μας ήταν να αλληλοσυμπληρώνονται η δράση μας αφενός μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό.
Απαντώντας στα αμείλικτα ερωτήματα των καιρών η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» παρέδωσε τη σκυτάλη στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ». Μια παράταξη της «κοινωνικής ανυπακοής και αλληλεγγύης» που τις γραμμές της πυκνώνουν άνθρωποι με κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση, κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, όπως οι «επιτροπές ακρίβεια-stop» και το κίνημα κατά των διοδίων, συνελεύσεις σε επίπεδο γειτονιάς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων της Αριστεράς. Συμμετέχουμε σε δίκτυα κινήσεων ενεργών πολιτών και σε τοπικά και διεθνή κοινωνικά φόρα.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τα μέλη και οι συλλογικότητες της δημοτικής μας κίνησης συνεργαστήκαμε µε τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και υπερασπιστήκαμε τα δίκαια αιτήματά τους. Παλέψαµε κοινούς στόχους και κερδίσαµε σηµαντικές νίκες, όπως η ματαίωση της «υποθαλάσσιας αρτηρίας» και η διάσωση των αλευρόμυλων Αλλατίνι. Να μην οικοπεδοποιηθεί το περιαστικό δάσος και να μη παραδοθεί η νέα παραλία στους κερδοσκόπους. Αποτρέψαμε την αύξηση των τιμολογίων του ΟΑΣΘ και την κατάργηση των νυχτερινών δρομολογίων. Αποκαλύψαμε και στείλαμε στα δικαστήρια τους υπεύθυνους για τις ρεμούλες στη μεταφορά μαθητών. Απαιτήσαμε την χωρίς αποζημίωση παραχώρηση των οικοπέδων που κατέχει η Εκκλησία, ώστε να χτιστούν σχολεία. Απαιτήσαμε τη δωρεάν παροχή φυσικού αερίου στα σχολεία. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική – κοινωνική μνήμη της πόλης και την ένταξή της στο «Δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων».
Είμαστε η μόνη παράταξη που κατέθεσε σχέδιο δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό και πρόταση 11μέτρων έκτακτης ανάγης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Με τη στενή συνεργασία της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας» αποτρέψαμε το κλείσιμο του Ξενώνα Υποδοχής Προσφύγων. Υποστηρίξαμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Η δημοτική μας παράταξη είναι ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη που έχει διαφορετική οπτική για τον τρόπο που θα έπρεπε να οργανώνεται και να λειτουργεί η πόλη και που θέλει να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση σύγχρονων ριζοσπαστικών λύσεων στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Κι όπως έλεγε ο Καρλ Μαρξ, “Ριζοσπαστική είναι η λύση που πιάνει τα πράγματα από τη ρίζα. Η ρίζα όμως για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.....Η θεωρία δεν πραγματώνεται ποτέ σʼ ένα λαό παρά στο βαθμό που ικανοποιεί τις ανάγκες του... Δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη”.
Η Δημοτική μας Παράταξη θεωρεί ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να απαλλαγεί ο δήμος από το φαύλο-παρακμιακό καθεστώς της Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου αλλά και να μην περάσει στα χέρια του επιγόνου του κ. Γκιουλέκα, όσες αποστάσεις κι αν κρατάει από το αμαρτωλό παρελθόν του. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στη βάση ενός εναλλακτικού-αντίπαλου προγράμματος προς τη σημερινή νεοφιλελεύθερη ρεμούλα, ώστε να «γυρίσουμε σελίδα».
Στη διαμόρφωση και υλοποίηση αυτού του προγράμματος σημαντική πρέπει να είναι η συμβολή των αυτόνομων, πηγαίων κινημάτων των πολιτών, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι πολίτες στην πόλη μας έχουν από καιρό αρχίσει να αυτο-οργανώνονται και να διεκδικούν λύσεις, αντί να γίνονται παθητικοί δέκτες αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην τους ή κινήσεων εντυπωσιασμού που, συνήθως, εξυπηρετούν επικοινωνιακούς ή προσωπικούς σχεδιασμούς «παραγόντων» της πόλης.
Σʼ αυτή την προσπάθεια έχει στρατευθεί η δημοτική μας παράταξη και έχει να παρουσιάσει αρκετά «δείγματα γραφής» από τη συνεπή υποστήριξη αυτής της εξέλιξης, τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με την κινηματική της δράση.
Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και υπέρ του συντονισμού δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας που επιδιώκουν μια ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της και όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο πλαίσιο του δικομματισμού, όπως φιλοδοξεί η προσκείμενη στην κυβέρνηση και τη «Δημοκρατική Αριστερά» παράταξη Μπουτάρη.
Μια ανατροπή με βασικούς άξονες:
«Τα σπίτια φτιάχνουν ένα άστυ, αλλά οι πολίτες φτιάχνουν μια πόλη», έγραφε ο Ρουσώ, απαντώντας σε όσους ήθελαν τις πόλεις σύμβολα της συγκεντρωτικής-δεσποτικής εξουσίας, ένα συνονθύλευμα δομών και όχι μια σύνθεση λειτουργιών που αλληλεπιδρούν, μια «πόλωση» παράδοσης και κουλτούρας.
- Απέναντι στην πολιτική του «άρτον και θεάματα» που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου με τις δωροεπιταγές και τις επετειακές φιέστες κοινωνικής φιλανθρωπίας, απαιτήσαμε την εφαρμογή συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τις χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή ενός σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» στην πόλη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης-«τρόικας», όπως ζητεί εδώ και καιρό και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.
- Απέναντι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου και τον αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τους παράλληλους μονόλογους και την απαγόρευση «σχολιασμού»(!) των ανακοινώσεων που γίνονται από το βήμα, προτείναμε και προτείνουμε ένα σχέδιο Κανονισμού που δίνει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις και τα προβλήματα των πολιτών, αξιοποιώντας και την πείρα των άλλων δήμων της χώρας, όπως π.χ. της Καισαριανής, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης, π.χ. της Σεβίλης (π.χ. Συμμετοχικός Προϋπολογισμός) ή του Μπιλμπάο.
- Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών της Θεσσαλονίκης (π.χ. λιμάνι, ΕΥΑΘ) και να γίνουν όλες οι απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξή τους.
Ειδικά για την ΕΥΑΘ, προτείναμε και προτείνουμε ως μεταβατική λύση τη «δημοτικοποίησή» της, στο πλαίσιο μιας πολιτικής εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και διαχείρισής τους από τις τοπικές κοινωνίες. Διεκδικήσαμε επίσης συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις τόσο για την ολοκλήρωση των έργων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης όσο και για την αποκατάσταση της περιοχής των Ταγαράδων. Είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η υλοποίηση όλων των έργων που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (όχι καύση), σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
- Να μην ιδιωτικοποιηθούν δημόσια αγαθά και υποδομές, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός. Να μην παραδοθεί το «υγρό στοιχείο» και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης στους κερδοσκόπους
- Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό να καλύπτονται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μερικής, εποχικής ή διαλείπουσας απασχόλησης
- Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, που κατάντησαν φερέφωνα του δημάρχου και της Διοίκησης, πρέπει να γίνουν δημόσιο «βήμα» και μέσο έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, των συνδικάτων, των δημοτικών κινήσεων και κοινωνικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των «χωρίς φωνή» μεταναστών και προσφύγων
- Να αντιμετωπιστεί το “μαρτυρικό” για τους πολίτες κυκλοφοριακό πρόβλημα με την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Να ματαιωθεί οριστικά η υποθαλάσσια αρτηρία.
Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης και της διπλοβάρδιας και με την απαλλοτρίωση των οικοπέδων της Εκκλησίας.
- Mετά πλέον και την πανηγυρική ετυμηγορία του ΣτΕ, οι «ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ» πρέπει να απαλλοτριωθούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης και να μετατραπούν σε πολιτιστικό κέντρο-μουσείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης. Μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν ένα αρχείο για την Κοινωνική Ιστορία της Θεσσαλονίκης ή ένα συναφές προς το χώρο θεματικό σχολικό συγκρότημα - σε μια περιοχή μάλιστα που «αναστενάζει» από την έλλειψη σχολικής στέγης.
«Για να έχει ένα άλλο μέλλον η πόλη, χρειάζεται ένα άλλο παρελθόν» (Μ. Μαζάουερ). Η πόλη μας χρειάζεται:
Να προστατευθεί και να αναδειχθεί η διαχρονική πολυπολιτισμική-κοινωνική ιστορία της .
Να ιδρυθεί μουσείο-αρχείο Κοινωνικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης-ανάκτηση του αρχείου της Εβραϊκής Κοινότητας που βρίσκεται στη Μόσχα
Να παραχωρηθούν τα πρώην ανακριτικά γραφεία της ΚΥΠ στο Γ΄Σ.Σ. στην Αντιδικτατορική Αντίσταση για την ίδρυση μουσείου-αρχείου του αντιδικτατορικού αγώνα στη Β.Ε.
Να προστατευθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί της χώροι από τον αποχαρακτηρισμό, την κακοποίηση και την εργολαβική εκμετάλλευση. Ζητάμε ο χώρος της ΔΕΘ και του Γ΄Σ.Σ. να γίνουν πάρκο και τα στρατόπεδα αφού παραχωρηθούν στους Δήμους, να αξιοποιηθούν μόνον ως χώροι πράσινου.
Να ενισχυθεί ο «κοινωνικός τομέας» στην οικονομική λειτουργία της πόλης.
Να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο και στην κοινωνία και τις οργανώσεις της, με κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο, με πρόνοια για την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή αποκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης, της βίας και των κλειστών συνόρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα Υποδοχής Προσφύγων. Ο Ξενώνας πρέπει να λειτουργήσει προσωρινά με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως μια αυτονόητη δομή κοινωνικής προστασίας, και να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε όλους τους μαθητές / τριες - παιδιά μεταναστών και προσφύγων
Η αφύπνιση της πολυπολιτισμικής συνείδησης της πόλης δεν είναι ούτε ζήτημα φολκλόρ ούτε ένας ρομαντικός κοσμοπολιτισμός που αναπολεί «περασμένα μεγαλεία». Είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες που συνέρρευσαν στην πόλη και ενσαρκώνουν τη νέα πολυπολιτισμικότητα, την «ευλογία» του διαφορετικού, αντιμετωπίζονται από το «μπαγιάτικο» εθνικιστικό της κατεστημένο ως απειλή για τα «κεκτημένα» του.
Γιʼ αυτό η προσεχής αυτοδιοικητική μάχη θα πάρει αναπόφευκτα και χαρακτήρα ιδεολογικής αναμέτρησης για τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης: από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη από τις εθνικιστικές ιδεοληψίες, το εκκλησιαστικό κατεστημένο και τη διαφθορά. Από την άλλη, μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο.
Ένα τέτοιο σχέδιο, πιστεύουμε, συνιστά ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές και κατεστημένες λογικές. Προωθεί ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλάζει νοοτροπίες. Δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις, «εκπαιδεύει» και ενεργοποιεί τους πολίτες να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, προετοιμάζει το έδαφος για ευρύτερες αλλαγές.
Στο περιβάλλον της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές, το μνημόνιο και το ΔΝΤ, χρέος μας είναι η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη. Ο «Καλλικράτης-Προκρούστης» που αποτελεί την εφαρµογή του Μνηµονίου στους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας, έρχεται να καθυποτάξει την ήδη οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας όμως παράλληλα την παρέμβασή μας σε τοπικό επίπεδο πιο αναγκαία από ποτέ. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν λοιπόν εξ αντικειμένου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ-δεκανίκι του δικομματισμού.
Μένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι τις εκλογές. Μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε αφουγκραζόμενοι και πολλαπλασιάζοντας την επικοινωνία μας με τους πολίτες της πόλης μας, ώστε να μας δώσουν και με την ψήφο τους δύναμη για να συνεχίσουμε. Άλλωστε γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι το μέλλον θα έχει πολλή «ξηρασία».
Ψηφίζοντας-ενισχύοντας λοιπόν «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη», πετυχαίνουμε «μʼ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: τη ριζική ανατροπή στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη: Για μια ριζοσπαστική απάντηση στην κρίση
Γιατί μια άλλη Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία και εφικτή.