- Πρώτη ερώτηση.. Ήταν δικαιολογημένο ο κ. Παπανδρέου να είναι τόσο ικανοποιημένος ώστε να βγει και να πει ότι δεν πάει σε εκλογές και συνεχίζει την ίδια ακριβώς πολιτική; Πώς το κρίνετε; Είναι τέτοιο το αποτέλεσμα που να του επιτρέπει αυτή τη στάση;…
Για την κοινωνία η επόμενη μέρα είναι νύχτα. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι και οι μέρες από νύχτα ξεκινάνε. Τώρα αρχίζει η μάχη των ερμηνειών. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δικαιολογημένος, να βγάζει παρόμοια συμπεράσματα. Έχει επισημανθεί ήδη από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τα στοιχεία. Η κυβέρνηση έχει πτώση 10%, ο δικομματισμός φθίνει. Αν ο κ. Παπανδρέου είχε βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό του, το έχει χάσει.
Δεν είναι αυτό βεβαίως που πρώτα και κύρια απασχολεί αυτή τη στιγμή τη σκέψη μου. Πέρα από τη μάχη των ερμηνειών, υπάρχει και η μάχη της πραγματικότητας, υπάρχει και η Αριστερά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την έλευση του ΔΝΤ και μια σειρά μέτρων που ήδη έχουν προαναγγελθεί. Θα έχουμε τεράστια αύξηση της ανεργίας, θα έχουμε δραστικότατη περικοπή μέσω του προϋπολογισμού των δημόσιων δαπανών κ.λπ. Κι εμείς χωρίς άλλο πρέπει να δούμε και τον εαυτό μας και την κοινωνία, να βγάλουμε γρήγορα τα συμπεράσματά μας..
- Παρόλα αυτά ο κόσμος τα ήξερε λίγο-πολύ αυτά. Δεν υπάρχουν πολλοί που πίστευαν ότι η επόμενη μέρα θα ήταν καλύτερη.. Σε συντριπτικό ποσοστό όμως δεν παγίων να ψηφίσουν. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια στην περιφέρεια Αττικής .. είναι στο 50%
-
Υπάρχει μια κοινωνική διαδικασία που πρέπει να την προσέξουμε πολύ. Στην περίοδο της κρίσης έχουμε πολλές φορές επισημάνει, αλλά πολλές φορές αυτό που επισημαίνουμε δεν το κοιτάμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι πιθανό να επικρατήσει στην κοινωνία φόβος και συγχρόνως η δυσαρέσκεια να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.
Εμένα με αφορά και με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα από πλευράς της αριστεράς. Θα πρέπει ίσως τώρα πια με πάρα πολύ ευκρίνεια να πούμε ότι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Ακόμα και τα θετικά που κάνουμε -και είναι αρκετά- δεν φτάνουν. Πρέπει να συζητήσουμε με την κοινωνία και να συγκροτήσουμε σε σταθερές βάσεις το Κόμμα ως βασικό στοιχείο της ενιαίας δράσης της Αριστεράς. Θάλεγε κανένας ότι το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον ένα χρόνο, έχουμε σπαταλήσει πολύ χρόνο να συζητάμε μεταξύ μας, είτε σε συνεδριάσεις, είτε μέσα από τα blogs και το internet και φαίνεται ότι δεν έχουμε την αναγκαία αντιστοίχιση και με τις ανάγκες και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Εμένα δεν μ΄ ενδιαφέρει αυτός που σκεφτόταν να πάει να ψηφίσει τον κ. Κικίλια ή τον κ. Σγουρό και δεν πήγε να ψηφίσει. Εμένα μ΄ ενδιαφέρει πρώτα και κύρια πώς βλέπει η ίδια η κοινωνία, και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα,, την αριστερά, τι προσδοκά από αυτήν και πώς εκφράζει την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία ή την αμηχανία σε σχέση με την Αριστερά.
Άρα χρειάζεται μια γενναία στροφή στην κατεύθυνση των ίδιων των κοινωνικών προβλημάτων. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε διατυπώσει πολλαπλές, αλλά βασικά στον ίδιο καμβά, απόψεις για την κατάσταση. Το ζήτημα να πάμε να συζητήσουμε και με την κοινωνία.
Έχει μια πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε στην κοινωνία το εξής μήνυμα, η αριστερά είναι ένας χώρος που η άποψή του και η δράση του πιάνει τόπο. Ίσως αυτό που πολλές φορές λέω , αλλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω με αρκετή ακρίβεια, ένας άλλος τρόπος να κάνεις πολιτική πρέπει να μπει και στο τραπέζι της συζήτησης αλλά και στο τραπέζι της δράσης, της κοινωνικής δράσης. Αυτό νομίζω αφορά το ζήτημα της αποχής..
- Το αποτέλεσμα που έφερε ο χώρος σας βοηθάει στο να βγει προς τα έξω ή θα συντείνει στο να ξανακλειστείτε σε κάποια δωμάτια και να συζητάτε επ΄ αόριστον;…
Δεν θέλω να ξανακάνουμε πάλι το ίδιο λάθος. Για θυμηθείτε τις ευρωεκλογές. Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Υπάρχουν πιο ελπιδοφόρα μηνύματα αυτή τη στιγμή. Μιλάγαμε για υψηλές προσδοκίες, χαμηλότερο αποτέλεσμα και μπήκαμε σε μια διαδικασία δημόσιας συζήτησης, δημόσιας αλλά μεταξύ μας. Δεν μας αφήνει ο καιρός και δεν μας αφήνουν τα πραγματικά προβλήματα αυτή τη στιγμή να μπούμε σ΄ αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως η συζήτηση θα γίνει. Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις θα διατυπωθούν. Αλλά έχει σημασία να δούμε, εκκινώντας από τα θετικά μας, τι πρέπει να κάνουμε. Και νομίζω είναι προσδιορισμένο σε πια κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε…
- Ποια είναι η κατεύθυνση;,…
Χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου στην ουσία άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Δεν ξέρω αν θα γίνουν εκλογές. Δεν ξέρω σε τι διαδικασία ή πώς θα έρχεται κάθε φορά το ζήτημα εκλογές ή μη εκλογές το επόμενο διάστημα ως ένας εκβιασμός, ως μία απειλή. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να φοβόμαστε τις εκλογικές διαδικασίες, ίσα-ίσα πρέπει να τους δώσουμε το σωστό τους περιεχόμενο.
Τώρα μου λέτε ποια είναι η κατεύθυνση…
- Ο ΣΥΝ σ΄ αυτές τις εκλογές έκανε μια κεντρική στρατηγική επιλογή, που εκφράστηκε στην περιφέρεια Αττικής, για τη συνάντηση των χώρων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύεται από το μνημόνιο. Είχε ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές, αλλά δεν ξέρω αν είναι τέτοιο που να επιτρέπει τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.
Κατ΄ αρχήν είναι ένα αποτέλεσμα αξιοπρεπές, το οποίο βέβαια δεν επιτρέπει και θριαμβολογίες, αλλά νομίζω ότι υπηρετεί την κατεύθυνση του Συνεδρίου.
Με ρωτήσατε προηγούμενα σε ποια κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή.
Βρισκόμαστε μπροστά σε σενάρια συντηρητικής σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού; Τι θα αντιπροτείνουμε εμείς; Η κυβέρνηση είτε θα προχωρήσει από μόνη της να πάρει μια σειρά τέτοια μέτρα ή, κατά τη δική μου την άποψη, θα προσπαθήσει να εμφανίσει τα νέα μέτρα ως αδήριτη ανάγκη από τη μια μεριά αλλά και έκφραση της «πλειοψηφίας» των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν το μνημόνιο. Δηλαδή κυβερνήσεις ή διακυβερνήσεις συνεργασίας ή ανοχής από άλλες δυνάμεις. Απέναντι σ΄ αυτό το μπλοκ, η αριστερά και ο ΣΥΝ πρέπει να διαμορφώσει μια μεγάλη συμμαχία-συνεργασία, η οποία να έχει και συγκεκριμένη αντιμνημονιακή κατεύθυνση και να δείχνει και τον άλλο δρόμο. Δυνάμεις που ξεκινάνε από, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και αποδεσμεύονται ως τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και μέσα σε όλες αυτές τις δυνάμεις εγώ βάζω και τη ριζοσπαστική οικολογία και το ΚΚΕ και όλες τις δυνάμεις που τόσες φορές έχουμε προσδιορίσει. Μια τέτοια πρώτη προσπάθεια, ένα τέτοιο πρώτο βήμα έγινε στην περιφέρεια Αττικής.
- Δηλαδή θα απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας της αριστεράς.. για ενότητα στη δράση τουλάχιστον….
Είναι κάλεσμα ενότητας στη δράση με σαφή κατεύθυνση, ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ανατροπή εννοώντας μέσα από διαδικασίες κοινωνικές. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.
- Πάντως αυτά τα ψηφοδέλτια, όπως τα περιγράψατε, στην Αττική πήραν ένα υψηλό ποσοστό.. γύρω στο 30%
Δεν μετράει όμως αυτό..
- Υπάρχει κόσμος.. υπάρχει μαγιά για την αριστερά συνολικά…
Βεβαίως. Επιτέλους η αριστερά πρέπει να εκφραστεί, παρά τις διαφορές της, τις διαφωνίες της κ.λπ. ως παράταξη. Να σταματήσουν οι μικρές εμμονές, οι αρχηγισμοί κ.λπ. δεν μπορούν να υποθηκεύουν ή να υπονομεύουν μεγάλα εγχειρήματα που αυτή τη στιγμή έχουν και άμεση σχέση με το τι γίνεται στην κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό, το μεγάλο, το σημαντικό.
- Δεν έχει επιδοκιμάσει κανείς αυτά τα φαινόμενα … δεν επιδοκιμάστηκαν οι αρχηγισμοί….
Βεβαίως δεν επιδοκιμάστηκαν, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτή η διαδικασία πρέπει να βοηθηθεί από τα πάνω να εκφραστεί και από τα κάτω.
Ήταν πολύ μεγάλη και πολύ δυνατή η προσπάθεια που έγινε από τα μέλη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα. Πολύ μεγάλες προσπάθειες με επιτυχία. Θα ήθελα να τονίσω το βάθος της αριστερής ψυχής και της αριστερής δράσης. Το ψηφοδέλτιό μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον Τάκη Χαρίτο ή το ψηφοδέλτιό μας στη Δυτική Μακεδονία με τον Αντώνη Κύρινα, οι οποίες όχι απλώς έγιναν σε αντίξοες συνθήκες, αλλά μιλάμε για εκλογές με μοναδική οργάνωση τα μέλη μας εκεί και ένα κινητό τηλέφωνο και ανέβασαν και οι δύο τα ποσοστά τους. Δείχνει και τις δικές μας δυνατότητες από τη μεριά του στελεχιακού μας δυναμικού και δείχνει συγχρόνως ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος κοιτάει εμάς, προσδοκά από μας πολλά περισσότερα. Γι αυτό μίλησα προηγούμενα για υπέρβαση.
To Γραφείο Τύπου