Ο ΣΥΝ εδώ και είκοσι χρόνια έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα, δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες ως αγέλη
Κωμικοτραγική η νεκρανάσταση του αυριανισμού εν έτει 2010. Άλλωστε, ο πρωταγωνιστής του ΄89, κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει με θέρμη το κυβερνών κόμμα
20 χρόνια τώρα ο κ. Κουβέλης την ίδια στρατηγική ακολουθούσε. Το 2002, όταν ήταν υποψήφιος και πήρε αντίστοιχο ποσοστό με την κυρία Πορτάλιου, στο β΄ γύρο δεν στήριξε ούτε Παπουτσή ούτε Μπακογιάννη, αλλά είπε κατά συνείδηση.
Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την κοινή δράση και την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
- Θέλω να σας ρωτήσω μια ερμηνεία του αποτελέσματος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και το σχόλιό σας για το ποσοστό της αποχής που καταγράφηκε. Πώς το διαβάσατε εσείς;..
Νομίζω ότι όποιος επιχειρεί να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα δίχως να λαμβάνει υπόψη του το μήνυμα, όχι μονάχα της κάλπης αλλά και όσων δεν πήγαν στην κάλπη, κάνει λάθος. Η αποχή είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης που, κατά την άποψή μας, αποδεικνύει ότι μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας γυρίζουν την πλάτη συνολικά στο πολιτικό σύστημα.
- Είδαμε όμως τα δυο μεγάλα κόμματα να την ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Η Ν.Δ. λέει ότι η αποχή ήταν απάντηση στο δίλημμα Παπανδρέου και είδαμε και το κυβερνών κόμμα να λέει ότι η αποχή ήταν μήνυμα ανοχής. Για σας τι ήταν;…
Έχω την αίσθηση ότι η αποχή αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους. Αφορά και την αριστερά. Θα ήταν μεγάλο λάθος από την πλευρά μας να εκτιμήσουμε ότι η αποχή δεν μας αφορά. Γιατί, σε μια περίοδο που πράγματι τα δυο κόμματα εξουσίας απαξιώνονται και μαζί μ΄ αυτά και το πολιτικό σύστημα, τη στιγμή που ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν πάνε στην κάλπη και ενάμισι εκατομμύριο φεύγουν από την κάλπη των δυο μεγάλων κομμάτων, βλέπουμε ότι η αριστερά, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται ποσοστιαία, δηλαδή το φάσμα των δυνάμεων που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη μεγαλώνει συνολικά, δεν καρπώνεται αυτή τη δυναμική που θα έπρεπε να καρπωθεί.
- Εσείς πώς το εξηγείτε αυτό;.. Γιατί υποτίθεται ότι αριστερά προσεγγίζει καλύτερα απ΄ ότι ο δικομματισμός τους νέους…
Είναι απλή η απάντηση και η εξήγηση και νομίζω ότι στην πολιτική όσο πιο απλές απαντήσεις και εξηγήσεις δίνεις, τόσο πιο ειλικρινά αποτιμάς τα πράγματα και σε βοηθάει και να διορθώσεις, αν μπορείς, τα πράγματα. Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή. Η εικόνα μιας αριστεράς η οποία, ιδίως στην περιφέρεια της Αττικής κατέβαινε με εφτά διαφορετικούς συνδυασμούς, είναι μια εικόνα που δεν ενισχύει την αξιοπιστία. Αντιθέτως, βοηθάει μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη για το πολιτικό σύστημα.
Είναι αυτό που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να διορθώσουμε. Γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Η πολιτική του μνημονίου βυθίζει την ελληνική κοινωνία, δεν έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα, είναι μπροστά μας τα προβλήματα και για την κοινωνία και για την οικονομία και για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα. Μ΄ αυτή την έννοια αντιλαμβάνομαι πλήρως βεβαίως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα όλων αυτών των δυνάμεων, γιατί έχουμε πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για τα πράγματα, μπορεί όμως…
- Μα πόσο διαφορετικές εκτιμήσεις έχετε με το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου ή με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη ή ….
.. Με το ΚΚΕ… με τους Οικολόγους…
- Με το ΚΚΕ ναι…
Δεν θέλω να αμφισβητήσω τις διαφορετικές εκτιμήσεις που ενυπάρχουν και η αριστερά πάντοτε ήταν και είναι και θα είναι ένας ζωντανός χώρος. Άλλο όμως η αδυναμία να υπάρξει ενότητα όλων αυτών των δυνάμεων σε ένα πολιτικό σχήμα και άλλο όμως και η αδυναμία ενότητας στη δράση και κοινής διεκδίκησης στο βαθμό που αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας είναι πολύ σκληρό.
- Αυτός ο κατακερματισμός λοιπόν της αριστεράς δεν υπονομεύει ή αποδυναμώνει -να το πω πιο σωστά- και την αξιοπιστία του πολιτικού σας λόγου; Αρθρώνετε έναν αντιπολιτευτικό λόγο που λέει ότι εμείς είμαστε κατά του μνημονίου γι αυτούς και γι αυτούς τους λόγους..
Το είπα μόνος μου πριν. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως το ζητούμενο είναι να μπορέσει να βρει κανείς δυνατότητες υπέρβασης αυτής της πραγματικότητας.. γιατί είναι μια πραγματικότητα…
- Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες λοιπόν; Θα τις επιχειρήσετε;….
.. και καταγράφηκε με οδυνηρό τρόπο και σε αυτές τις εκλογές, παρά το γεγονός που σας λέω. Κι αν ήθελα να χρυσώσω το χάπι θα ξεκινούσα απ΄ αυτό. Από το γεγονός δηλαδή ότι στην Αττική πάνω από 30% συνολικά ψήφισε την αριστερά που είναι πρωτοφανές και σε εθνικό επίπεδο πάνω από 20% ή ότι ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του.. Αλλά δεν ξεκινώ απ΄ αυτό και ξεκινώ από το αναγκαίο σήμερα να κουβεντιάσουμε. Ποιο είναι το αναγκαίο σήμερα να κουβεντιάσουμε. Ότι οι δυνάμεις εκείνες, που με διαφορετική οπτική, αλλά αντιλαμβάνονται ως αναγκαιότητα την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, την υπέρβαση αυτής της πολιτικής και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προς όφελος του λαού και της κοινωνίας και των εργαζόμενων, οφείλουν να κάτσουν να κουβεντιάσουν αν υπάρχουν περιθώρια κοινής δράσης, κοινού μετώπου, ευρύτατου μετώπου προφανώς, με διαφορετικές οπτικές, για την υπέρβαση αυτής της πολιτικής,…
- Εσείς πρόκειται να αναλάβετε κάποια τέτοια δράση;…
Εμείς θα αναλάβουμε δράση και πρωτοβουλία…
- Προς ποια κατεύθυνση….
.. Και πιστεύουμε ότι αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες θα είναι αποτελεσματικές, βεβαίως στο βαθμό που δημιουργηθούνε και ανάλογες διαδικασίες σε κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο…
- Εσείς σε ποια κατεύθυνση σκέφτεστε να κινηθείτε;…
.. Γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε κοινωνική νηνεμία, αναντίστοιχη με την δυσαρέσκεια που επικρατεί στην κοινωνική βάση.
Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, κυρίως όμως σε συνδικαλιστικό,, σε κοινωνικό, στη βάση δηλαδή εκεί που δημιουργούνται διεργασίες. Θα επιμείνουμε στην στρατηγική μας να συναντηθούμε με δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και ασκούν έντονη κριτική στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας…
- Με τον κ. Δημαρά, ας πούμε;…
Με όλες τις δυνάμεις, αρκεί να είναι ειλικρινείς και έντιμες ως προς τον πολιτικό τους λόγο. Ο κ. Δημαράς έκανε μια δήλωση το βράδυ των εκλογών. Δεν την κατάλαβα ακριβώς. Θα περιμένουμε να δούμε τι εννοεί.
- Υπάρχουν ωστόσο ερμηνείες ότι θέλει να προχωρήσει σε κάτι δικό του… ανεξάρτητο ο κ. Δημαράς…
Θα το δούμε. Γιατί η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού χτύπησε στην πρώτη φάση κυρίως τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στην αρχή της, κατά τη γνώμη μου. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η δική μας επιθυμία είναι η αναδιάταξη να μην είναι σε συντηρητική κατεύθυνση. Έχουμε σε λίγες μέρες το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Είναι ένα κόμμα που εμείς εκτιμούμε ότι θα στηρίξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτή την πολιτική που ακολουθείται. Έχουμε το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, που επίσης στηρίζει. Και εδώ είναι ένα ερώτημα που εμείς απευθύνουμε προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, αν σ΄ αυτή την αναδιάταξη που δημιουργεί ένα μπλοκ δυνάμεων εξουσίας για την εφαρμογή του μνημονίου κι αυτής της σκληρής αντικοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις δικές μας ευθύνες για να δημιουργηθεί ένα άλλο μπλοκ δυνάμεων, πολύμορφο, πλουραλιστικό βεβαίως, πληθυντικό, αλλά της αριστεράς που θα αντιπαλεύει αυτή την πολιτική. Κι εκεί πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους αλλά και να εντάξουν τον εαυτό τους. Είναι με το μπλοκ των δυνάμεων της εξουσίας ή με τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν το μνημόνιο κι αυτή την πολιτική; Ένα ερώτημα που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις.
- Επομένως θα περιμένουμε πρωτοβουλίες και κινήσεις από εσάς, αυτό καταλαβαίνω.. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω αν νιώθετε δικαιωμένος από τις χαμηλές πτήσεις τελικά του κ. Αλαβάνου;…
Όχι, δεν θα μπορούσε ποτέ εντός της αριστεράς να επικρατήσει μια τέτοια λογική.
- Το λέω γιατί έχετε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί μια διασπαστική κίνηση..
Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και τα μηνύματα της κάλπης μας αφορούν όλους. Και πρέπει ο καθένας με ειλικρίνεια να κάνει την αποτίμηση των κινήσεων, των επιλογών. Δεν θα δήλωνα ποτέ δικαιωμένος επειδή μια δύναμη της αριστεράς δεν κατάφερε να πάει καλά. Αυτό που με αφορά εμένα ως πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα που δεν είναι θετική, η εικόνα που εκπέμφθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με επίκεντρο βεβαίως την περιφέρεια της Αττικής. Και νομίζω ότι εκεί πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και όλοι μας πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να μην κοιτάμε πίσω.
- Τι θέση θα πάρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του β΄ γύρου; Ακούμε να λέτε ότι θα ψηφίσετε κατά συνείδηση, θα αφήσετε μάλλον τους ψηφοφόρους σας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Δεν κλίνετε προς κάπου σε κάποιες περιοχές, σε κάποιες περιφέρειες , σε κάποιους δήμους ;…
Ο ΣΥΝ έχει πολλά χρόνια ιστορικής διαδρομής στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Δεν είναι ένα νεοπαγές σχήμα. Εδώ και είκοσι χρόνια λοιπόν έχουμε μια πάγια στάση, μια διαφορετική κουλτούρα αν θέλετε, απέναντι στους ψηφοφόρους μας. Δεν θεωρούμε τους ψηφοφόρους μας αγέλη για να κάνουμε τον τσοπάνη και να την κατευθύνουμε στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
- Σύμφωνοι.. Ωστόσο δεν νιώθετε ότι θα θέλατε να στηρίξετε κάποιον απ΄ όλους αυτούς τους υποψήφιους που έχουν περάσει στον β΄ γύρο;…
Σας διαβεβαιώνω ότι οι ψηφοφόροι μας έχουν και κριτήριο και αντίληψη και θα συνεκτιμήσουν και θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στο δεύτερο γύρο. Είκοσι χρόνια τα ίδια λέμε. Είκοσι χρόνια τώρα, κάθε φορά που έχουμε δεύτερο γύρο. Και να σας πω και κάτι; Είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο είναι παράλογο. Στην Αττική, για παράδειγμα, θα κληθεί το 55% που καταψήφισε τον κ. Σγουρό και τον κ. Κικίλια να στηρίξει έναν από τους δύο, δηλαδή τις μειοψηφικές υποψηφιότητες. Και αν συμπεριλάβει κανείς και την αποχή και τα άκυρα και τα λευκά, όσοι επέλεξαν τον κ. Κικίλια και τον κ. Σγουρό είναι κάτω από το 1/3 του εκλογικού σώματος στην περιφέρεια της Αττικής. Και καλούν τα 2/3 του εκλογικού σώματος να επιλέξουν … Εμείς δεν θα μπούμε σ΄αυτή τη λογική. Νομίζω ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα.. -αποδεικνύουν και από τη στάση τους τελικά- ίσως και πιο έμπειροι στην κρίση τους, ακόμα και από τις συμβουλές που δίνουν τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν και να κρίνουν. Τα κριτήρια αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι πολιτικά από περίπτωση σε περίπτωση, άρα δεν μπορείς να πεις γενικά, να δώσεις μια γραμμή και να πεις, ακολουθήσετε. Θα υπάρξουν δήμοι όπου θα παίξει ρόλο η προσωπικότητα του δημάρχου για την επόμενη μέρα, θα υπάρξει όμως και το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα και εκεί είναι η μεγάλη αδυναμία των κυβερνητικών υποψηφίων και όσων τους υποστηρίζουν, που περιλαμβάνει δικαίως και αδίκως όλους. Αυτό που έθεσε ο πρωθυπουργός πριν από δέκα μέρες. Γιατί στην πολιτική δεν είναι σαν το σκωτσέζικο ντους, κάθε δέκα μέρες να αλλάζεις δίλημμα. Ξεκινήσαμε με τον Καλλικράτη, περάσαμε με δίλημμα το μνημόνιο, τώρα ξαναπερνάμε στην αυτοδιοίκηση και την Κυριακή το βράδυ φυσικά όποιοι πετύχουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ…
- Εσείς τι λέτε;.. Θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα την Κυριακή…
Προφανές ότι την Κυριακή το βράδυ όλοι όσοι σήμερα μιλούν για δίλημμα αυτοδιοικητικό θα ξαναγυρίσουν το διακόπτη και θα πουν ότι κερδίσαμε ή χάσαμε. Είναι προφανές, αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες. Τόσα χρόνια σ΄ αυτή τη χώρα ζούμε. Και μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω και δυο επισημάνσεις.
Η πρώτη επισήμανση είναι ότι παρακολουθήσαμε χθες από μερίδα μέσων ενημέρωσης και κυρίως από τα ην εφημερίδα ʽΤΑ ΝΕΑ» μια ιδιότυπη νεκρανάσταση του αυριανισμού εν έτει 2010.
- Τι εννοείτε;…
Εννοώ αυτό ακριβώς που λέω. Μια ιδιότυπη νεκρανάσταση του αυριανισμού. Θυμήθηκαν τα ντολμαδάκια, το βρώμικο ΄89, βγάλανε και ρετρό φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη. Όμως είναι κωμικοτραγικό. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που υποστηρίζει με μεγάλη θέρμη το κυβερνών κόμμα και την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Κακώς. Λάθος φωτογραφίες ανασύρανε από το αρχείο τους. Και ο κ. Καρατζαφέρης είναι αυτός που υποστηρίζει τον κ. Σγουρό στην Αττική. Και επιτίθεται στην αριστερά -δεν μ΄ ενδιαφέρει για το ΚΚΕ, ας απαντήσουν οι ίδιοι- ο ΣΥΝ ουδέποτε στην ιστορία του μπήκε σε μια τέτοια λογική. Αυτή η επίθεση είναι αθλιότητα.
- Η δεύτερη επισήμανση…
Η δεύτερη επισήμανση αφορά και σε σχέση με μια κριτική που άκουσα από τον αγαπημένο μου, πρώην σύντροφο και φίλτατο τον Φ. Κουβέλη, ότι η αριστερά και ιδίως ο ΣΥΝ ακολουθεί μια πολιτική Πόντιου Πιλάτου στον β΄ γύρο. Και θα ήθελα να θυμίσω ότι 20 χρόνια και ο Φ. Κουβέλης την ίδια στρατηγική ακολουθούσε. Έκανε τον Πόντιο Πιλάτο; Όταν το 2002 ήταν ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα και πήρε ένα ποσοστό παρόμοιο με αυτό της κυρίας Πορτάλιου, 5,9%, στο δεύτερο γύρο είχε περάσει η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Παπουτσής. Ο κ. Κουβέλης είχε πει ψήφο κατά συνείδηση. Το 1996 ήταν η κυρία Δαμανάκη υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας από την αριστερά. Στο δεύτερο γύρο ο κ. Πάγκαλος με τον κ. Αβραμόπουλο. Είπαμε κατά συνείδηση. Δηλαδή κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους τόσα χρόνια. Κατανοώ απολύτως ότι έχει κάνει μια πολιτική επιλογή την οποία την στηρίζει και δικαιολογημένα την στηρίζει. Αλλά οι επιθέσεις στην αριστερά και ιδίως στον ΣΥΝ, που έχει μια πάγια κουλτούρα και αρχή απέναντι στους ψηφοφόρους είναι επιθέσεις που θα τις κρίνουν οι πολίτες.
- Προσπαθώντας να ερμηνεύσω αυτή τη στάση του κ. Κουβέλη λέω μήπως εγκλωβισμένοι σ΄ αυτή την αντιμνημονιακή αντιπολιτευτική ρητορική φοβάστε να στηρίξετε κάποιους υποψηφίους που σε συνθήκες μη κρίσης πιθανότατα να τους στηρίζατε…
Σ΄ αυτό ακριβώς απαντάνε τα παραδείγματα που σας έδωσα. Το 2002 δεν είχαμε μνημόνιο, το 2006 δεν είχαμε μνημόνιο. Έχουμε μια πάγια στάση αρχής, κουλτούρας την οποία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε και δεν θα την αλλάξουμε και δεν δικαιολογούνται αυτές οι επιθέσεις. Προφανώς ο καθένας κάνει τις πολιτικές του επιλογές. Η πολιτική επιλογή των πρώην συντρόφων μας ήταν από τον πρώτο γύρο να στηρίξουν κυβερνητικούς υποψηφίους, αψηφώντας το μνημόνιο. Θα δούμε αν η ζωή θα δικαιώσει αυτές τις επιλογές ή θα τις απορρίψει. Αλλά από κει και πέρα νομίζω ότι οι επιθέσεις αυτές δεν βοηθούν στη διεξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων απ΄ όλους τους πολίτες και ιδίως από τους πολίτες που στηρίζουν την αριστερά.
To Γραφείο Τύπου