Η διοίκηση της εταιρείας «Aldi» ανακοίνωσε στις 15 Ιουλίου 2010 ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα (πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2010). Έκτοτε η εταιρεία έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές για την αγορά του δικτύου των 38 καταστημάτων σούπερ μάρκετ της εταιρείας καθώς και τις αποθήκες της εταιρείας (Thessaloniki logistics Α.Ε).
Η εταιρεία με τις πρακτικές της στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους αδιαφορεί για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και ουσιαστικά τους πετάει στο δρόμο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι 2 επιτροπές εργαζομένων, στην ΑΛΝΤΙ ΕΛΛΑΣ Ε.Ε. και τη Thessaloniki logistics Α.Ε., που αριθμούν συνολικά περί τους 700 εργαζόμενους, στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με υποψήφιους αγοραστές, η διοίκηση της εταιρείας δεν διαπραγματεύεται τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού από τους νέους αγοραστές.
Επειδή οι πρακτικές της επιχείρησης «Aldi» είναι απαράδεκτες και έχουν σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ανασφάλειας και επιβίωσης.
Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον τροχονόμο στις παραπάνω πρακτικές της εργοδοσίας, αλλά να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών.
Ερωτάται η κα υπουργός:
1. Προτίθεται να ελέγξει διά των αρμοδίων οργάνων εάν παραβιάζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας από την επιχείρηση «Aldi»;
2. Προτίθεται να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις αγοραπωλησίας των 38 καταστημάτων της «Aldi», ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας από τους νέους αγοραστές και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο οι 700 περίπου εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους;
Ο ερωτώντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία