Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ρ/σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Γιάννη Ανδρουλιδάκη και Βαγγέλη Καραγιώργο) για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών και για τους εργατικούς αγώνες ανέφερε τα εξής:
α) Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα
Στον δεύτερο γύρο εκτός από τη μάχη των εντυπώσεων για το ποιος κέρδισε ή έχασε περιφέρειες ή Δήμος, η μεγάλη είδηση είναι ότι το σύνολο της αποχής, των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων έσπασε όλα τα ρεκόρ φτάνοντας το 65%. Είναι πολύ ταπεινωτικό και βαρύ για περιφερειάρχες του δικομματισμού να έχουν ψηφιστεί από το 18% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες προκλήθηκαν από την ερμηνεία που έδωσαν στο μήνυμα που έστειλαν με την ψήφο τους στο πρώτο γύρο αφενός ο πρωθυπουργός που το εξέλαβε ως συναίνεση για συνέχεια των βάρβαρων πολιτικών του μνημονίου και αφετέρου ο κύριος Σαμαράς ως θέληση για επαναφορά στην κυβερνητική εξουσία της ΝΔ. Γιʼ αυτό τους έστειλαν με ακόμα μεγαλύτερη αποχή τους το ίδιο μήνυμα αποδοκιμασίας και μάλιστα βελτιωμένο μπας και τώρα το καταλάβουν.
Στην Αριστερά ούτε υμνούμε ούτε καταδικάζουμε την αποχή. Μπορεί να αποτυπώνει ταυτόχρονα και τάσεις αποπολιτικοποίησης και παραίτησης, αλλά και διαθέσεις εξέγερσης. Ωστόσο πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος το φαινόμενο, γιατί η αποχή ναι μεν αφορά πρωτίστως το μνημόνιο, την κυβέρνηση και το δικομματισμό, αλλά αφορά σʼ ένα βαθμό και την Αριστερά, που δεν μπόρεσε να πολιτικοποιήσει και να δώσει θετική πολιτική διέξοδο στην οργή και στην αγανάκτηση των πολιτών και της νεολαίας.
β) Για τις πολιτικές εξελίξεις
Με τόση αποχή και απώλεια από τον πρώτο γύρο 1.200.000 ψήφων και ποσοστού 9,3%, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πλέον την λαϊκή νομιμοποίηση να εφαρμόσει ούτε τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο για το 2011, ούτε τα νέα βάρβαρα μέτρα που θα συμφωνήσει με την τρόικα λόγω υπέρβασης του ελλείμματος το 2009 και υστέρησης των εσόδων το 2010, ούτε να διαπραγματευθεί νέο μνημόνιο με ακόμα σκληρότερα μέτρα για το 2013-2016.
Η κυβέρνηση θα αναζητήσει κατʼ αρχή συναίνεση και συνεργασία με «πρόθυμες» πολιτικές δυνάμεις και στο βάθος υπάρχει και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Επομένως έχει διαμορφωθεί ένα ρευστό και μεταβατικό πολιτικό σκηνικό στη διαμόρφωση του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αναγκαία ανασυγκρότησή του, θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του με τους αγώνες του, την εναλλακτική πρότασή του και κυρίως τις ενωτικές πρωτοβουλίες του προς ΟΛΕΣ τις δυνάμεις της Αριστεράς.
γ) Για τον τρίτο γύρο των κοινωνικών αγώνων.
Για 20 ημέρες είδαμε στο κλίμα των εκλογών η κυβέρνηση να χαϊδεύει τʼ αυτιά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών. Από σήμερα αρχίζει η «εποχή των οδυρμών», αφού η τρόικα είναι εδώ με όλη την αντικοινωνική πραμάτεια της για νέα σκληρότερα μέτρα.
Σήμερα όμως ξεκινά και πάλι η εποχή των αγώνων πιάνοντας το κόκκινο νήμα τους από εκεί που τʼ αφήσαμε τον περασμένο Ιούλη.
Το απόγευμα στις 5 στο Πολυτεχνείο γίνεται συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Οικονομίας από το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και τους φοιτητικούς συλλόγους, ενάντια στην επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας και στην επιχειρούμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Την Τετάρτη είναι η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή ξεκινάει η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και συνεχίζουν δυναμικά, οι συγκοινωνίες και άλλοι κλάδοι. Ο τρίτος γύρος των σκληρών αντιπαραθέσεων της κοινωνίας με την κυβέρνηση για το μνημόνιο και τις αντεργατικές πολιτικές τώρα αρχίζει. Οι ηττημένοι του χθες μπορεί να είναι νικητές του αύριο.
To Γραφείο Τύπου